понеділок, 22 серпня 2016 20:51

Топ-6 українських тренерів
12

За 25 років незалежності українські тренери у ігрових видах спорту доходили до півфіналу футбольної Ліги чемпіонів, перемагали на баскетбольному Євро та здобували бронзові нагороди Олімпіади.

"Gazeta.ua" відзначає найкращих наших тренерів.

Валерій Лобановський

Дворазовий переможець Кубка кубків та суперкубка УЄФА – 1975 повернувся до України восени 1996 року. У грудні найтитулованіший радянський тренер прийняв київське "Динамо", а вже в жовтні 1997-ого кияни громили в Лізі чемпіонів "Барселону" - 3:0 і 4:0. Наступного року "Динамо" першим із клубів колишнього СРСР грало в півфіналі Ліги чемпіонів, де поступилися одним м'ячем німецькій "Баварії".

Влітку 1999-го Валерій Васильович починає створювати іншу команду. Виграє всі чемпіонати України. Паралельно очолює збірну України, яка не пробилася на Кубок світу 2002 року, поступившись у стикових матчах німцям. 13 травня 2002-го Лобановський помирає в Запоріжжі. Інсульт.

Автор: telegraf.com.ua
 

Володимир Рижов

Колишній гравець київського баскетбольного "Будівельника" в 1993-94 роках тренував французький баскетбольний клуб "Шаль-Лез-О". Від президента отримав повний карт-бланш. Набрався досвіду професійного тренера. Наступного року очолив жіночу команду київського "Динамо". Майже у повному складі динамівки захищали кольори збірної України на чемпіонаті Європи 1995.

У перемогу українок ніхто не вірив. Однак вихованки Рижова не тільки вийшли із групи, а й пробилися до фіналу.

Найважчою була чвертьфінальна гра проти Росії. Перевага підопічних Рижова впродовж матчу сягала 15-18 очок, але за три хвилини до закінчення гри росіянки вирвалися вперед.

– Я випустив запасну центрову Вєхову й попросив її стояти з розчепіреними руками. Мовляв, російська центрова сама тобі м'яч віддасть. Знайомі потім розповідали, що хапалися за голову від мого рішення. Тим не менше, так і сталося. Ми перемогли - 69:66.
У півфіналі Україна легко перемогла Словаччину.

Перед фінальною зустріччю проти Італії Рижов не "накручував" дівчат, а попросив зіграти в своє задоволення. Українки перемогли і стали чемпіонками. Вперше і востаннє.
Зараз Володимир Рижов-старший є президентом баскетбольного клубу "Динамо" Київ. Його син очолює жіночу команду.

Автор: iSport.ua
 

Ніна Кожух

Ще в 1974 році була визнана найкращим дитячим тренером в СРСР. Виховала призерів Олімпіад і чемпіонатів світу, 15 майстрів спорту міжнародного класу, 150 майстрів спорту. Найвідоміша вихованка – Яна Клочкова.

– Якось у Сімферополі я зустріла високого чоловіка. Він знав мене ще по Харкову. Вів свою доньку записуватися в секцію гімнастики. Я запитала про зріст матері і відрубала:

– З такими генами вам у гімнастиці робити нічого.

Відтоді Яна стала найкращою ученицею Кожух.

Ніна Федорівна згадувала, що після тріумфу на Олімпіаді в Сіднеї Яна не хотіла тренуватися.

– Зі мною займалася польська пловчиня Медведчак. Напередодні вони з братом потрапили в автокатастрофу. Польська спортсменка займалася з таким захопленням, що просто вразила Яну.

– Якби я так тренувалася, то побила би всі рекорди, – сказала Клочкова.

Але до роботи взялася. Того ентузіазму вистачило ще на два олімпійських золота.

Минулого року Ніна Кожух перенесла важку операцію.

Автор: ytimg.com
 

Геннадій Сартинський

Цей тренер зберіг для України гімнаста Олега Верняєва – олімпійського чемпіона-2016 на брусах та срібного призера у багатоборства. Спортсмена, як багатьох його попередників, запрошували в Азербайджан, Німеччину. Росіяни пропонували щомісячну зарплату в 5 тисяч доларів, квартиру й машину. Однак Олег хотів працювати зі своїм тренером.

Геннадій Людвигович стверджує, що не любить хвалити своїх вихованців.

– Лестощі – це іржа, яка роз'їдає спортсмена зсередини. – Якщо ти — як амеба, результату не досягнеш. А коли в словах є емоції — спортсмен відчуває твою енергію й оживає. Щодо крику, то це твоя слабкість: ображати й принижувати не можна.

Геннадій Людвигович каже, що для нього принципово працювати саме на рідній землі.

Автор: noc-ukr.org
 

Леонід Ратнер

Якщо за радянських часів Україна мала Ігоря Турчина, то під час незалежності – Леоніда Ратнера. Саме під керівництвом цього фахівця жіноча гандбольна збірна посіла четверте місце на чемпіонаті світу-2003. А наступного року на Олімпійських Іграх наші гандболістки виграли бронзові нагороди. У півфінальному матчі поступилися майбутнім чемпіонкам з Данії – 20:29. Зате в "малому" фіналі обіграли француженок – 21:18.

"Бронза" Ігор -2004 – єдина у ігрових видах спорту для представників України.

Автор: expres.ua
 

Віктор Бондаренко

Батько і тренер Богдана Бондаренка, найкращого українського легкоатлета. Виграли чемпіонат світу-2013 у Москві. Штурмували світовий рекорд кубинця Сотомайора 1993 року – 2,45 м. 2,46 м Богдан тоді пододати не зміг. Позаторік узяв 2,42 – особистий рекорд.

На Олімпіаді-2016 у Бондаренка була "бронза" зі скромними 2,33. Не зміг подолати 2,40, але слід врахувати, що змагався з температурою – спортсмен захворів за 10 днів до старту.

Автор: kharkov-la.ru
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-8 спортсменів незалежної України

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-5 подій в українському спорті часів незалежності

Зараз ви читаєте новину «Топ-6 українських тренерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути