неділя, 28 вересня 2014 21:38

Голуби, салют і шість голів: як пройшов матч пам'яті легенд "Динамо"
24

Фото: Сергій Старостенко

"Протягом двох місяців ми втратили трьох легендарних людей. Валентин Белькевич вірою і правдою служив "", Андрюша Гусін на моїх очах став тим футболістом, який був незамінний в київському "Динамо" і в національній збірній. Андрія Баля пам'ятаю гравцем команди, яка в непростий час для нашої країни, в період чорнобильської катастрофи приїхала і подарувала нам перемогу в фіналі Кубка Кубків 2 травня 1986 року. Ми повинні про них пам'ятати. Якщо ми будемо їх пам'ятати, на небесах їм буде легше. Сподіваюся, трагедія динамівської сім'ї на цьому закінчиться", - каже перед початком матчу пам'яті легенд "Динамо" президент клубу Ігор Суркіс.

Поєдинок відбувся 28 вересня на стадіоні ім. В. Лобановського. Присвячений Валентину Белькевичу, Андрію Балю та Андрію Гусіну, які трагічно пішли з життя. Учасниками стали більше 60 ветеранів київського "Динамо" і клубів пострадянського простору. "Білі" проти "Синіх". На поле вийшли у відповідній формі.

Незадовго до початку матчу - міні-брифінг у конференц-залі стадіону. Повністю заповнений, в основному - діти у динамівських костюмах. В руках тримають прапорці. На одній стороні - портрети всіх трьох і напис "Динамівці назавжди". З іншого - логотип "Динамо" на білому тлі. Перед початком на екрані прокручується ролик з найбільш яскравими моментами в кар'єрі всіх трьох легенд.

"Говорити в такі моменти важко, ком в горлі, - бере слово легендарний форвард "Динамо" і збірної України Андрій Шевченко, ледве стримує сльози. - Втратити близьких друзів, людей, з якими ділив кімнату, номер в готелі, футбольне поле. Валік Белькевич був видатним футболістом, з незвичайним баченням поля. Ми втратили не тільки трьох видатних футболістів, але і трьох великих людей. Цінуйте життя, цінуєте близьких, дітей, друзів. Бережіть їх".

Теплі слова про легенд, що пішли сказали знамениті динамівці Володимир Бессонов, Олексій Михайличенко, Василь Кардаш.

Матч проходить в ясну, сонячну погоду. За воротами по обидва боки повністю відсутня реклама, тільки прізвища Белькевич, Баль, Гусін. Глядачів - більше, ніж половина стадіону. Слово перед стартовим свистком бере віце-президент УЄФА Григорій Суркіс, ведучий його представляє як віце-президента ФІФА, по ходу виправляється. Виступають також Ігор Суркіс, мер Києва Віталій Кличко, міністр молоді та спорту Дмитро Булатов. На матч приїхав у синьо-жовтому спортивному костюмі, вітається за руку з усіма учасниками поєдинку. Учасники матчу і вболівальники виконують гімн України.

"Білі" розводять м'яч з центру поля. На 22-й хвилині Андрій Шевченко з передачі Юрія Калитвинцева забиває перший м'яч, але арбітр фіксує офсайд. "Ну хіба можна скасовувати гол в такому історичному матчі?", - вигукує один з ведучих на стадіоні.

Через п'ять хвилин "білі" виходять вперед: Сергій Ребров відкриває рахунок з передачі Ігоря Бєланова. Ще через три хвилини забиває Бєланов, але знову фіксується офсайд. Гравці обох команд досить активні, не піддаються один одному. Серед глядачів теж немає симпатій однієї якоїсь стороні, атака в будь-яку сторону супроводжується тріумфуванням трибун.

В перерві вболівальники прориваються на поле, починається полювання за автографами і фото. Об'єктами атаки стають Каха Каладзе і Владислав Ващук. Ведучі просять повернутися на трибуни, інакше не почнеться другий тайм, закликають до розуміння та поваги пам'яті тих, в честь кого, власне, матч.

"Сині" відіграються у другому таймі зусиллями Георгія Деметрадзе. На поле також з'являється Андрій Гусін-молодший. Має два забійних моменти, один - з передачі Шевченка. Але забити не вдається. На 65-й хвилині Олександр Хацкевич виводить "білих" вперед, через три хвилини рівновагу відновлює Венглинський.

А потім "синіх" вперед виводить точним ударом Андрій Шевченко, змусивши вибухнути трибуни динамівського стадіону. Зовсім недавно легендарний український форвард відзначився покером за збірну світу у матчі проти легенд "Кайрата". А остаточний рахунок - 3: 3 - встановив на 76-й хвилині Олег Гусєв.

Завершився матч салютом і запусканняv в небо білих голубів.

Зараз ви читаєте новину «Голуби, салют і шість голів: як пройшов матч пам'яті легенд "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути