субота, 09 вересня 2017 11:09

Почався матч Каспаров-Карпов

Почався матч Каспаров-Карпов
Анатолій Карпов та Гаррі Каспаров грали матч у Будинку Союзів

9 вересня 1984 року, в Колонному залі Будинку Союзів у Москві було шумно і багатолюдно. Причина проста: через 15 років в столиці СРСР знову проводиться матч за шахову корону. Претенденти як на замовлення - громадяни Радянського Союзу, так що для глядачів будь-який результат матчу буде приємним. Крім того, величезне задоволення всі повинні були отримати саме протистояння ще досить молодого, але вже досвідченого і титулованого Анатолія Карпова з зовсім ще юним, але вкрай амбітним Гаррі Каспаровим. Тоді ніхто й подумати не міг, що знакова зустріч буде затьмарена цілою низкою скандалів, стане рекордною за кількістю нічийних результатів, та й взагалі переможець за великим рахунком стане відомий лише через рік і два місяці.

Починати розповідь про цю історичну зустріч варто з 31 серпня 1972 року. Саме в той день, в самий розпал холодної війни, радянський гросмейстер Борис Спаський програв вирішальну партію "матчу століття" Роберту Фішеру - гросмейстеру американському. Для Радянського Союзу цю поразку можна було прирівняти до військової - на місцях полетіли голови, почалися розбори польотів, підсумком яких стала постановка пріоритетного завдання - повернення шахової корони, яка в повоєнний час ще жодного разу не залишала меж СРСР. На Спаського робити ставку не стали: у партії з'явився новий фаворит - молодий і талановитий Анатолій Карпов, який повернув країні звання чемпіона світу серед юнаків. Перед ним відкривалися всі двері, видавалися кошти на участь в будь-яких міжнародних турнірах - ні в чому шахісту відмови не було.

Після дев'ятої партії рахунок перемог - 4:0 на користь чемпіона. Для захисту титулу залишалося виграти лише двічі. Але тоді Карпов припустився стратегічної помилки, яку сам згодом визнав. Він вирішив не добивати суперника

Карпов ріс з професійної точки зору і в зрештою закономірно здобув перемогу на турнірі претендентів, обігравши Полугаєвського, Спаського і Корчного. Приготувався до чемпіонського матчу з Фішером, проте американець висував досить дивні умови, які ніхто прийняти не міг, тому зустріч була зірвана, а Карпов був визнаний чемпіоном світу без бою за шахівницею. Поставлена мета була виконана: 24 квітня 1975 Радянський Союз повернув собі корону, причому чемпіоном став простий російський хлопець, "з народу", який полюбився всім, в тому числі і тим, від кого залежало розвиток шахів в країні. Карпов став не тільки культовим спортсменом, а й справжньою людиною системи, якого все влаштовувало, а тому ніхто не хотів нічого міняти.

І в цей момент на шаховий олімп почав стрімко підніматися Гаррі Каспаров. Йому вдалося встановити дивовижний рекорд: став чемпіоном СРСР - найсильнішої шахової держави - в 18 років. Попереду залишалася лише одна мета - здобуття титулу чемпіона світу. Каспаров виграв битви претендентів і отримав право зіграти з Карповим за шахову корону восени 1984 року. Але перед матчем учасників змусили поставити підписи під новим регламентом, згідно з яким президент ФІДЕ Флоренсіо Кампоманес був уповноважений приймати будь-які рішення з питань, пов'язаних з матчем. Гаррі Каспаров довго був проти, але під сильним тиском змушений був поступитися. Тоді він ще й гадки не мав, чим обернеться для нього новий регламент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Каспаров зіграв на шаховому турнірі

10 вересня Анатолій Карпов пересунув пішака з e2 на e4, і найтриваліший матч за чемпіонський титул в історії почався. Увага до нього була прикута надзвичайна: здавалося, що вся Москва бажає потрапити до Будинку Союзів, щоб доторкнутися до високого шахового мистецтва. За квитками стояли величезні черги, а в самому залі не було жодного вільного місця. Шахісти шанувальників не розчаровували: Карпов демонстрував звично сильну гру, а Каспаров виявився несподівано чіпким суперником, що вмів використовувати помилки чемпіона. Хіба що психологічної стійкості 21-річному претендентові не вистачало, тому він і сам допускав прорахунки, якими його опонент розпоряджався з хірургічною точністю: після дев'ятої партії рахунок перемог - 4:0 на користь чемпіона. Для захисту титулу залишалося виграти лише двічі. Але тоді Карпов припустився стратегічної помилки, яку сам згодом визнав. Він вирішив не добивати суперника, припустивши, що той деморалізований і не зможе чинити опір і далі на належному рівні. Міцна хватка чемпіона ослабла, він став менше грати в атаку і вирішив чекати чужих помилок. Однак не дочекався, зате дав Каспарову перепочинок. 15-я партія, яка тривала 93 ходу, стала поворотною в матчі: чемпіон втомився, видихався і не зміг реалізувати отримане перевагу. Була зафіксована шоста нічия поспіль. Всього ж рекордна нічийна серія тривала 17 партій - поступатися не хотів ніхто. При цьому як за столом, так і за його межами суперники поважали один одного, разом розбирали зіграні партії. Інтерес до матчу досяг свого апогею, при тому що за півтора місяці рахунок не змінився.

Каспаров потрапив в аварію. Водій машини претендента на великій швидкості за сильної ожеледі не впорався з керуванням, і автомобіль винесло на зустрічну смугу, де завдяки щасливому випадку нікого не виявилося

23 листопада 1984 року стартувала 27-я партія матчу. Повністю зіграти її не встигли, вирішили відкласти. А по шляху на догравання Каспаров потрапив в аварію. Водій машини претендента на великій швидкості за сильної ожеледі не впорався з керуванням, і автомобіль винесло на зустрічну смугу, де завдяки щасливому випадку нікого не виявилося. Машину кілька разів розвернуло і вдарило об бордюр - фізичних ушкоджень всім тим, хто сидів всередині вдалося уникнути, а ось психологічних - ні. Каспаров був вражений і не зміг звести до нічиєї відкладену партію - рахунок став 0:5. Справа наближалася до завершення: 31-я партія повинна була стати вирішальною. Карпов одягнув новий костюм, шахова федерація приготувала лавровий вінок, але чемпіон запанікував і ледь не програв - нічия, запропонована Каспаровим, стала для нього порятунком.

А в наступній партії Каспаров здобув першу перемогу за три місяці зустрічі. Карпов знову серйозно нервував і припустився низки помилок. Ані тайм-аут, ані перерва, пов'язана з похоронами маршала Устинова, чемпіону не допомогли: після серії нічиїх він поступився: впевненість в своїх силах він втратив остаточно. Саме тоді, мабуть, керівникам шахового світу і прийшла в голову ідея про зупинку тривалого матчу, який тривав уже практично п'ять місяців. А коли через тиждень Каспаров обіграв Карпова вдруге поспіль і в Москву терміново прилетів Кампоманес, стало ясно, що станеться щось нестандартне. Чемпіон явно був не в своїй тарілці, і його команда наполягала на тому, що, очевидно, він нездоровий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Анатолія Карпова оголосили чемпіоном світу із шахів

Кампоманес, мотивуючи своє рішення стурбованістю за здоров'я учасників зустрічі, запропонував їм зіграти ще вісім партій, а потім, якщо матч не буде завершений, почати все заново - в вересні за рахунку 0:0. Каспаров, якому пропозиція була абсолютно невигідною, запитав: "Якщо правила все одно змінюються, то навіщо потрібні додаткові партії?" Ця фраза згодом потрапила в протоколи ФІДЕ як свідчення ініціативи Каспарова припинити матч. 13 лютого Кампоманес взяв тайм-аут, щоб знайти прийнятний спосіб припинити матч. А трохи пізніше на конференції він заявив, що зустріч була завершена за обопільною згодою учасників, при цьому і чемпіон, і претендент в тому ж залі публічно оголосили про готовність продовжити боротьбу. Втім, за лаштунками зборів питання про продовження матчу навіть не розглядалося - Карпов лише витребував собі матч-реванш у разі поразки. Всі крім Каспарова підписали згоду про завершення зустрічі і початку нової у вересні. Таким чином, матч, який тривав більше п'яти місяців, завершився нічим. Причому нічого протизаконного в цьому не виявилося - про необмежені повноваження Кампоманеса все вже знали, і він все-таки вирішив ними скористатися.

А перегравання у вересні все ж відбулося.
Матч вже не був необмеженим, а тому за підсумками 24 партій корону чемпіона світу приміряв Гаррі Каспаров, який не побоявся свого часу кинути виклик всьому шахового світу і винагороджений за свою сміливість.

Зараз ви читаєте новину «Почався матч Каспаров-Карпов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути