Ексклюзиви
пʼятниця, 04 квітня 2014 16:43

"У фанаті треба бачити людину, а не хулігана" - як у Німеччині працюють з уболівальниками
14

Будинок Fan-Projekt у Берліні
Фото: Ірина КОЗЮПА

"У фанаті потрібно побачити людину, а не хулігана" — розповідає соціальний педагог Аксель Панніке, який працює з фанатами у рамках фан-проекту.

"У 70-х роках студенти виступили за створення суспільної організації, яка б працювала із фанатами. Це була ініціатива самого суспільства, а не вказівка згори. Робота першого фан-проекту була успішною, тому їх почали організовувати по всій країні.

Зараз у Німеччині функціонує 56 фан-проектів. Всі працюють за одним принципом. В одній організації в ідеалі має працювати 3,5 людини, але через брак коштів їх зазвичай двоє. Наприклад, нам зараз конче необхідна жінка, яка б могла працювати з фанатками.

Фінансуються фан-проекти наступним чином: третину витрат бере на себе федеральна земля, третину оплачує місто, і ще одна третина покривається клубом. Більше коштів виділяється на більш проблемні регіони".

98% фанатів у Німеччині є аполітичними.

"Але від політики все одно нікуди не дінешся, - продовжує Аксель. - Ми самі себе обманюємо, коли кажемо, що спорт є поза політикою. Наведу приклад. "Локомотив" із Лейпцига був провідною командною НДР. Зараз команда втратила свої позиції і виступає у четвертій лізі, але фанати команди "залишилися" у вищій лізі. Зараз там навіть є розкол між вболівальниками. Старші притримуються правих поглядів, а молоді — лівих".

Цільова аудиторія фан-проектів — 14-27 років.

"Найбільше людей віком 16-22 роки. Зараз побільшало дівчат. Вони свідомо намагаються стати лідерами фан-руху. Вже 23 роки ми проводимо товариський турнір для фанів різних команд. Хлопці і дівчата приїжджають на три дні і живуть у палатках. Останні 12 років ми почали проводити змагання також для фанаток. Стало менше стресу. Коли поряд є дівчата, хлопці ведуть себе по-іншому", - жартує Аксель.

Панніке вже 22 роки займається роботою з фанатами.

"Наша робота починається зі спостереження. Воно триває близько трьох місяців. Ми тільки уважно спостерігаємо, але нікуди не втручаємось. За цей час потрібно визначити лідерів, знайти з ними контакт і завоювати довіру. Для цього у першу чергу потрібно говорити з фанами на рівних. У цей час головне не перевантажити, а показати, що до нас можна прийти і поділитися своїми проблеми. На словах звучить легко, але це титанічна робота і велика відповідальність.

Але дуже приємно, коли на вулиці підходять 30-річні і дякують за допомогу. Кажуть, якби не ми, то зараз вони б сиділи у в'язниці.

Звичайно, трапляються безнадійні випадки. Фанати вчиняють правопорушення і їм за це забороняють відвідувати стадіони по всій країні. Тоді вони приходять до нас. Ця заборона не вирішує проблему, а лише її відтерміновує. Фанати все одно їдуть на гру і дивляться матч десь у пабі біля арени. І там теж можуть виникнути проблеми.

Ми намагаємось звузити заборону до певного регіону або замінити соціальними роботами. З 2001-го року дозволяють створювати комісії, які можуть змінити рішення про заборону. Ми працюємо над тим, щоб така комісія стала обов'язковою. Адже версія поліції — це одне. Потрібно вислухати всі сторони".

Аксель вважає, що насильство присутнє у футболі, але воно тримається в рамках.

"За останні роки поменшало хуліганів. Поліція також почала трохи ліберальніше дивитися на фанатів. Зараз 10-15% матчів потребують присутності поліції. Наприклад, рурське дербі "Боруссія" (Дортмунд) — "Шальке 04", - зазначає Аксель.

Відзначимо, що берлінський фан-проект працює з фанатами "Герти", "Уніона" та "Динамо".

Зараз ви читаєте новину «"У фанаті треба бачити людину, а не хулігана" - як у Німеччині працюють з уболівальниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути