понеділок, 03 квітня 2017 11:09

Анатолія Карпова оголосили чемпіоном світу із шахів

Анатолія Карпова оголосили чемпіоном світу із шахів
Повноцінним чемпіоном Карпов став після перемоги над Корчним. Фото: resistance.today

3 квітня 1975 року міжнародна федерація шахів оголосила Анатолія Карпова чемпіоном світу. Титул cпортсмен з СРСР отримав без гри. Його суперник – чинний чемпіон американець Роберт Фішер - відмовився від матчу.

1972 року Фішер уперше перервав гегемонію радянських шахістів, здолавши у фіналі Бориса Спаського. Його тріумф із захопленням сприйняли на Заході. Натомість у СРСР вжили всіх заходів, аби повернути шахову корону. Ставку зробили на молодого 24-річного гросмейстера Анатолія Карпова. Той несподівано переміг у відборі Льва Полугаєвського (3:0), Бориса Спаського (4:1) і Віктора Корчного (3:2). Успіх був абсолютно несподіваний.

"Я сам розраховував зіграти у фіналі лише в наступному циклі", – зізнавався Карпов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виглядає українська претендентка на шахову корону

Проведення матчу виявилося під загрозою. Фішер два роки відверто спочивав на лаврах. Не грав у турнірах, не проводив тренувальних матчів. У переддень матчу Фішер висунув ФІДЕ 64 пункти. Лише при їх виконанні, він погоджувався на гру. До честі шахових чиновників вони до останнього намагалися умовити американця зіграти. Погодилися виконати 63 із 64 вимог. Серед них – матч триватиме до 10 перемог. Відмовилися лише виконувати третій пункт: за рахунку 9:8 на користь претендента, той зобов'язаний був виграти і наступну партію. Тобто перемогти щонайменше - 10:8. За рахунку 9:9 чемпіон зберігав корону".

Коли ФІДЕ відмовилася виконати цей пункт, Фішер заявив, що не гратиме. Карпова оголосили новим чемпіоном світу. Ніби відчуваючи свою неповноцінність, Анатолій намагався організувати неофіційний матч із Фішером, але кілька спроб виявилися невдалими. Повноцінну перемогу в матчі претендентів він здобув 1978 року, коли переграв колишнього співвітчизника Віктора Корчного - 6:5.

Зараз ви читаєте новину «Анатолія Карпова оголосили чемпіоном світу із шахів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути