неділя, 14 грудня 2014 00:27

"Трибуна всіх зрівнює. Тут дивляться не на твій соціальний статус чи зарплату, а на твої вчинки" - ультрас "Динамо"

"Трибуна всіх зрівнює. Тут дивляться не на твій соціальний статус чи зарплату, а на твої вчинки" - ультрас "Динамо"
Фото надане ультрас

Представники ультрас київського "Динамо" розповіли Gazeta.ua чому матчі команди не збирають аншлагу на "Олімпійському", чи змінилося ставлення міліції до фанатів при новій владі і за чию футболку заплатили найбільше на благодійному аукціоні.

Як ви стали ультрас "Динамо"? (Хлопці просять не вказувати їх імен та прізвищ)

Р: "У 2010-му році друзі запросили на матч з львівськими "Карпатами". Пішли відразу у фан-сектор. Сподобалось. Почав регулярно відвідувати трибуну. Так поступово втягнувся".

В: "Мій перший матч — славнозвісний фінал Кубка України на "Олімпійському" - "Динамо" - "Шахтар". Я тоді отримав від "Беркута" по хребту. Регулярно почав ходити на трибуну з матчу "Динамо" - "Спортинг".

Ю: "Спочатку я прийшов на звичайний сектор. Не пам'ятаю, яка то була гра, але ультрас тоді палили багато піротехніки. Захотілося до них. У 2006-му році "Динамо" грало зі "Стяуа". Сусід, який вже давно був ультрас, привів на фан-сектор".

Р: "У всіх ситуації схожі — або друзі привели, або сам прийшов. Сектор — це те місце, де не пропадеш. Більше того - знайдеш вірних друзів та однодумців, які ніколи не зрадять і завжди тобі допоможуть".

Хто ходить на трибуну?

Р: "На секторі дуже різношерста публіка — від школярів до солідних помічників директорів фірм. Але трибуна всіх зрівнює. Тут дивляться не на твій соціальний статус чи зарплату, а на твої вчинки, що ти робиш для руху і як себе поводиш на виїздах. Головне - в будь-якій ситуації залишатися людиною".

В: "На моїй пам´яті був випадок. У 2009-му році "Динамо" грало на виїзді з "Таврією". Один чоловік з динамівською розою (шарфом) випив зайвого і почав себе негарно поводити. До нього підійшли, заспокоїли і забрали шарф. Сказали: "Приїдемо до Києва, прийдеш і забереш". Якщо не вмієш себе поводити чи ведеш себе як бидло, то так ти ганьбиш всіх".

Ю: "Я вважаю дикістю носити футбольну атрибутику не в матчеві дні. Для чого? Кому і що ти хочеш цим довести? Шмотки не зроблять з тебе фаната. Скільки б роз та атрибутики ти на себе не начепив, авторитету тобі не додасться".

Після Майдану, коли суспільство змінило свою думку про фанатів, на ультрас-трибуні побільшало людей?

Р: "Кількість та якість — це різні речі. Звичайно, добре, що побільшало молоді, але далеко не всі приходять аби підтримати команду".

При новій владі ставлення міліціонерів до ультрас змінилося, особливо на виїздах?

В: "Ні. Просто тепер нас змушені терпіти. Разом з тим, там залишилося чимало реваншистів".

Як до Майдану звичайні вболівальники сприймали патріотичні заряди на виїздах?

Р: "На Сході та Півдні реакція була трохи неадекватною. У 2012-му році у дружньому Дніпропетровську один дядько намагався нас передудіти, показув якісь нехороші жести. Зрозуміло, що все це наслідок алкоголю, але для чого п´яним приходити на стадіон?"

В: "Зараз всюди кричать гасло "Слава Україні". Навіть тоді, коли це не зовсім потрібно. Хоча ще два роки тому, це гасло лунало переважно з вуст активних фанатів".

Скільки грошей йде на виїзд?

Р: "По-різному. Все залежить від дальності і складності маршруту. В мене, наприклад, близько 300-350 грн. Дехто вмудряється пробити виїзд з 5 гривнями в кишені. Але то вже талант".

В: "Хлопець йшов до друга з 5-ма гривнями в кишені. Знайомий попросив провести його на поїзд. В результаті, він пробив виїзд у Суми на фінал Суперкубка України. А на свої 5 гривень купив пиріжок з капустою. Подібних історій дуже багато. Хто хоче, той завжди знайде можливість поїхати на гру".

На матчах "Динамо" поменшало піротехніки. Чому?

В: "Всі кошти йдуть на бійців АТО. Зараз недоцільно часто влаштовувати масові пірошоу. Один файєр коштує 30-40 гривень. За ці гроші можна купити потрібні для АТО речі".

Чому матчі "Динамо" не збирають повного стадіону?

В: "Клуб зовсім не популяризується. Немає реклами".

Р: "Вболівальники в деякій мірі розбалувані. Вони хочуть ходити на "Реал" та "Барселону". Люди мають приходити на "Динамо", а не на суперника. Якщо ти справді любиш свою команду, то неважливо, з ким і де вона грає. Ти все одно прийдеш її підтримати. А є люди, яким потрібен комфортний стадіон, хот-дог, холодне пиво, суперник з гучним ім'ям і щоб команда весь час перемагала.

На квитки у нас дуже адекватні ціни. Найдешевший коштує 10 гривень. Це зовсім невеликі гроші. Зеконом на пачці сигарет, візьми дитину / дівчину / друга і піди на футбол".

Наскільки для вас важливо, щоб футболісти підходили до фанатів після матчів?

В: "Таке має бути завжди. Виграли — підійшли і подякували за підтримку. Програли — підійшли і вибачилася за поразку. Корона з них не спаде".

З якою метою ви організували благодійний аукціон?

Р: "Він направлений на допомогу нашим солтадам. У першу чергу, гроші йдуть на добровольчі батальони. Саме там найбільше наших хлопців, з якими ми вже кілька років разом стоїмо на одному секторі".

В: "Влада не дуже допомагає добровольчим батальонам. Хлопців навчають, але не забезпечують амуніцією. На аукціоні ми продаємо різного роду атрибутику, книги і навіть "трофеї" (віджата у фанатів суперника атрибутика — шарфи, банери, прапори). На виручені гроші ми купуємо необхідне.

Зрозуміло, що ми консультуємося з людьми, які знаходяться на фронті. Стараємося все робити оперативно. Всі чеки зберігаємо. Фотографуємо їх і виставляємо у наших групах у соціальних мережах для звітності".

Ю: "У нас була ідея купили безпілотник, але він дорого коштує. Потрібно багато часу, щоб назбирати необхідну суму. Краще забезпечити хлопців теплим одягом".

Коли ваш аукціон почав свою роботу?

Р: "17 серпня. Першими такий аукціон організували полтавські фанати".

В: "Я побачив інформацію про це на одному з фанатських сайтів і зв´язався з організаторами. Сказав: "Хлопці, гарна ідея. Можна ми також організуємо такий аукціон?". Потім підключилися фанати інших клубів, навіть з другої ліги".

Де ви берете речі для аукціону?

В: "Перші 10 лотів — це були мої речі. Віддав на аукціон найцінніше — футболку Вукоєвича. Ви б бачили, як я за неї бився, коли футболіст кинув її фанатам після матчу".

Р: "Я колекціоную рози. Майже всі пішли на аукціон. А потім посипалися пропозиції: "Хлопці, ми хочем вам допомогти", "Давай вам щось пришлемо". Найбільш яскравий приклад: коли звільнили Маріуполь, один із лідерів місцевих ультрас зв'язався з нами і запропонував допомогу. Хлопці прислали посилку на 25 кг - рози, програмки, стікера. Було дуже багато рідкісних і цінних речей, за які ми виручили непогані гроші".

Які найпопулярніші речі на аукціоні?

В: "Стікера. Вони дуже популярні серед молодого покоління фанатів. Також непогано йдуть шарфи. Ними цікавляться колекціонери. Для них наша група, як манна небесна".

Р: "Є ціннителі, які купують книги, футболки, старі вимпели, журнали, квитки з матчів початку 90-х років. Молодь більше цікавиться стікерами, розами і "трофеями".

Ю: "Добре розходяться речі "золотого" періоду. Тоді "Динамо" грало у півфіналі Ліги чемпіонів. Людей цікавлять вимпели, програмки, журнали, карточки з автографами гравців і навіть фотографії".

За яку річ найбільше заплатили?

В: "За шарф, який один із фанатів зробив в одному екземплярі для себе, але потім передав на ауціон. За ньго ми вторгували 610 грн".

Р: "Також один із найдорожчих лотів - це футболка Вукоєвича. З аукціону вона пішла за 450 грн".

Ю: "Вукоєвич завжди з повагою ставився до ультрас. Я навіть не вважав його легіонером. Він майже завжди підходив до нас, навіть після поразок".

Як ще ультрас "Динамо" допомагають силам АТО?

В: "На вулиці Саксаганського, 66б розташований склад. Це гуманітарна база, куди приходять всі бажаючі, не тільки фанати, і приносять різні речі. Хлопці розподіляють їх по різним військовим підрозділам. Ультрас "Динамо" є не тільки в "Азові". Вони всюди".

Р: "Також є картка, на яку люди скидають гроші. До речі, на зібрані кошти ультрас придбали позашляховик для АТО."

Ю: "Допомагають ультрас з Литви, Грузії. Грузини розуміють нас, як ніхто інший. Футболісти "Динамо" також допомагають, але не афішують цього".

В: "Якщо сидіти і нічого не робити, то війна прийде і в наш дім".

Додамо, що за час роботи аукціону хлопці зібрали 22 500 гривень для потреб сил АТО.

Нагадаємо, 13 лютого 2014 року фанати українських клубів оголосили перемир'я на невизначений термін.

Зараз ви читаєте новину «"Трибуна всіх зрівнює. Тут дивляться не на твій соціальний статус чи зарплату, а на твої вчинки" - ультрас "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути