Ексклюзиви
четвер, 30 липня 2015 20:00

"Це вакцина від вірусу": з договірними матчами боротимуться законом Павелка
10

Фото: Ірина Козюпа

"Я бачу світло у кінці тунелю і вірю, що Україна зможе побороти договірні матчі. Звичайно, це трапиться не завтра. Принаймні за рік можна буде говорити про якісь результати. Головне, щоб були інструменти боротьби, - каже Франческо Баранка, голова організації Federbet. Італієць - відомий борець проти договірних матчів і матчів "на контору". Він був серед тих, хто розпочав легендарний "Моджигейт" в Італії.

"Не думайте, що проблеми є тільки у вас. Практично у кожній країні є випадки договірних матчів. Англійська прем'єр-ліга чиста, але у нижчих дивізіонах можна зустрітися з негативними явищами - ставками і фіксованими результатами. У це важко повірити, але деякі футболісти думають, що не роблять нічого кримінального, коли роблять ставки чи забезпечують потрібний результат. А насправді справа дуже серйозна. Мого болгарського колегу і друга вбили у центрі Софії через те, що він займався розслідуванням договірних матчів.

В Україні я вдруге. Приємно здивувало, що Федерація футболу запросила мене виступити. Як правило національні асоціації роблять вигляд, що у них все добре і там я не є бажаним гостем. Але така позиція не вирішить проблеми. А ваша ФФУ визнає, що у місцевому футболі є проблеми і хоче з ними боротися", - каже Баранка.

Італієць був серед учасників обговорення проекту закону від 02.07.2015 № 2243а "Про запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень". Простіше кажучи, антикорупційного закону написаного президентом Федерації футболу України Андрієм Павелком та депутатом від "Батьківщини" Андрієм Кожем'якіним.

Якщо Верховна Рада проголосує за нього і він набуде чинності, то за корупцію у спорті світитиме кримінальна відповідальність. До п'яти років.

Обговорення проекту тривало майже дві години. Своїми враженнями від нього ділилися спортивні функціонери, представники букмекерських контор, футбольні експерти та журналісти. Не вистачало хіба представників клубів та самих футболістів.

"Одне з головних моїх завдань - вирішити проблему договірних матчів, - каже Павелко. - Я розумів, що без законопроекту нічого не буде. Повинні бути жорсткі міри запобіжного заходу, щоб у молодого покоління не було бажання цим займатися. Ми багато працювали з експертами, щоб він відповідав законодавству і футбольним викликам. Ця хвороба вразила наш футбол - юнацький та молодіжний".

Президент ФФУ зазначив, що знайдуться ті, хто захоче притормозити прийняття закону. Але Павелко налаштований дуже серйозно.

"Я сподіваюся, що у Верховній Раді зрозуміють наскільки важливо прийняти цей закон. І за два читання ми це зробимо. Без жорсткого реагування ми не вирішимо цю проблему".

Представник компанії "Парі-Матч", яка є титульним спонсором прем'єр-ліги, заявив, що без легалізації в Україні букмекерських контор буде важко боротися з договірними матчами. А вони (контори) дуже зацікавлені у чистоті футболу, адже це їх гроші.

Мирослав Дутчак з Університету фізичного виховання та спорту України назвав цей антикорупційний закон вакциною від вірусу.

Найбільш емоційний виступ вийшов у головного редактора журналу "Футбол" Артема Франкова.

"Без прослушки, МВС та прокуратури наша боротьба з договірними матчами буде неповноцінною. Саме в цьому доленосне значення закону. Звичайно, він може стати мертвонародженим, як багато що у нашій країні, тому що вся країна корумпована. Футбол не існує окремо".

Журналісти сайту "Закон і Бізнес" проаналізували проект закону і вибрали звідти найцікавіше.

Згідно проекту, корупційним правопорушенням, що впливає на результати офіційних спортивних змагань, є вчинення хоча б однієї з наступних дій:

1) підкуп спортсменів, осіб допоміжного спортивного персоналу, які беруть участь у спортивному змаганні, посадових осіб у сфері спорту, примушування або підбурювання їх до таких діянь чи вступання з ними в змову

стосовно результату офіційного спортивного змагання ("договірного" поєдинку) або стосовно надання ними ексклюзивної спортивної інформації;

2) отримання спортсменами, особами допоміжного спортивного персоналу, які беруть участь у спортивному змаганні, посадових осіб у сфері спорту грошей, цінних паперів, іншого майна, користування ними послугами майнового характеру, здобуття ними інших зисків і переваг внаслідок діянь, зазначених у пункті 1, чи несанкціонованого використання ними ексклюзивної спортивної інформації.

Спортсменам, особам допоміжного спортивного персоналу, які беруть участь у спортивному змаганні, посадовим особам у сфері спорту забороняється розміщати ставки на спорт щодо результатів офіційного спортивного змагання, в якому вони (їх команда) беруть участь. За такі правопорушення передбачається адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з можливою конфіскацією грошей, одержаних внаслідок адміністративного правопорушення, та з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік.

Проект також передбачає кримінальну відповідальність за вплив на результати спортивних змагань у вигляді штрафу або обмеження волі на строк від одного до п'яти років, або позбавлення волі на строк до п'яти років, із спеціальною конфіскацією.

За дотриманням законодавства про запобігання корупційним правопорушенням у сфері спорту повинні стежити:

- посадові особи у сфері спорту, спортивні федерації,

- Національний олімпійський комітет;

- Спортивний комітет України;

- інші спортивні організації, їх підрозділи й посадові особи, до компетенції яких належить організація та забезпечення проведення офіційних спортивних змагань і визначення результатів цих змагань;

- центральні органи виконавчої влади, які забезпечують формування і реалізацію державної політики у сфері фізкультури і спорт;

- спеціально уповноважені суб'єкти, визначені Законом України "Про запобігання корупції".

"До проекту вже є висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради. Його трохи розкритикували, в тому числі і за термінологію. Загальних висновок - проект треба доопрацювати з урахуванням їх зауважень, - кажуть нам у "Законі і Бізнесі" . - Зараз треба сісти і доопрацювати проект, подати до Верховної Ради доопрацьований текст і лобіювати це все діло".

"Поки ми з вами говоримо, десь у світі грають договірний матч", - каже на прощання Франческо Баранка.

Зараз ви читаєте новину «"Це вакцина від вірусу": з договірними матчами боротимуться законом Павелка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути