середа, 26 січня 2022 11:02

Едмар, Марлос, Мораєс. Усі бразильські футболісти в історії збірної України

Напередодні в ЗМІ з'явилася інформація, що півзахисник "Шахтаря" 30-річний Алан Патрік може отримати українське громадянство.

Це вже не перший випадок, коли саме донецький клуб хоче натуралізувати бразильського футболіста. У чемпіонаті України діє ліміт на легіонерів і "помаранчево-чорні" намагаються обійти його різними методами.

Gazeta.ua пропонує згадати всіх бразильських футболістів, яких натуралізували й вони зіграли за національну збірну України. Саме бразильських, тому Марко Девича із Сербії чи Артема Мілевського з Білорусі в переліку не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збірна України визначилася, де прийматиме суперників у матчах Ліги націй

Едмар

Автор: ФК "Металіст 1925"
  Едмар
Едмар

41-річний Едмар Галовський де Ласерда народився в штаті Сан-Паулу. Починав кар'єру на батьківщині, устиг пограти навіть за триразового чемпіона країни "Інтернасьональ".

На початку 2003 року перебрався в Україну й почав виступати за сімферопольську "Таврію". 2007-го перейшов у харківський "Металіст", де провів вісім яскравих сезонів. Сезон-2015/16 провів у "Дніпрі", після чого переїхав у США. 2017 року повернувся в Україну і пограв за "Металіст 1925".

Едмар отримав український паспорт на початку 2011-го. І дорікнути гравцю, що він погнався за доларами, неможна. Едмар одружився з українкою і досі розповідає, що саме наша країна дала йому все в житті. Отримував навіть повістку до українського військомату.

Щоправда, натуралізація допомогла й "Металісту", у якому тоді було багато легіонерів. Проте виклику до національної збірної Едмару ніхто не обіцяв.

Та все ж його викликали. У нашій збірній Едмар дебютував у серпні 2011 року в матчі проти Швеції. Загалом у жовто-синій футболці провів 15 поєдинків. Останній - у жовтні 2014-го проти Північної Македонії. Забив один гол, відзначившись у воротах Сан-Марино у вересні 2013-го. Також на його рахунку три гольові передачі.

Зараз Едмар, який завершив кар'єру два роки тому, відкрив футбольне агентство в Бразилії. Також у його планах розпочати тренерську діяльність у США.

Марлос

Автор: ФК "Шахтар"
  Марлос
Марлос

33-річний Марлос Ромеро Бонфим народився в штаті Парана і в Бразилії виступав за "Корітібу" і "Сан-Паулу", після чого на початку 2012 року переїхав у "Металіст", де відразу ж став одним із лідерів команди.

Помітив талановитого бразильця "Шахтар". Влітку 2014-го гравець за €8 млн змінив харківський клуб на донецький.

Українське громадянство Марлос отримав у вересні 2017 року. І "Шахтар", і сам футболіст запевняли, що зміна громадянства відбулася не через збірну. Однак були чутки, що гравець за такий крок отримав $1 млн. Донецький клуб всіляко заперечував цю інформацію.

Дебютував за збірну України Марлос буквально через кілька днів після отримання паспорта. Прем'єрним для нього став матч проти Косова. Оголосив про завершення виступів у синьо-жовтій футболці влітку торік. Останнім поєдинком для нього стала гра на Євро-2020 проти Австрії. Загалом за збірну відіграв 26 зустрічей, забив один гол (у ворота Литви у вересні 2019-го), віддав шість результативних передач.

Зараз Марлос без клубу. Він став вільним агентом 1 січня. Очікується, що продовжить кар'єру в США, про що сам повідомив пресі, хоча назву нової команди не уточнив.

Жуніор Мораєс

Автор: ФК "Шахтар"
  Жуніор Мораєс
Жуніор Мораєс

На момент написання останнім бразильським футболістом, який отримав українське громадянство, є скандально відомий 34-річний Жуніор Мораєс. Уродженець штату Сан-Паулу на батьківщині пограв за кілька команд, зокрема за "Сантос".

Транзитом через Молдову Жуніор на початку 2011 року потрапив у "Металург". Однак в офіційних іграх за донецький клуб так і не зіграв, а перебрався в софійський ЦСКА. У Болгарії Мораєс провів один сезон, після чого повернувся в "Металург".

Футболіст багато забивав, чим привернув увагу лідерів. У травні 2015-го перейшов у "Динамо". 2017 року кияни віддавали гравця в оренду в китайський клуб "Тяньцзінь". Влітку 2018-го Жуніор попри всі заяви перейшов із "Динамо" в "Шахтар" як вільний агент, за що його досі ненавидять прихильники київської команди.

Громадянство України Мораєс отримав у березні 2019 року, хоча перед тим заявляв, що має намір зарекомендувати себе й потрапити в збірну Бразилії. У деяких ЗМІ знову були чутки, що футболіст отримає за своє рішення компенсацію. До того ж "Шахтар" позбавив ще одного гравця статусу легіонера.

Дебютував за збірну України в березні 2019-го в матчі проти Португалії. Згодом виник скандал, ніби Жуніор не мав права грати за нашу національну команду. Однак УЄФА стала на бік Української асоціації футболу. Мораєс провів за "синьо-жовтих" 11 матчів, забив один гол (у ворота Фінляндії в березні минулого року), віддав один асист.

Востаннє у футболці збірної футболіст виходив у березні 2021-го проти Казахстану. З огляду на важку травму і вік гравця, його вже навряд викличуть у національну команду. Контракт Жуніора із "Шахтарем" діє до 30 червня.

Алан Патрік

Автор: ФК "Шахтар"
  Алан Патрік
Алан Патрік

Поповнити цей список може 30-річний Алан Патрік. Уродженець штату Сан-Паулу. На батьківщині почав кар'єру в "Сантосі", звідки 2011 року перебрався в "Шахтар".

Закріпитися в основному складі донеччан тривалий час не міг і тричі відправлявся в оренди в бразильські клуби.

З огляду на те, що Алан грав за збірні Бразилії U-19 і U-20, навряд чи розглядають його виступ за національну збірну України. Просто "Шахтарю" треба зменшити кількість легіонерів. Хоча, можливо, вдасться домовитися і про цей нюанс, адже за бразильські збірні Патрік виступав понад 10 років тому.

Свого часу отримати українське громадянство пропонували ще двом футболістам "Шахтаря" - Тайсону та Ісмаїлі.

Перший у підсумку отримав виклик у збірну Бразилії, а другий відмовився від пропозиції.

Зараз ви читаєте новину «Едмар, Марлос, Мораєс. Усі бразильські футболісти в історії збірної України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути