середа, 23 червня 2010 18:23

"У збірній Маркевича "французький" варіант неможливий" - Кварцяний

"У збірній Маркевича "французький" варіант неможливий" - Кварцяний

На тлі скандалів, якими "відзначилася" на нинішньому мундіалі збірна Франції, далеко не на першому плані виявилася сама гра команди. Чи було помітно хоч щось позитивне в ігрових діях віце-чемпіона світу, Gazeta.ua поцікавилася в головного тренера луцької "Волині" Віталія Кварцяного.

- Гра збірної Франції була тьмяною і незрозуміло з яким тактичним завданням - або атакувати великими силами, або контролювати м'яч, граючи широким фронтом, - говорить Віталій Володимирович. - Або швидкі контратаки. На поле виходила група дуже високого рівня футболістів, яка не знала, як досягти мети, як завершити атаку. Це, швидше за все, пов"язано з тим, що футболісти і тренерський штаб не були одним цілим. Не було єдиного колективу, який хотів би разом з тренером вирішити якісь завдання. Всі відбували номер. Психологічна обстановка в колективі була роз"єднаною, не було контакту з футболістами, які могли відтворити задумане на полі. Весь час "тасувався" склад, кожного разу новий. Лідери це відчули і почали створювати привід для конфлікту.

- Перед чемпіонатом французька футбольна "верхівка" на весь голос заявила, що після ЧС команду очолить Лоран Блан. Могло це відбитися в першу чергу на стані самого Доменека, якого позбавили, фактично залишків мотивації?

- Цілком вірно. Як би він не старався приховати своє внутрішнє обурення, це дуже великий удар по психології тренера, концентрації, реалізації якихось задумів. Виходить, сьогодні я тренер, завтра вже ніхто. І відразу на першому плані образа: "Не хочете мене, ось вам і результат". Це неправильно. Могли б дограти чемпіонат світу, а потім вже оголошувати, кого знімати, а кого призначити.

- Виходить, самим кращим варіантом для Доменіка був би відхід після Німеччини-2006 з застрахованим авторитетом?

- Однозначно. А вже як призначили Блана, потрібно було відразу писати заяву та йти.

- Олександр Заваров сказав, що гравці наїлися грошей у своїх клубах і виявилися неготовими до мундіалю. Чи можлива подібна ситуація в українській збірній, адже в ній зібрані футболісти з далеко не бідних за українськими мірками клубів?

- Якщо говорити про команду Маркевича, то при ньому це неможливо. Він вміє змусити футболіста себе поважати, у них не вистачить морального права робити щось негативне.

А що стосується французів, то на мій погляд жоден футболіст не грав так, щоб себе жаліти, не видно було, щоб хтось валяв дурня. Тому, що кожен усього досяг в багатьох клубах і грає за ім'я. Адже за хорошу гру можна отримати зайвий рекламний контракт. У них, повторюся, не виходило зв"язатися однією командою для досягнення результату. Напад туди, середина сюди, захист нікуди. Загалом, лебідь, рак і щука.

- А в цілому яке враження від чемпіонату?

- П"ятдесят на п"ятдесят. Є команди, які хочуть грати на логіку, комбінувати, індивідуально грати за рахунок передачі у вільну зону, як би будувати гру на атаку і показувати результативний футбол. Загалом, те, що подобається уболівальникам. Ну і мені теж.

- А за кого вболіваєте?

- Найбільше мені подобається збірна Аргентини, але все життя вболіваю за Бразилію. Сантос, Пеле, Гаррінча - це кумири мого дитинства. А Аргентина сьогодні дуже компактна, здорово грає у відборі, дружно пресингує, в загальному показує сучасну гру.

Бразильці хороші тим, що Дунга додав чимало нових гравців, але при цьому відігравав і з тими, хто вже перевірений і кому він довіряє. Команда грає важко, але надійно, намагається контролювати м'яч, по грі видно, що рано чи пізно, але все одно заб"є. Вони повільніше, ніж аргентинці. Я б вболівав за них, але я консервативний за вдачею людина, не люблю міняти шило на було. Довіряю скільки можна друзям, дружині, команді. Тому вболіваю до кінця за Бразилію.

- Багато хто вважає, що оборона і опорники - слабке місце Аргентини. Згодні?

- Особливість цієї команди полягає в тому, що Марадона був творець. Він міг сам виходити на ударну позицію, виводити на неї того ж Бурручагу, і самому при цьому забивати. І вони йому її створювали. Це була його добра ігрова кар"єра, яку він зараз пропонує у вигляді Мессі, адже у того в кожному русі, в кожній дії проглядається стиль молодого Марадони. А лінія півзахисту як і лінія захисту, і сам воротар там дуже сильні, просто гладіатори. Звичайно, при розкритті команди на атаку контрвипад вони рано чи пізно отримають. Як учора було два-три моменти у збірної Греції. Команда, яка буде грати з аргентинцями від оборони, все одно програє.

У цих команда можна багато взяти для себе як для тренера. Дещо можна взяти і в Голландії, Італія трохи обережна. Португалія починає "оживати". Це дійсно класні команди.

А ось У Греції, Гондурасу, Кореї нічого для роботи не візьмеш. Також дивує гра збірної Данії, Швейцарії. Ці команди мені антисимпатічни. Їх футбол збитковий і безперспективний. Немає родзинки прогресу, немає лідерів. Всі руйнують, а це ж півфутболу. Футбол це конструкція руйнування в поєднанні з необхідністю забивати. Для цього ворота поставлені.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"У збірній Маркевича "французький" варіант неможливий" - Кварцяний ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути