субота, 24 жовтня 2015 19:37

"Перспективний футболіст став продавцем варення": як УЄФА бореться з договірними матчами
12

Майже чотири години. Саме стільки тривав семінар "Проблеми боротьби з корупцією та договірними матчами у футболі" організований Федерацією футболу України. На зустріч із головами регіональних федерацій, представниками ФФУ та прем´єр-ліги приїхали високі гості з УЄФА. Керівник Служби розслідувань УЄФА Грем Пікер та координатор роботи офіцерів УЄФА з питань Fair-Play Урс Клузер дійсно цікаво розповіли про договірні матчі і боротьбу з цим злом. Варто було б послухати тренерам та футболістам.  

 
 
Семінар розпочав президент ФФУ Андрій Павелко. Керівник українського футболу висловив надію, що до кінця року Верховна Рада прийме закон про договірні матчі. Він передбачає кримінальну відповідальність за корупцію у спорті до п´яти років. 
 
"До мене вже звернувся президент Федерації баскетболу України (Михайло Бродський) з проханням якомога швидше прийняти цей закон. Так ми отримаємо інструменти боротьби з договірними матчами. І не тільки у футболі", - каже Павелко. 
 
 
 
"Якщо ви професійний футболіст, то ви знаєте, як здати матч", - каже головний Шерлок Холмс УЄФА Грем Пікер. Уродженець Нової Зеландії відразу шокує зал цифрами. Це щоб усі зрозуміли наскільки проблема договірних матчів є серйозною. 
 
Так, щорічний розмір легальних ставок у світі спорту сягає 50 млрд євро. На один фінал Ліги чемпіонів припадає один мільярд євро. 
 
"Ринок ставок схожий до фондової біржі. Цифри ніколи вас не обмануть. Ми проводимо моніторинг ринку ставок і розслідуємо будь-які незрозумілі обставини, - каже містер Пікер. - Якщо ви потрапили у систему, то це вже на все життя".
 
 
 
Отже, як організовуються договірні матчі? За словами детектива з УЄФА є кілька версій.

"Перший варіант — підкупити арбітра. Давайте подивимося відео з товариського матчу Нігерія — Аргентина. Рефері з Нігера отримав 50 тисяч доларів за те, щоб забезпечити потрібний результат. За рахунку 4:0 на користь нігерійців суддя призначив пенальті на 94-й хвилині у ворота африканської збірної. Повтор чітко показує, що ніякої гри рукою в епізоді не було. Цей арбітр отримав пожиттєве відлучення від футболу.
 
Другий варіант - "домовитися" з гравцями команди. Вистачить двох-трьох футболістів. Найчастіше це воротар і центральні захисники. Ось на цьому відео з матчу кваліфікації Ліги Європи чітко видно, як гравці "забезпечили" потрібний результат. Коли ми потім говорили з воротарем і запитували, чому він допускав такі елемантарні помилки у матчі, він відповів: "Я — поганий голкіпер".
 
 
 
Свої слова Грем Пікер ілюструє відео та графікою. Зокрема, президент УЄФА Мішель Платіні з великого екрану оголошує "нульову терпимість" договірним матчам і погрожує червоною карткою за спробу організувати подібну річ.

"Якщо у нас будуть договірні матчі, то футбол буде мертвим", - каже Платіні.

Пікер вважає, що за договірними матчами стоїть організована злочинність.

"Корінь проблеми договірних матчів — не футболісти, а злочинні синдикати. Щоб з ними боротися потрібна підтримка і співпраця зі спецслужбами та букмекерськими конторами.

Але розслідування коштує дорого і забирає багато часу. Нам знадобилося шість років, щоб добитися покарання для одного клубу з Македонії за участь у договірному матчі. У підсумку, він був дискваліфікований з єврокубків на 8 років".
 
 
 
Ось як це виглядає на практиці:

1 Моніторинг
2 Законодавча база (ось чому так важливо прийняти антикорупційний закон)
3 Ефект санкцій

Пікер нагадує про виключення харківського "Металіста" з кваліфікації Ліги чемпіонів та про дискваліфікацію турецького "Фенербахче". Команда втратила 70 млн євро через це покарання.
 
Санкції можуть застосовуватися як до окремих осіб, так і до всього клубу. 
 
 
 
Багато уваги УЄФА приділяє профілактиці проблеми договірних матчів. Щоб потім зекономити на розслідуваннях.

"Проводимо дуже прості та зрозумілі презентації для футболістів (особливо молодих), тренерів, арбітрів, працівників клубів. Показуємо на прикладах, що трапляється з тими, хто брав участь у договірних матчах.

Перспективний хорватський футболіст отримав заборону на все життя займатися футболом. Тепер він продає варення біля дороги зі своєї машини. І таких випадків чимало.

Близько двохсот матчів по всій Європі є підозрілими. Ми хочемо знизити цей показник до нуля. Наша мета — це повністю викорінити проблему договірних матчів", - каже Пікер.
 
 
 
Урс Клузер пускає по залу маленькі буклети з написом "Договірні матчі". Це пам´ятка для гравців, тренерів, арбітрів та працівників клубів з міжнародним безкоштовним номером та адресою сайту, куди можна повідомити інформацію про договірні матчі.

Автори попереджають, що участь чи організація поєдинку з фіксованим результатом покладе кінець кар´єрі у футболі.

"Усвідом. Відмовся. Повідом" - каже УЄФА.
 
"Якщо ви мали якусь інформацію про договірний матч чи вам пропонували взяти у нього участь і просто змовчали, то до вас будуть застосовані санкції. Навіть, якщо не брали у цьому участі.

Голкіпер "Дебрецена" провів два роки поза футболом. Він нічого не повідомив про спробу організації договірного матчу, в якому йому пропонували взяти участь", - каже координатор роботи офіцерів УЄФА.
 
 
 
За словами представника УЄФА кожна країна може бути вразливою до договірних матчів. Навіть Англія чи Німеччина.

"Економічна та політична кризи, відсутність стабільності у країні, перехідний етап, в якому перебуває держава — все це сприяє появі договірних матчів. Є клуби, які місяцями не виплачують своїм гравцям кошти, невідомо хто є їх власником і як ці команди допустили до участі у чемпіонаті. Потрібні чіткі правила ліцензування.

Інколи футболістів змушують брати участь у договірному матчі, але у більшості випадків вони свідомого погоджуються на це".
 
 
 
Дуже вразливими до договірняків є товариські матчі. Все тому, що їх легко організувати і результат ні на що не впливає.

Урс Клусер говорить про ще одну небезпеку: "спонсор" пропонує проблемній команді гроші та гравців, якими можна маніпулювати.

Як і Грем Пікер, Урс каже, що дороги назад немає. Якщо ти вже став частиною системи, то вийти з неї неможливо.
 
 
 
Останнім до мікрофону вийшов Андрій Мадзяновський. Керівник Служби розслідувань ФФУ 17 років працював у прокуратурі, а потім в одній з регіональних федерацій футболу. Пан Андрій навідміну від колег з УЄФА більше говорив про реалії українського футболу. І якщо передати короткий зміст його виступу, то "все очень плохо" (с).
 
"Договірні матчі — це справжня біда нашого футболу. Більше половини поєдинків туру у турнірах U-19 та U-21 — це ігри з фіксованими результатами. На ставках крутяться шалені гроші.

Якщо уявити корупцію хижаком, то по ньому можна вдарити кулаком. Але цього буде недостатньо. Потрібна легальна зброя — закон і кримінальна відповідальність за скоєння злочину.

Після прийняття закону ми зможемо вести оперативно-розвідувальну діяльність — стежити, моніторити переписку, прослуховувати телефон. Але, на жаль, сьогоднішня система правоохоронних органів України - це параліч (брак часу, кадрів та порядності). Тому навіть після прийняття закону не факт, що справи про договірні матчі будуть розслідуватися".
 
 
 
"Песимізм та оптимізм у нас збалансовані", - завершив семінар віце-президент ФФУ Ігор Кочетов
 
Функціонер подякував гостям з УЄФА за їх презентації. За словами Кочетова, Пікер та Клузер завантажені роботою і великий успіх, що вони змогли дуетом приїхати до Києва.
 
Раніше у Будинку футболу виступав голова організації Federbet Франческо Баранка. Тоді італієць взяв участь в обговорені закону Павелка. 
 
А тепер час би вже переходити від розмов до справи. 
 
 
 
Зараз ви читаєте новину «"Перспективний футболіст став продавцем варення": як УЄФА бореться з договірними матчами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути