Ексклюзиви
вівторок, 05 грудня 2017 13:30

Росію спіймали на спортивному обмані в державному масштабі

Росію спіймали на спортивному обмані в державному масштабі

Сьогодні ввечері МОК винесе рішення щодо участі збірної Росії у Зимових Олімпійських іграх-2018 у Пхенчхані. Країна опинилася в центрі серйозного скандалу з використанням допінгу.

Це вже не 1-ша подібна ситуація. 2 роки тому через допінгові махінації від участі в Олімпіаді-2016 відсторонили всіх російських легкоатлетів. Наш автор Микола Несенюк відреагував на подію своєю заміткою, яку ми пропонуємо згадати зараз.

Відсторонення усіх (!) російських легкоатлетів від міжнародних змагань внаслідок гучного допінгового скандалу певним чином знизить рівень наступних стартів, не кажучи вже про легкоатлетичний турнір Олімпійських ігор 2016 року. Це добре розуміють у міжнародній атлетичній федерації. Але заборона таки відбулася. Чому?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Солдати без погон": в Росії не хочуть виступати на Олімпіаді під нейтральним прапором

Нинішній допінговий скандал принципово відрізняється від усіх попередніх. Досі все виглядало так, що спортсмени вживали допінг за власною ініціативою, а коли їх на цьому ловили, їхні національні федерації висловлювали обурення і негайно очищалися від порушників. Як було насправді, ніхто достеменно не знає, але виглядало це саме так. Причина проста — легка атлетика у розвинутих країнах існує завдяки спонсорам, які понад усе цінують власну репутацію. Ніхто не дасть грошей міжнародній або національній федерації, коли є підозра, що вони порушують правила "чесної гри". Тому там так швидко позбавляються тих, хто попався на вживанні допінгу.

У Росії, як і на решті пострадянського простору, інституту репутації у західному розумінні цього слова не існує взагалі. У нас як? Чесний — значить "лох", зумів всіх надурити — молодець! Хіба не так ми жили багато років і продовжуємо так жити досі? Чому у наших легкоатлетів практично немає справжніх спонсорів? Тому що у нашої легкої атлетики немає відповідної репутації. І наше щастя, що українські атлети, що вживають допінг, насправді роблять це самостійно — про це добре знають в ІААФ.

Росія ж упіймана на спортивному обмані у державному масштабі. Чому ні, коли в усьому іншому ця країна діє так само? Керівники світової легкої атлетики, чия репутація і без того не бездоганна, вирішили не ризикувати. Навряд чи серйозні спонсори підтримали би змагання за участю спортсменів "країни-обманщиці". У світі є лише один спонсор, якому начхати на репутацію — Газпром. На щастя, він не є поки що спонсором міжнародної атлетичної федерації та міжнародного олімпійського комітету. І, хочеться вірити, вже ніколи ним не стане.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дочка Кадирова шила" - у мережі розкритикували олімпійську форму збірної Росії

Через скандальну ситуацію з використанням допінгу у Росії відібрали 11 олімпійських медалей - 4 "золота", 6 срібних і 1 бронзову нагороду. При цьому кількість російських спортсменів, відсторонених комісією МОК, зросла до 25 осіб.

Раніше колишній глава Московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков розповів, як від нього вимагали підмінити допінг-пробу української біатлоністки Віти Семеренко.

Зараз ви читаєте новину «Росію спіймали на спортивному обмані в державному масштабі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути