понеділок, 24 січня 2022 14:45

Чому Шевченку не потрібно очолювати збірну Польщі

Чому Шевченку не потрібно очолювати збірну Польщі
Андрій Шевченко вивів збірну України на Євро-2020. Фото: УАФ

Колишній тренер збірної України та "Дженоа" 45-річний Андрій Шевченко стане новим тренером збірної Польщі. Український тренер домовився про контракт із Польський футбольним союзом. Залишилося тільки розірвати контракт із "Дженоа".

Чому такий крок продовження кар'єри є не правильним для Шевченка?

Відмова від клубної кар'єри. Працюючи зі збірною України Шевченко декларував, що хоче спробувати себе на клубному рівні. З "Дженоа" не вийшло. Повернення до роботи з національною збірною - крок назад у перспективі роботи в клубі. Очолити клуб у майбутньому буде ще складніше, як після невдачі з "Дженоа". Клубний футбол і футбол збірних суттєво відрізняються. У клубі щоденна робота, а в збірній гравці приїжджають тільки на короткий час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дженоа" давав Шевченку час, але результату й гри не було" - експерт оцінив роботу тренера

Втрата штабу. Андреа Малдера відмовився працювати в "Дженоа". Аналітик збірної України, схоже, планує самостійну тренерську роботу. Андреа Аззолін і Луїджі Ночентінні залишилися працювати в Генуї. З асистентів, які працювали із Шевченком у національній команді, залишився тільки Мауро Тассотті. Цього замало для серйозної роботи. Потенційні помічники Єжи Дудек і Лукаш Піщек - без досвіду роботи на посаді тренерів.

Брак часу на підготовку. 24 березня збірна Польщі грає перший стиковий матч за право поїхати на Кубок світу проти Росії. Доля поєдинку складатиметься з одного матчу, який відбудеться в Москві. Шевченко не має часу на підготовку та знайомство з командою. Фактично, він матиме тільки кілька днів тренувань.

Прихід у команду посеред сезону. Шевченко не формував збірну Польщі, не здобував із нею право грати в стикових матчах. Команда заточена на колишнього тренера Пауло Соузу. Змінити щось буде непросто. Досвід у "Дженоа" показав, що Шевченку потрібен час на роботу з командою. Він не зможе за короткий час щось змінити. Польські вболівальники та ЗМІ чинитимуть великий тиск на команду й тренера.

Роберт Левандовський має останній шанс поїхати на Кубок світу

Буде в тіні Левандовського. Головною зіркою для Польщі є нападник "Баварії". Шевченко буде в тіні зіркового форварда. Тому йому потрібно вибудувати стосунки із зірковим 33-річним Левандовським насамперед. Для Роберта Кубок світу в Катарі - остання можливість зіграти на турнірі такого рівня.

Репутаційні ризики. Шевченко йде в команду, яка має завдання поїхати на Кубок світу. Кожна невдача й поразка може коштувати Польщі дорого. Право не помилку команда не має. Якщо Шевченко не зможе виконати завдання, то його репутаційні втрати будуть іще більшими, ніж після відставки з "Дженоа". Дві невдачі поспіль - значний удар по репутації та перспективі будь-якого тренера.

Андрій Шевченко залишився без роботи після відставки з "Дженоа" 15 січня. Тренер протримався на посаді два місяці. Під керівництвом Шевченка "Дженоа" виграв один матч з 11, тричі зіграв унічию та один раз програв.

У 2016-2021 роках Шевченко очолював збірну України. Під керівництвом тренера збірна змогла вийти на Євро-202021, де дійшла до чвертьфіналу.

Збірна Польщі посіла друге місце у відбірковому циклі до Кубка світу. Поляки зіграють перший стиковий матч проти Росії 24 березня в Москві. Попередній тренер "кадри" Пауло Соуза в односторонньому порядку розірвав контакт зі збірною Польщі. На посаді він не протримався навіть рік.

Зараз ви читаєте новину «Чому Шевченку не потрібно очолювати збірну Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути