неділя, 29 грудня 2013 13:36

Прорив збірної України, дебют Ломаченка та Усика: ТОП-15 спортивний подій року в Україні
16

Наставник збірної України Михайло Фоменко
"Металіст" під час матчів кваліфікації Ліги чемпіонів з ПАОКом
Генріх Мхітарян
"Чорноморець" вперше в історії вийшов у плей-офф Ліги Європи
Володимир Кличко святкує перемогу над Повєткіним

Не дивлячись на відсутність цього року у спортивному календарі Олімпійських Ігор, чемпіонатів Європи та світу з футболу, рік вийшов багатим на події та досягнення. Вашій увазі ТОП-15 найпомітніших здобутків у спортивному житті України.

1 Феномен Фоменка

"Ми були за півтори години до Бразилії. А ще на початку року стояли на краю прірви" — ці слова президента Федерації футболу України Анатолія Конькова коротко переповідають участь національної збірної у відборі на ЧС-2014.

Михайло Фоменко очолив команду після нічиєю з Молдовою та поразки від Чорногорії і вивів її на друге місце у групі H. Збірна Англії фінішувала першою з перевагою в одне очко.

У стикових матчах жереб звів українців з командою Франції. У Києві козаки Фоменка шокували гостей — 2:0. У Парижі збірна України пропустила три м'ячі. У Бразилію їде Дідьє Дешам та його мушкетери. Французи потрапили в одну групу зі Швейцарією, Еквадором та Гондурасом.

Зазначимо, що збірну України за її подвиг у відборі ФІФА нагородила званням "прорив року". За 2013 наша команда здобула дев'ять перемог та одну нічию (зі збірною Англії). Це дозволило нам піднятися в рейтингу відразу на 29 місць і посісти підсумкову 18 позицію серед всіх збірних світу. Очікувано Михайло Фоменко та ФФУ продовжили співпрацю до кінця 2015-го року.

2 Перше срібло "Металіста" і привид Лозанни

У минулому сезоні харківський "Металіст" вперше у своїй історії завоював срібні нагороди чемпіонату України. Друге місце дозволило команді Мирона Маркевича зіграти у кваліфікації Ліги чемпіонів. Грецький ПАОК не став для харків'ян непрохідним варіантом. Далі мав бути німецький "Шальке", але УЄФА ухвалив рішення виключити "Металіст" з Ліги чемпіонів за участь у договірному матчі проти "Карпат" у 2008 році.

Чемпіоном України став донецький "Шахтар". Також "гірники" здобули Кубок України, розгромивши у фіналі одеський "Чорноморець". Київське "Динамо" вперше стало третім.

3 Бомбардир Мхітарян

Генріх Мхітарян у матчі 28-го туру прем'єр-ліги встановив бомбардирський рекорд чемпіонату України. Спочатку півзахисник "Шахтаря" зробив рахунок 4:0 на користь своєї команди. Цей гол став для нього 23-м у сезоні. Раніше рекорд належав динамівцям Сергію Реброву (сезон 1997/98) і Максиму Шацьких (2002/03). Пізніше Мхітарян забив свій 24-й гол, реалізувавши пенальті. Це був перший пенальті Генріха у чемпіонаті. Перед початком нового сезону вірменин перейшов у дортмундську "Боруссію" за рекордну для клубу суму у €27,5 млн.

4 Фантастична четвірка України у Лізі Європи

Чотири українські команди забезпечили собі євровесну, точніше євролютий. Саме тоді "Динамо", "Шахтар", "Дніпро" і "Чорноморець" зіграють в 1/16 фіналу Ліги Європи. "Гірники" вилетіли у з Ліги чемпіонів, де у своїй групі зайняли третє місце. Кияни, дніпряни та "моряки" зайняли у своїх групах ЛЄ другі місця.

Жеребкування плей-офф Ліги Європи визначило таких суперників для наших команд: "Дніпро" зіграє з "Тоттенхемом", "Чорноморець" зустрінеться з "Ліоном", чеська "Вікторія" випала "Шахтареві", "Динамо" протистоятиме "Валенсії". Цікаво, що "гірники" та "моряки" в разі успіху на цій стадії можуть зустрітися між собою в 1/8 фіналу Ліги Європи.

5 "Я не Повєткін, я Котлєткін"

5 жовтня у Москві пройшов поєдинок, який у Росії називали "битвою титанів", а в Україні — "черговим" боєм Володимира Кличка. Українець (61 перемога, 51 нокаут, три поразки, нуль нічиїх) завдав першої поразки у професійній кар'єрі "Руському витязю" Олександрові Повєткіну, 34 роки (26 перемог, 18 нокаутів, одна поразка, нуль нічиїх). Усі судді віддали перемогу українцю з рахунком — 119:104. Про бій багато писали і говорили. Яких тільки фотожаб і приколів не з'явилось після цього українсько-російського протистояння ("Побив москаля у Москві", "Я не Повєткін, я Котлєткін", "Кличко євроінтегрував Повєткіна"). В Україні практично ніхто не сумнівався у перемозі Кличка. Правда, після поєдинку чимало людей були розчаровані тим, що не побачили нокауту.

6 Віталій Кличко попрощався з боксом

Чемпіон світу у суперважкій вазі за версією WBC Віталій Кличко завершив боксерську кар'єру і вирішив зосередитися на політиці. Спортсмен має намір брати участь у виборах президента України. WBC прийняв рішення присвоїти Кличку звання почесного чемпіона, що дає шанс українцю фактично в будь-який момент повернутися в ринг. Володимир вже заявив, що має намір боротися за цей титул.

"Успіхів тобі в політиці, друже" - написав колишній абсолютний чемпіон світу у суперважкій вазі американець Ріддік Боу на своїй сторінці в Твіттері.

"Висловлюю Кличку АБСОЛЮТНУ ПОВАГУ за його рішення боротися за свій народ, а не тільки за себе", - підтримав Віталія екс-чемпіон світу з боксу Ленокс Льюїс.

7 Дебют Ломаченка та Усика на профі-ринзі

Дворазовий український олімпійський чемпіон Василь Ломаченко нокаутував суперника в першому ж своєму поєдинку на професійному рингу, і відразу завоював пояс інтернаціонального чемпіона WBO в напівлегкій вазі.

Олімпійський чемпіон Лондона, 26-річний Олександр Усик виграв вже два поєдинки на профі-ринзі. Боксер без проблем розібрався із колумбійцем Епіфаніо Мендосою. Рефері зупинив односторонній поєдинок у четвертому раунді. Раніше він виграв у мексиканця Феліпе Ромеро технічним нокаутом

8 Бондаренко майже перестрибнув футбольні ворота

Стрибун у висоту Богдан Бондаренко визнаний кращим легкоатлетом Європи року, що минає.

Таке рішення було оголошено на церемонії нагородження Європейської легкоатлетичної асоціації. У 2013 році Бондаренко виграв чемпіонат світу і "Діамантову лігу" зі стрибків у висоту, встановивши національний рекорд (2,41 м).

На висоту 2,41 м спортсмен злітав двічі - на етапі " Діамантової ліги" в Лозанні і на чемпіонаті світу в Москві. З цим стрибком він став четвертим спортсменом в історії , якому вдалося злетіти вище, ніж на 2,40 м. Для порівняння висота футбольних воріт — 2,44 м.

9 Світове "золото" Мельниченко

Ганна Мельниченко стала чемпіонкою світу з легкої атлетики. Українка перемогла у змаганнях семиборок і здобула перше для України "золото" на цьому турнірі. Українки досі не вигравали на чемпіонатах світу в цьому виді легкоатлетичної програми. 2008 року Наталія Добринська стала олімпійською чемпіонкою, а 2006-го Людмила Блонська здобула "золото" планетарної першості, але у приміщеннях.

Мельниченко не перемогла у жодному із семи видів, але виступила найстабільніше. Загалом Ганна набрала 6586 балів — особистий рекорд.

10 Через Євробаскет на чемпіонат світу

"Наш виступ на Євробаскеті став для мене несподіванкою," — зізнався президент Федерації баскетболу України Олександр Волков. Національна збірна України зайняла шосте місце на турнірі. Наші вперше пробилися до чвертьфіналу континентальної першості. Наступного року українці зіграють на чемпіонаті світу в Іспанії. Зараз збірна України — серед 20 найкращих у світі. Перше завдання на мундіаль — вийти з групи.

Наступний чемпіонат Європи прийме Україна 2015-го. Волков і Фрателло домовилися про співпрацю на найближчі два роки. Перед нашою командою стоятиме завдання пробитися на Олімпіаду-2016.

11 Євроліговий дебют "Будки"

Баскетбольна Ліга чемпіонів прийшла в Україну. В Євролізі дебютував чемпіон країни, столичний "Будівельник". Команда Айнарса Багатскіса потрапила в одну групу з такими грандами як "Барселона", ЦСКА та "Фенербахче". "Будка" зайняла останнє місце у групі і не змогла пробитися у ТОП-16 найпрестижнішого баскетбольного турніру Європи. Але без єврокубків команда не залишилась. "Будівельник" продовжить виступи у Єврокубку. Хоча Багатскіс не приховує, що мріє про фінал чотирьох Євроліги з "Будівельником".

12 Визнання Ольги Харлан

Українка Ольга Харлан отримала золоту медаль Міжнародної федерації фехтування (FIE) як краща шаблістка за підсумками сезону.

Харлан на чемпіонаті світу з фехтування, що проходив у серпні, вперше в кар'єрі завоювала золото в особистому заліку. Раніше в індивідуальних змаганнях вона перемагала тільки на чемпіонаті Європи.

13 Півсторіччя Сергія Бубки

4 грудня головний олімпієць України, чинний рекордсмен світу зі стрибків з жердиною Сергій Бубка відсвяткував 50-й рік народження. Цього року Сергій Назарович також брав участь у виборах президента Міжнародного олімпійського комітету. Переміг німець Томас Бах.

Бубка є діючим президентом НОК, членом Виконкому МОК та віце-президентом Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій. Цього року він отримав нагороду "За видатний внесок у розвиток спорту". Її вручають фахівцям, які залишили свій яскравий слід у розвитку міжнародного сектору менеджменту спортивних подій та змагань.

14 Перший український віце-президент УЄФА

Григорій Суркіс, людина чиїми стараннями Україна та Польща здобули право на Євро-2012, цього року був обраний віце-президентом УЄФА на 2013-2015 рр.

"Вперше українцеві надана така честь. Я думаю, що ця честь надана моїй країні і мені як її громадянину. І я всіма своїми знаннями, досвідом, професіоналізмом готовий служити країні, людям і, безумовно, європейському футболу", - сказав після обрання Григорій Михайлович.

15 Успіх українських біатлоністок

Минулий сезон з біатлон вийшов напрочуд вдалим для наших дівчат. У Кубку світу Україна посіла сьоме місце у загальнокомандному заліку. Зокрема, Олена Підгрушна стала восьмою, а Віта Семеренко замкнула "десятку" найсильніших. Всього наші здобули 13 нагород: двічі — "золото", п'ять разів — "срібло", шість — "бронзу". На чемпіонаті світу українки завоювали п'ять медалей — "золото", "срібло" й три "бронзи".

Цей сезон також розпочався успішно для українок. Валентина Семеренко вперше виграла етап Кубка світу. Біатлоністка перемогла в гонці переслідування у французькому Ансі. Збірна України стала переможницею естафетної гонки в австрійському Хохфільцені і здобула "срібло" в тому ж Ансі. Продовжуйте у тому ж дусі. Попереду Сочі-2014!

Зараз ви читаєте новину «Прорив збірної України, дебют Ломаченка та Усика: ТОП-15 спортивний подій року в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути