Ексклюзиви
пʼятниця, 05 червня 2020 11:09

Зрадник Польщі ледь не знищив Бразилію

Зрадник Польщі ледь не знищив Бразилію
Вілімовський забив 4 м'ячі Бразилії. Фото wp.pl

5 червня 1938 року відбувся найрезультативніший матч Кубків світу з футболу. В 1/8 фіналу Бразилія перемогла Польщу - 6:5.

Цей матч став одним з найкращих в історії світових першостей. Командам для виявлення найсильнішого забракло 90 хв. Протягом поєдинку тривала дуель між польським бомбардиром Ернестом Вілімовським та знаменитим "Діаманте Негро" - Леонідасом. Ернесту вдалося перестріляти сучасника. Вілімовський зробив покер, а бразилець - лише хет-трик. Основний час матчу закінчився з рахунком 4:4. Причому Бразилія вела весь час - 1:0, 3:1, 4:3. А в овертаймі бразильці зуміли видерти перемогу - 6:5.

Бразилія дійшла до пів фіналу, де поступилася майбутньому чемпіону - Італії - 1:2.

Вілімовський записався фольксдойчем і почав захищати кольори збірної Німеччини

Кар'єра автора хет-трику Бразилії Леонідаса склалася щасливо. На відміну від багатьох бразильських футбольних зірок, Леонідас швидко навчився отримувати від своєї слави значні матеріальні блага. Іменем Леонідаса називали парфумерну продукцію, напої, шоколад і тим більше спортивні товари; йому щедро платили за рекламу. А отримані гроші він навчився вигідно розміщувати - відкрив ресторан в центрі Сан-Паулу, що став відвідуваним завдяки його імені. Помер у 91 рік.

Жоден з голів "Кадри" в цій грі не обійшовся без участі Вілімовського - ще один м'яч "біло-червоні" забили після того як один з оборонців завалив у карному майданчику Ернеста.

1939 року, коли Польща перестала існувати, Вілімовський записався фольксдойчем і почав захищати кольори збірної Німеччини. У 8 зіграних поєдинках він забив 13 м'ячів. Став рекордсменом за кількістю голів у Кубку Німеччини.

1943 року потрапив на фронт і був поранений в Україні. Згодом тренер Гербергер не взяв його на Кубок світу-1954, чим образив на все життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Леонідас винайшов бісіклету

Решту життя прожив у Німеччині. До Польщі не їздив жодного разу. Помер 1997-го в Карлсруе. До кінця життя Польща вважала Вілімовського зрадником.

Зараз ви читаєте новину «Зрадник Польщі ледь не знищив Бразилію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути