неділя, 08 вересня 2013 13:19

Бейл очолив ТОП-11 найдорожчих трансферів в історії футболу
11

Нинішнє літо внесло помітні корективи у топ-11 найдорожчих трансферів: в десятку увірвалися Бейл, Неймар, Фалькао і Кавані.

Список найдорожчих трансферів в історії світового футболу виявляє відразу ряд закономірностей. По-перше, у топ-11 входять тільки гравці креативної групи - чотири атакуючих півзахисника і сім нападників.

По-друге, найдорожчі угоди завжди оформляються між сезонами: винятком став лише зимовий перехід Фернандо Торреса в "Челсі" - можливо, тому іспанцеві не вдалося відразу пристосуватися до гри команди. По-третє, на перших ролях у лавах бездонних гаманців іспанські суперклуби - "Реал" і "Барселона", котрі купили 7 з 11 гравців у списку.

Французькі клуби вдарили грошима по південноамериканським форвардам цього літа, а ще два місця займають згаданий вище Торрес і Халк, який перейшов у "Зеніт". По-четверте, італійські клуби продають своїх гравців вдаліше за інших, причому всі чотири італійських продажі - у п'ятірці списку. Нарешті, не можна не відзначити повну відсутність в рейтингу німецьких клубів - вони вигідно не продають, але і шалено багато не витрачають.

1. Гарет Бейл з "Тоттенхема" в "Реал" , € 100 млн. 2013

"Наша відповідь Чемберлену" - це реакція "Реала" на трансфер Неймара в "Барселону". "Королівському клубу" знадобився гучний перехід, щоб забити інформаційне поле, яке на початку літа належало бразильському новачку синьо-гранатових. Перехід Бейла тривав неймовірно довго, а враховуючи, що англійські та іспанські журналісти - одні з найбільш всюдисущих у світі, в пресу постійно вкидалися все нові й нові деталі майбутньої угоди. Зі спортивної точки зору необхідність Бейла для "Реала" сумнівна - валлієць грає на тій же позиції, що і Кріштіану Роналду. Що ж стосується фінансової сторони, то ще довгий час будь-який вдалий і недорогий трансфер в Європі буде співвідноситися з Бейлом. Наприклад, Бейл - це п'ять Хесусів Навасів. Або 11 Карлосів Тевесів.

2. Кріштіану Роналду з "Манчестер Юнайтед" у "Реал" , € 90 млн. 2009

Цей перехід був неминучий - найгламурніший футболіст світу зобов'язаний був опинитися в найгламурнішому клубі світу. Божевільні гроші, вкладені "Реалом" у трансфер Роналду, давно окупилися не тільки його досягненнями, але і маркетингом. Фанати "Реала" відносно безболісно пережили навіть зміну номера португальця на сімку, під якою довгі роки виступав абсолютний ідол шанувальників "Королівського клубу" Рауль. В останні півтора-два роки інтерес до Роналду виявляли і "Манчестер Сіті" , і "ПСЖ", і "Монако", і "Манчестер Юнайтед" , але сума відступних в € 200 млн лякає, схоже, навіть російсько-арабсько-французьких нуворишів. А за менші гроші президент Перес головну перлину своєї команди не віддасть і під страхом смерті.

3. Зінедін Зідан з "Ювентуса" в "Реал" , € 73,5 млн. 2002

Якщо перехід Роналду, цілком ймовірно, переслідував маркетингові цілі нарівні з футбольними, то трансфер Зідана у стан "галактікос" носив в основному спортивну необхідність. "Реалу" тоді був потрібен футболіст для розгону атак, а коли цьому клубу хтось потрібен, скупитися мадридці не збираються. Довгий час відомий француз не показував тієї гри, якої чекали від нього фанати і експерти. Пішли чутки, що на Зізу тисне сума його трансферу, проте у результаті він окупив свій перехід одним-єдиним ударом - приголомшливим за красою голом у фіналі Ліги чемпіонів з "Байєром", який надовго увійшов до заставки головного клубного турніру Європи. До слова, "Ювентус" на перехід особливо ображений не був: виручені гроші допомогли керівництву "старої синьйори" заманити Джанлуїджі Буффона за більш ніж € 50 млн.

4. Златан Ібрагімович , з "Інтера" в "Барселону" , € 69,5 млн. 2009

Поки "Реал" підписував контракт з Роналду , "Барселона" вирішила не відставати від головного суперника і виклала майже € 70 млн за одного з головних бед-боїв сучасного футболу. Цікаво, що якби найдорожчий новачок в історії каталонського клубу вирішив раптом відпрацювати свій контракт до кінця, то його угода була б дійсною ще рік — вона закінчувалося влітку 2014-го, проте швед відтоді встиг пограти за "Мілан" і "Парі Сен- Жермен" . З "Барселони" Ібрагімович, який не відпрацював і третини своєї вартості, ішов зі скандалами: посварившись з Гвардіолою і в образі на Мессі, назвавши себе заручником бажань аргентинця. З того часу у "Барсі" вирішили - тільки кантера. Ну або Неймар.

5. Кака, з "Мілана" в "Реал" , € 65 млн. 2009

Вже, напевно, ніхто і не пам'ятає, але перехід Кака з "Мілана" в "Реал" був не менш гучним, ніж трансфер Роналду, проте у результаті кар'єрні шляхи португальця і бразильця склалися абсолютно по- різному. Кака в "Реалі" так і не знайшов себе. Багато в чому мадридський період кар'єри бразильського півзахисника зім'яла травма лівого коліна, через неї Кака пропустив половину другого сезону, який міг стати проривним у команді. Але не став.

6. Едінсон Кавані, з "Наполі" в "Парі Сен- Жермен" , € 64,5 млн. 2013

Власник "Наполі" Ауреліо де Лаурентіс швидко зорієнтувався в змінених з приходом великих грошей умовах трансферного ринку і щодня повторював, що відпустить Кавані тільки за прописану суму відступних. Де Лаурентіса мало хвилювало, де продовжить кар'єру головна зірка його команди - в Англії, Франції чи Росії. Він уїдливо заявляв, що "Манчестер Сіті" вибув з гонки за Кавані, оскільки не готовий платити великі гроші. У результаті все виявилося банально - Кавані пройшов за колишнім партнером Есекіелем Лавессі, а "Наполі" отримав купу грошей , на яку можна купити, можливо, всіх нападників чемпіонату рідного для Кавані Уругваю разом. Навіть початок презентації Кавані в "ПСЖ" затягнулася на дві години, так як парижани намагалися до останнього хоч трохи збити ціну, але де Лаурентіс був непохитний.

7. Радамель Фалькао, з "Атлетико" в "Монако", € 60 млн. 2013

Фалькао і Кавані приречені на вічні порівняння у новому сезоні. Уругваєць штампував голи за "Наполі", а колумбієць на своїх потужних плечах тягнув "Атлетико" в Лігу чемпіонів, а коли клуб став третім, Радамель, визнавши справу зробленою, відправився до табору амбітних новачків ліги 1. Фалькао обійшовся монегаскам майже на € 5 млн дешевше, але це не означає , що в "Монако" краще вміють вести переговори - обидва дісталися новим клубам після активації пунктів про відступні. Зазначимо, що Фалькао півтора місяця залишався найдорожчим трансфером в історії ліги 1, однак з огляду на амбіції і плани "ПСЖ" і "Монако", цілком можливо, через рік колумбієць випаде навіть з трійки.

8. Луїш Фігу , з "Барселони" в "Реал" , € 60 млн. 2000

Фігу став частиною "галактичного" складу "Реала" початку століття, однак у цьому трансфері примітна не стільки сума, скільки обставини переходу. Португалець перейшов в "Реал" з "Барселони", і фанати каталонського клубу, м'яко кажучи, цей крок не схвалили. У підсумку трансфер привів до одних з найяскравіших подій в історії класико, коли матч у Барселоні ледь не був зірваний — Фігу, який подавав кутовий, закидали монетами, склянками, запальничками і навіть свинячою головою, яка приземлилася в декількох метрах від колишнього кумира барселонської публіки.

9. Фернандо Торрес , з "Ліверпуля" в "Челсі" , € 58,5 млн. 2011

Перехід нападника в зимовий дедлайн сезону-2010/11 викликав у Ліверпулі схожу на трансфер Фігу реакцію - майки Торреса горіли повсюдно, а сім'я футболіста проклинали до сьомого коліна. У результаті ж "Ліверпуль", як виявилося, уклав чи не найкращу в історії операцію, так як гра Торреса в "Челсі" досі далека від виплаченої суми. Шкода тільки, що виручені гроші червоні бездарно вклали в Енді Керролла .

10. Неймар , з "Сантоса" в "Барселону" , € 57 млн. 2013

Сага під назвою "Неймар йде. Ні, залишається до чемпіонату світу. Ні, пішов. Ні, не в "Барселону". Ні, пішов" тривала більше року, а закінчилася щасливо. Неймар відновив баланс етнічних бразильців, який похитнувся з відходом Алькантари, і взяв його 11-й номер, а перспективи футболіста в Європі в цілому і в "Барселоні" зокрема лише належить оцінити. Якщо не вийде - Ібрагімович знає, чому це може статися.

11. Халк , з "Порту" в "Зеніт" , € 55 млн. 2012

Поява бразильця в пітерському клубі збільшила маркетингові доходи "Зеніта", проте зі спортивної точки зору перший рік футболіста в новій команді пройшов не дуже успішно. Халк, який приходив в "Зеніт" в якості абсолютної зірки, зіткнувся з відчуженням з боку деяких російських гравців синьо-біло-блакитних, часто перетягував на себе ковдру, заробив сумнівну славу падаючого при будь-якій можливості гравця, але і забив кілька важливих м'ячів. Переїжджати до Росії йому варто було хоча б заради того, щоб в заголовках європейської преси з'являлося щось на кшталт "Реал" хоче орендувати у "Зеніта" Халка" - звучить кумедно.

Зараз ви читаєте новину «Бейл очолив ТОП-11 найдорожчих трансферів в історії футболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути