понеділок, 22 березня 2010 12:20

"УЄФА не прислав офіційних документів про покарання Орєхова" - Шевченко

"УЄФА не прислав офіційних документів про покарання Орєхова" - Шевченко

Український арбітр Олег Орєхов, довічно дискваліфікований УЄФА, сьогодні дасть пояснення нашій Федерації футболу.

Орєхов визнаний винним у порушенні дисциплінарного кодексу УЄФА (п"ятої статті, в якій йдеться про принципи лояльності та чесності), і йому назавжди заборонили не тільки судити всі офіційні матчі, але і займатися будь-якою діяльністю, пов"язаною з футболом. Судячи з усього, український арбітр, який постійно обслуговував поєдинки єврокубків, приховав якісь факти або ж не вчасно повідомив про свої контакти з особами, яких підозрюють в організації договірних матчів у ряді країн Європи.

До остаточного рішення справи Орєхов не має права робити офіційні заяви та коментувати що-небудь пресі, тому зараз неможливо з упевненістю сказати, чи зустрічався він з махінаторами чи ні.

"У нас поки немає офіційних документів з УЄФА про покарання Олега Орєхова, - розповів голова Комітету арбітрів ФФУ Вадим Шевченко. - Я знаю, що він подав апеляцію, і тепер слід почекати, поки її розглянуть. У понеділок ми проведемо засідання Комітету арбітрів ФФУ, на якому буде присутній сам Орєхов. Ми чекаємо його пояснень, і вже за підсумками зустрічі вирішимо, як вести себе в даній ситуації. Скажемо, чи є сенс боротися за нього ".

Крім апеляційного комітету, в Орєхова є ще одна надія на пом"якшення вироку - спортивний суду в Лозанні. "Потрібно враховувати, що вердикт УЄФА стосується виключно спортивних аспектів справи і не пов"язаний з кримінальним розслідуванням німецької поліції. Тобто ніякого криміналу в справі Орєхова немає. Якщо він щось і порушив, то тільки спортивний принцип "чесної гри", не більше ", - вважає Вадим Шевченко. Тим самим він дав зрозуміти, що рішення УЄФА може бути переглянуто. Адже довічне відлучення від футболу (подібне траплялося кілька років тому в Німеччині та Італії) отримували тільки ті арбітри, чия участь в договірних матчах було доведено кримінально.

Якщо з Орєхова і після всіх апеляцій не знімуть звинувачення, то виникає питання: "Що діється в українському чемпіонаті, раз наш арбітр займається махінаціями в Європі? .." Не дивлячись на постійні чутки про підозрілі поєдинки, подібні масштабні розслідування у нас досі ніхто не проводив. У ФФУ вважають, що процес запускається навпаки - ініціатором нібито повинні виступити правоохоронні органи.

"При ФФУ створена Комісія чесної гри, яка при необхідності може співпрацювати і з правоохоронними органами. Я особисто нічого проти не маю, якщо наші юристи захочуть перевірити вітчизняний футбол, і готовий як законослухняний громадянин відповісти на всі їхні питання ", - говорить Вадим Шевченко.

Він міг судити на Євро-2012

Олег Орєхов. 42 роки. Киянин. Почав кар"єру судді в 1994 році. Статус арбітра ФІФА отримав в 2003-му. Починаючи з 2002 року відсудив у вищому дивізіоні чемпіонату України 83 матчі. Показав 343 жовті картки і 24 червоні (в середньому - 4 картки за гру). Працює у ФФУ першим заступником голови комітету юнацького футболу. Одружений, батько двох дочок. Хобі - подорожі, театр.

В українському футболі репутація у Орєхова неоднозначна. Нарікання на його роботу звучали постійно. Приміром, Віталій Кварцяний якось назвав його "модельєром, який далекий від футболу". А в березні 2009 року, після помилки в матчі "Шахтар" - "Металіст" (не зарахував чистий гол харків"ян), був усунений від суддівства в Прем"єр-лізі і переведений в першу до кінця року.

При цьому постійно обслуговував міжнародні матчі. Так, у цьому сезоні відсудив чотири поєдинки Ліги Європи, які, до речі, не фігурують у "чорному" списку УЄФА. Був єдиним кандидатом від України на обслуговування матчів фінальної стадії Євро-2012.

За матеріалами "Газета по-киевски"

Зараз ви читаєте новину «"УЄФА не прислав офіційних документів про покарання Орєхова" - Шевченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути