четвер, 11 травня 2017 13:54

"Суркіс контролював усе життя Мілевського та Алієва" - Сьомін
5

Юрій Сьомін двічі ставав біля керма "Динамо"
Фото: dynamo.kiev.ua
"Алієв потрапляє в різні ситуації, які відразу стають надбанням преси"
"Головна проблема Шевченко - відсутність якісного робочого матеріалу"
Мірча Луческу та Юрій Сьомін - два екс-тренери флагманів українського футболу
Юрій Сьомін весь в роботі

"З хлопцями-динамівцями спілкуюся за першої-ліпшої нагоди. В останній раз зустрічалися на зборах, ми жили по сусідству. Згадували хороші моменти, намагалися не торкатися неприємних тем. Мова футболу все-таки найкраща і доступна для розуміння. Тому давайте ми теж будемо про футбол і без політики", - каже Юрій Сьомін, головний тренер московського "Локомотива". Очолював київське "Динамо" в 2008-2009 і 2010-2012 роках, ставав чемпіоном України і півфіналістом Кубка УЄФА, де команда програла "Шахтарю". Останній в підсумку став володарем трофея.

Зустріч призначає після тренування, в кафе елітного торгівельно-розважального центру Москви. Одягнений в білий светр, сіру куртку без рукавів, такого ж кольору джинси. По дорозі зупиняють відвідувачі, просять сфотографуватися, бажають успіхів у найближчих іграх. Замовляє чорний чай, до нього мед і вишневе варення.

Про що більше шкодуєте - що не було третього приходу в "Динамо" або про те, що був другий?

- Мабуть більше про те, що не залишився в Києві в 2009-му після того, як ми стали чемпіонами і вийшли в півфінал Кубка УЄФА, де, на жаль, поступилися "Шахтарю" (2:3 за сумою двох матчів - Gazeta.ua). Це був яскравий період. Ми грали в дуже хороший футбол, до якого потрібно було додати трохи хороших компонентів, щось змінити - і, напевно, зробили б ще крок вперед. Тим більше, що потрапили в Лігу чемпіонів, а такі хлопці як Ярмоленко, Гармаш були молоді та азартні і могли розраховувати на серйозний успіх в Європі. З гравцями були хороші стосунки, вони розуміли, що від них вимагалося. Було повне взаєморозуміння з президентом клубу, він завжди вмів вислухати, при цьому роблячи певну паузу для прийняття рішення і тримаючи потрібну дистанцію. Вболівальники непогано до мене ставилися, особливо після розгрому "Спартака" в кваліфікації Ліги чемпіонів (сезон 2008/2009, 4:1 перемога в Москві і 4:1 в Києві - Gazeta.ua). Це дорогого коштує.

Що впало в очі, коли ви приступили до роботи з командою в перший раз? І за рахунок чого "Динамо" вдалося блиснути в весняному циклі?

- Було видно, що хлопці сильно надламані морально після серії попередніх невдач. Нам же вдалося провести хороший зимовий збір, зокрема, обіграти "Спартак", нехай навіть в товариському матчі (Кубок першого каналу-2008, 3:0 перемога "Динамо" - Gazeta.ua). Можливо, мої вимоги відрізнялися від тих, що були в попереднього тренерського складу. Я робив акцент на тому, щоб гравці більше були з м'ячем, більше комбінували. Виконавців для такого футболу в команді тоді вистачало, а можливість грати в свою гру, мабуть, дала їм додатковий імпульс.

За рахунок чого вдалося "винести" "Спартак" в кваліфікації Ліги чемпіонів? Ви ж чудово розуміли, що це за матчі і яка крізь їхню призму до вас буде увага.

- Розумів - не те слово. У бесідах з гравцями акцент робився абсолютно на всьому - принциповості, стосунках уболівальників, історії матчів. Зрозуміло, ігрових моментах. При цьому, звичайно, намагався не перегнути, щоб не зламати гравців. Вважаю, ми добре підготувалися до цих матчів. І ми були сильнішими і впевненішими, добре йшли у внутрішньому чемпіонаті. А зі "Спартаком" абсолютно всі гравці зіграли як мінімум не нижче свого рівня. Вони бачили, наскільки цей матч важливий для уболівальників, яких з Києва приїхало близько 15 тис. Особливі слова для налаштування вже не знадобилися, цього вистачило, щоб і в Києві потім свято зробити.

"Після приїзду з Києва 15 тис. уболівальників особливо налаштовувати гравців проти "Спартака" було не потрібно"

Що не вийшло в другій прихід?

- Він виявився більш складним з усіх точок зору. Основну роль зіграв період перед Кубком світу-2010, коли велика група гравців "Динамо" була задіяна в національних збірних. Інші перебували в зовсім іншому режимі. І добитися загального функціонального стану нам не вдалося. Плюс "Шахтар" в той період був дуже сильним, одним з найкращих колективів Європи.

А який же "Шахтар" зараз?

- Зараз це хороша команда за підбором гравців. Тоді ж вона була видатною. Мхітарян, Луїс Адріано, Дуглас Коста - такої групи атаки, вважаю, не було в жодної європейської команди.

Півфінал Кубка УЄФА з "Шахтарем". В який момент ви зрозуміли, що пройти донеччан не вдасться?

- Я до останнього вірив, що ми зможемо. Все ж було на волосині і хитнути могло то в один, то в інший бік. Але, мабуть, зробили на одну помилку більше - в самому кінці, зліва, на позиції Каддурі. Перевага "Шахтаря", скоріше, була в тому, що другий матч вони грали вдома. Якби ми тоді вийшли у фінал - думаю, виграли б Кубок УЄФА, запас очок у чемпіонаті дозволяв нам повністю зосередитися на цьому завданні.

Чим нинішні Ярмоленко і Гармаш відрізняються від тих, що починали грати в основі "Динамо"?

- Тоді був дуже сильний, конкурентний чемпіонат України, з великою кількістю висококласних команд. "Динамо", "Шахтар" - це зрозуміло. А якими були "Дніпро", "Металіст", "Карпати". Звичайно, в таких умовах емоційний фон у гравців був набагато сильнішим. Зараз же залишилися, по суті, дві команди, завдяки яким, а точніше, завдяки президентам яких зберігається український футбол. Це відбивається й на футболістах. Тому ж Ярмоленку важко розвиватися в таких умовах. А тоді хлопці прогресували не по днях, а по годинах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Динамо" мало продати Ярмоленка ще перед Євро-2016" - Федорчук

Ярмоленко пересидів в чемпіонаті України?

- Це тонке питання. З позиції ж президента клубу все зрозуміло. "Динамо" бере участь в єврокубках, а без Ярмоленка це вже менш конкурентна команда. А точніше - результат був би зовсім сумним. Та й чимало вболівальників ходять саме на Ярмоленка. Так склалося на даному етапі.

З Газзаєвим під час "перезмінки" спілкувалися, щось йому рекомендували?

- Йому складно давати рекомендації, він досить досвідчений фахівець. Звичайно, ми спілкувалися, він цікавився обстановкою в клубі. Я йому все змалював, виключно з позитивного боку. Стосовно інфраструктури, бази, хороших молодих гравців. Частково, думаю, він скористався цією ситуацією. Але не було головного - результату. Згадаймо матч з "Інтером" Моуріньо. "Динамо" виглядало краще, але програло (1:2) і не пройшло далі. Атмосфера, звичайно, негативна, ставлення уболівальників відповідне. Як наслідок - президент через певний час звільняє тренера. Нічого нового.

Деякі провідні гравці "Динамо" мають непростий характер, особливо Гармаш з Хачеріді. У останнього в березні навіть був конфлікт з Сергієм Ребровим і заслання в дубль. Як у вас складалися з ними стосунки?

- Епізодично складно, особливо з Хачеріді. Явно конфліктних ситуацій не було. Основна проблема - не повна самовіддача на тренуваннях. Можливо, по молодості йому тоді здавалося, що він найголовніший і незамінний. Вимоги були однакові до всіх, так само, як зараз у Реброва. Гравець повинен це розуміти і поважати думку тренера. Ігор Суркіс же в таких ситуаціях завжди на стороні останнього. І правильно робить. Якщо гравець починає займати головну позицію, керувати такою командою дуже важко.

Головна особливість нинішнього "Динамо"?

- Клуб вибрав правильний напрямок, зробивши акцент на своїх вихованцях. Тим більше, там дуже хороша школа, а нинішнє молоде покоління динамівців дуже сильне, я бачив їх на зборах. Хлопці потужні, одержимі. Потрібно потерпіти, зачекати - і вони повинні стати не гіршими за їхніх зіркових попередників.

Чим Ребров-тренер відрізняється від Реброва-гравця?

- Куди Ребров приходив - всюди як футболіст ставав чемпіоном. У нього величезний досвід, працював з різними тренерами. Для київського "Динамо" це - ідеальний наставник. Він своя людина, відданий клубу, думаю, ще довго буде з ним. Найголовніше в Реброві - він убив в собі футболіста і мислить виключно категорією тренера. Зумів стати над собою гравцем, те, на чому в різний час спіткнулися багато великих футболістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Він лише п'є каву й смалить цигарки": Блохіна відправили у відставку

Ваш наступник Олег Блохін входить до їхнього числа?

- Цілком можливо. Але я б більше його ситуацію порівняв з моєю. Коли "Динамо" стало чемпіоном і вийшло в півфінал Кубка УЄФА, я зібрав валізу і пішов. Як уже казав, це було неправильно. Напевно, Блохін зробив схожу помилку. У нього була дуже хороша позиція в збірній України, після успіху на Кубку світу в Німеччині його на руках носили, з команди ніхто не звільняв. Але, думаю, він став заручником своєї динамівської слави, а бажання тренувати рідну команду зіграло з ним злий жарт. Все-таки не варто, як показує практика, розривати там, де в тебе добре виходить.

"Блохін став заручником своєї динамівської слави, а бажання тренувати рідну команду зіграло з ним злий жарт"

А що про Андрія Шевченка скажете?

- Як футболіст він досяг по-справжньому світових висот і слави. Досяг усього копіткою працею. А як тренеру це забезпечило йому незаперечний авторитет. Який обов'язково принесе успіх. Тим більше, що в процесі ігрової кар'єри працював з багатьма тренерами. Крім того, як і Сергій Ребров перейшов у позицію оцінки того, що відбувається категорією тренера. Рішення призначити саме Андрія наставником збірної України було абсолютно правильним. Я б порівняв його з Зіданом, якому теж спочатку десь чогось як тренеру не вистачало. Але в нього є ім'я - Зідан. І це дозволило на певному етапі щось компенсувати. Головна проблема Шевченка - в нього набагато менше, ніж раніше робочого матеріалу. Тобто, кваліфікованих гравців. Але навіть цю ситуацію він намагається переламати. І, по-моєму, не без успіху. Так, програли Хорватії, в складі якої виступають провідні гравці топ-клубів Європи. Проте, шанси потрапити на Кубок світу-2018 у збірної України хороші.

І збірна України, і збірна Росії провалилися на Євро-2016. Є в цьому якась загальна причина?

- Є один момент. Закінчується чемпіонат будь-якої країни, і в збірної залишається приблизно місяць на підготовку до першості світу або Європи. Як команда цей відрізок проведе, так і виступить. Візьмемо приклад Лобановського, у якого не вийшла тренувальна робота перед Кубком світу в Італії 1990 року. Чи то перенавантаження були, чи то, навпаки, недонавантаження, але збірна СРСР виступила невдало. А до цього такий самий цикл був перед Євро-1988, який команда провела ідеально. Результат - чудово виступила на турнірі, поступившись лише у фіналі голландцям (0:2). Цей цикл грає дуже важливу роль. І підійти до нього гравці можуть в різному стані. Або втомлені, або як збірна Данії в 1992-му: без особливої напруги на тренуваннях вийшла і стала чемпіоном Європи.

Збірну України в цей відрізок не сильно навантажували, хоча, можливо, треба було й навпаки. З огляду на те, що в команді зараз немає футболістів рівня Шевченка, Блохіна. Аналогічна ситуація з Росією: стан гравців залишав бажати кращого, а підвести команду до спільного знаменника саме в цей проміжок тренерам не вдалося.

Повернемося до динамівців. Що Артему Кравцю завадило після тріумфу з "Валенсією" в 2009-му стати, умовно кажучи, другим Шевченком?

- Травма і тільки вона. Розрив м'яза - справа серйозна. Він дуже багато втратив, довгий час перебуваючи поза грою. Цей період, швидше за все, вдарив по ньому психологічно. Зараз добре, що він грає, хоча б періодично, не здається. Його викликають до національної збірної, це вже немало. І реально їй допомогти він здатний.

В який момент "зламалися" Алієв з Мілевським, чому їм не вдалося до кінця розкритися?

- Думаю, кожен з них повинен був сам у собі знайти той момент, коли щось в житті пішло не так. Виховати дуже складно. А прийняти самому правильні норми поведінки, ставлення до професії в них не виходило. При тому, що багато з кожним було розмов, штрафів, Суркіс контролював, по суті, все їхнє життя.

Нещодавно зустрівся з Мілевським у Тосно. Він у відмінній життєвій формі, хороших кондиціях, немає ані грама зайвої ваги. Здається, нормально почувається. Чого не можу сказати про Алієва. Я його давно не бачив, лише спостерігаю, як він потрапляє в різні ситуації, які відразу ж стають надбанням преси.

У будь-якому випадку, обидва вони свій талант не зберегли. Як сказав колись Генріх Четвертий, "найкращі роки свого життя я провів у розпусті і пияцтві. Власне, саме тому вони й найкращі". Приблизно так вийшло в Алієва з Мілевським.

"Як сказав Генріх Четвертий, "найкращі роки свого життя я провів у розпусті і пияцтві. Власне, саме тому вони й найкращі". Приблизно так вийшло в Алієва з Мілевським".

Багато зараз розмов з приводу допінгу і футболу, не можна не згадати і про дискваліфікацію Романа Єрьоменка.

- Ставлення до всього цього негативне, тут навіть питань немає. Вихід я бачу один - всі, хто пов'язаний з футболом - гравці, тренери, керівники різних рівнів - повинні випереджати події. А для цього треба більшою мірою володіти знаннями та інформацією навколо даної проблеми, постійно проводити роз'яснювальну роботу з гравцями, робити акцент на наслідках для кар'єри. Є деякі види допінгу, які ніяк не впливають на стан футболіста. Але той узяв, щось не те з'їв або від незнання випив не ту таблетку - і все. Потрібен більш ретельний контроль.

Що стосується Єрьоменка, ні разу не помічав за ним в "Динамо" хочаб натяк на те, щоб він там щось покурив. Як і інші хлопці. Так, могли загуляти, але щоб якась схильність до чогось наркотичного, то й близько не було. Єрьоменко ж в якийсь момент, схоже, втратив пильність і обережність. Я з ним уже потім бачився, сказав, що змінити нічого не можна, раз це сталося. Потрібно зібрати в кулак усю волю, гідно пройти цей етап і думати, що нічого ще не закінчено, можна буде ще пограти, головне - все правильно для цього зробити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збірну Росії з футболу підозрюють у вживанні допінгу

За рахунок чого Шовковському, який нещодавно завершив кар'єру, вдалося "пережити" своїх своїх конкурентів по амплуа?

- Це професіонал до мозку кісток. І ступінь цього професіоналізму виявився значно вищим, ніж в інших його колег. У нього були травми, провальні періоди, зокрема в збірній. Але кожен раз він виходив з них новою людиною, ще більш сильною, ніж раніше. В Олександра завжди була чітка позиція, як в житті, так і в футболі. Своїм ставленням до справи він завжди чітко як би давав зрозуміти, що просто так своє місце не віддасть.

Чорним роком для "Динамо" став 2014-й, коли менше, ніж за два місяці пішли з життя відразу три легенди - Валентин Белькевич, Андрій Баль та Андрій Гусін.

- Чудові були хлопці, професіонали своєї справи, хороші люди. З Гусіним часто спілкувалися, адже він у другій команді тоді працював. Пам'ятаю, як весь час, на базу, збори він приїжджав на своєму мотоциклі, у відповідній екіпіровці. Всіляко, жартуючи, але намагався відрадити його від цього захоплення. Мовляв, краще на машині давай. Не подобалося мені це, погані були передчуття. Так що вже говорити?

Сьогодні, 11 травня, Юрію Сьоміну виповнюється 70 років.

Зараз ви читаєте новину «"Суркіс контролював усе життя Мілевського та Алієва" - Сьомін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути