неділя, 28 червня 2020 20:11

Останніми словами Джорджа Беста були: "Не помирайте так, як я"

Через пандемію коронавірусу футбольний сезон спотворений. Імовірно, найкращого футболіста світу та володаря "Золотого м'яча" 2020-го не визначать. Розповідаємо про лауреатів минулого.

У 1968 році "Золотий м'яч" виграв ірландець із "Манчестер Юнайтед" Джордж Бест.

Сер Алекс Фергюсон називав його найбільшим талантом в історії британського футболу. Дієго Марадона – своїм натхненником. Пеле вважав північноірландця найкращим гравцем в світі. Журналісти під враженням влучно прозвали його п'ятим учасником легендарної The Beatles. Крайній півзахисник, який забив майже півтори сотні голів в чемпіонаті Англії і став символом "Манчестер Юнайтед". Клубу, який завоював перший англійський Кубок чемпіонів. На свій пік Джордж Бест вийшов в 1968 році, коли став наймолодшим лауреатом "Золотого м'яча". Яскраво блиснувши, зірка хлопця з Белфаста так само стрімко згасла: футбол в житті Беста поступився місцем іншим цінностям, через що загальний улюбленець швидко перетворився в героя перших шпальт жовтої преси, став організатором не одного гучного скандалу, а під кінець кар'єри змінив більше дюжини клубів, серед яких були повні екзотики колективи з ПАР, Гонконгу та четвертого англійського дивізіону. Значно пізніше Бест зізнавався, що ні про що не шкодує, бо прожив яскраве життя - і це неможливо заперечити. Згадуємо віхи кар'єри самого харизматичного і обдарованого футболіста своєї епохи.

Навіть якщо ви захоплюєтеся північноірландським футболом, то навряд чи чули про клуб, в якому маленький Джордж Бест робив свої перші спортивні кроки. "Крегаг Бойз" - саме так називалася дитяча команда, з якою талановитий юнак перебрався не куди-небудь, а в "Манчестер Юнайтед". Вундеркінда цілком міг перехопити північноірландський "Гленторан" - один з найвідоміших місцевих клубів і дитяча любов Джорджа. Але відмовився від Беста через власну дурість, поставивши під сумнів його фізичні дані. Цікаво, що рівно те ж саме майже одночасно зробив і англійський "Лідс". Юний Бест дійсно не вражав: худий, не особливо високий. А в Британії здавна особливою пошаною користуються гренадери, здатні продавити, зім'яти і знищити.

  Джордж Бест на самому початку кар'єри. Фото Рейтер
Джордж Бест на самому початку кар'єри. Фото Рейтер

Як пізніше зізнавався наш герой, пристрасне захоплення футболом на високому рівні підтримувало ту обставину, що інших способів зайняти себе у молодої людини і не було - доводилося цілодобово безперервно ганяти м'яч у дворі. Енерговитратне заняття приносило задоволення, адже в футбольній справі Бест був обдарований явно більш щедро, ніж його тодішні дитячі опоненти. Було ще й навчання, яке давалося Джорджу, що цікаво, теж досить легко. Доказом цього може служити простий факт: герой оповідання впорався зі вступними іспитами і був зарахований в Grosvenor Grammar School – привілейовану школу. Втім, між навчанням і спортом вибір був зроблений на користь останнього, тому граніт науки з часом покрився товстим шаром пилу.

15-річного Беста знайшов в Белфасті Боб Бішоп, відомий в "Манчестер Юнайтед" талановитий розвідник. Він послав телеграму тренеру клубу Метту Басбі:

"Я думаю, що я знайшов вам генія!"

У віці 15-ти років Джордж Бест прибув в Манчестер, де відразу всіх вразив. Ні, не футбольним талантом. Спершу північноірландець здивував англійців майже нездорової худорбою і дивним акцентом. Спілкування з одноклубниками не клеїлося настільки, що Бест в емоційному пориві вирішив їхати додому. Невідомо, як би склалася доля майбутнього футболіста, якби не Метт Басбі, що вмовив юнака повернутися назад.

Я думаю, що я знайшов вам генія!

Складно повірити, але в юності Джордж Бест був трудоголіком і залишався після тренувань, щоби попрацювати над своїми слабкими сторонами. Так, вони на перших порах у видатного північноірландця теж були. Завдяки своїй працездатності та кадровим проблемам "Манчестер Юнайтед" Бест дебютував за "червоних дияволів" 14 вересня 1963 року в матчі проти "Вест Бромвіч Альбіон". Манкуніанці тоді перемогли, а Бест залишив своєю грою приємне враження.

У наступному календарному році Беста можна було вважати основним футболістом "Манчестер Юнайтед". Кар'єрні справи йшли вгору, талановитий північноірландець забив свій перший м'яч у футболці "червоних дияволів", рідний Белфаст починав обдаровувати Беста першими променями слави. Сезон 1963/64 МЮ завершив на другому місці, пропустивши вперед тільки "Ліверпуль". А Бест забив шість голів у 26-ти матчах. Не дивно, що наступний розіграш чемпіонату фланговий форвард починав у статусі головного вундеркінда ліги. І найсміливіші очікування йому вдалося виправдати: в деяких іграх Бест влаштовував справжні бенефіси, а поєдинок проти "Челсі" на "Стемфорд Брідж" провів так, що після фінального свистка йому аплодували навіть вболівальники "синіх". "Манчестер Юнайтед" в 1965 році завоював чемпіонський титул, а Бест проявив себе і в Європі: МЮ на заповненому лісабонському стадіоні провів незабутній поєдинок проти "Бенфіки", розгромивши суперника у матчі-відповіді чвертьфіналу Кубка європейських чемпіонів. У півфіналі манкуніанці поступилися сербському "Партизану", але Бест все одно гучно вийшов на міжнародний рівень. З легкої руки португальської преси Джордж отримав прізвисько "El Quinto Beatle" - п'ятий біттл. Що свідчило про високу оцінку його гри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володар "Золотого м'яча-1967" мав народитися на 10 років раніше

Але саме тоді у 19-річного Беста почалися і перші проблеми, пов'язані з порушенням режиму. Активне дозвілля призвело навіть до триматчевої дискваліфікації. У житті Джорджа з'явився новий друг - футболіст "Ман Сіті" Майк Саммербі, який виступав екскурсоводом північноірландця по нічному Манчестеру.

Поки партнери Беста по "Манчестер Юнайтед" вигравали чемпіонат світу-66, Джордж відкривав бутики, нічні клуби, почав стосунки з яскравою моделлю Джекі Гласс і пристрастився до горілки з лимонадом. До серйозних проблем, пов'язаних з алкоголем, було ще далеко, але футболу доводилося відвойовувати місце на чолі піраміди інтересів Беста.

Бест, відзначаючи успіх, напився до нестями

Зірка Джорджа Беста найбільш яскраво засяяла в 1968 році. Йому було 22, фанати одного з лідерів "Манчестер Юнайтед" буквально обожнювали свого кумира, особисте життя вирувало, а в футболі поки ще залишалися нескорені вершини. Одна з них була пов'язана з Кубком чемпіонів - саме цей турнір манкуніанці розглядали в якості ключового на сезон. Вирішальний внесок у виконання амбітного завдання зробив, мабуть, саме Бест. Він забив формально переможний м'яч у фінальному матчі проти "Бенфіки", підтвердивши свій високий рівень. МЮ завоював історичний Кубок чемпіонів, ставши першим англійським клубом, який виграв цей трофей. А Бест, відзначаючи успіх, напився до нестями.

  Джордж Бест на гребені слави. Фото Рейтер
Джордж Бест на гребені слави. Фото Рейтер

МЮ виграв не тільки Кубок чемпіонів, а й чемпіонат Англії. Бест з 32 голами став найкращим бомбардиром своєї команди, отримав в нагороду приз найкращому гравцеві року за версією футбольних журналістів Англії, але найголовніше - завоював "Золотий м'яч", ставши наймолодшим лауреатом в історії. Бест купався в променях слави і грошей.

Дівчата не давали проходу Бесту. Всі хотіли прокинутися зранку в ліжку з Бестом. І він рідко їм відмовляв. Численні фірми укладали з ним контракти з багатьма нулями. Обличчя Беста збільшувало продажі товарів цих компаній у декілька разів.

Всі хотіли прокинутися зранку в ліжку з Бестом

"Тоді я став справжньою іконою. Я навіть рекламував бюстгальтери "Playtex", щоправда не в якості моделі. Та реклама була досить оригінальною. Я заходив до бару, сідав за столик, а потім починав сканувати його на наявність красивих дівчат. Знайшовши бажаний об'єкт, я надсилав дівчині записку, в якій запитував, чи можна поставити їй випивку. Далі для мене події розгорталися зовсім не так, як в житті. Я отримував гарбуза. Від неї приходила наступна відповідь: "Бюстгальтери "Playtex" додають такої великої впевненості в собі, що дозволяють відмовити навіть Джорджу Бесту", – згадував він свій рекламний досвід.

Збірна Північної Ірландії - окрема історія. Бесту так і не вдалося зіграти з нею на чемпіонаті світу. У 1982-му ця команда туди пробилася, але Бесту було вже 36 і його футбольний талант до того часу вже повністю розчинився в алкоголі. Кілька пам'ятних матчів за національну збірну Джордж все ж провів. Якось наприкінці 60-х він практично поодинці обіграв зіркову Шотландію - місцева преса напередодні звинуватила його в тому, що за "МЮ" він виступає з великим ентузіазмом, і змушена була потім взяти свої слова назад. Був ще епізод у поєдинку з Голландією, коли Бест отримав м'яч, побіг з ним на інший фланг, відшукав там Йохана Кройфа і прокинув м'яч тому між ніг.

У 1969 році Бест вперше публічно зізнався, що у нього є проблеми з алкоголем. Знайшлася і формальна причина: "Манчестер Юнайтед" переживав зміну поколінь, результатами команда похвалитися не могла, а Бест ніколи не вмів справлятися з поразками. Він почав пропускати тренування, став рідше виблискувати на футбольному полі, а також був помічений в відвертій грубості: підкат проти захисника "Манчестер Сіті" привів до перелому ноги у останнього. Дійшло до того, що Бест за своєю ініціативою пропустив важливий матч проти "Челсі": північноірландець вважав за краще провести уїк-енд в обіймах своєї нової пасії. "Я не можу пояснити, чому я прийняв таке рішення. Це була помилка", - журився потім Бест. Британська преса йому не повірила, в журналістських матеріалах з талановитого плейбоя футболіст швидко перетворився в "сумнівну особистість, що ганьбить увесь футбол неповагою до фанатів".

У жовтні 1972 року Бест через політичні мотиви отримав погрози від ірландської воєнізованого угрупування ІРА і був узятий під охорону. Гіршого варіанту вдалося уникнути, але ось від стресу футболіста позбавити не вдалося. "Манчестер Юнайтед" все так само не міг вийти з кризи, старань Беста, що три роки поспіль ставав найкращим бомбардиром, було явно мало. А тут ще погрози розправою. Де вразливій особистості знайти розраду?

Через чотири роки після завоювання "Золотого м'яча" Бест настільки втомився від футболу, що заявив про завершення кар'єри. А через пару тижнів передумав - в стилі найвідомішого спортивного ірландця сучасності. А заодно і посварився зі своїм одноклубником - шановним Боббі Чарльтоном. Потім перестав відвідувати тренування, розмінюючи їх на розважальні процедури в пабі. Грубість в матчі збірних привела до тривалої дискваліфікації. Зрештою Беста виставили на трансфер, "Манчестер Юнайтед" насилу уникнув вильоту, а у самого скандального футболіста того часу з'явилася борода, пізніше стала символом страждань "п'ятого бітла".

У перший день 1974 року Бест провів свій останній матч за "Манчестер Юнайтед". Це був кінець другого пришестя Джорджа в МЮ: північноірландець зробив другу спробу піднятися на вершину, але характеру не вистачило. Посварившись з тодішнім тренером Томмі Догерті через непотрапляння до складу, Бест в серцях заявив, що більше за МЮ не зіграє. І дійсно - не зіграв.

Після МЮ було ще більше скандалів і проблем. Чого вартий хоча б арешт через крадіжку хутряної шуби і паспорта у міс світу. Або алкоголізм, що стрімко розвивався у матері Беста, трагічна смерть кузена, залежність від азартних ігор та пов'язані з цим фінансові проблеми. Саме через останній аспект Бест погодився два місяці грати за клуб з ПАР - "Джуїш Гілд" - і отримав за старання трохи більше десяти тисяч фунтів. Володар "Золотого м'яча" змінював клуби, немов рукавички - все з суто матеріальних міркувань, сам футбол Беста давно не цікавив.

  "Не помирайте, як я" – останні слова генія. Фото dailymail.co.uk
"Не помирайте, як я" – останні слова генія. Фото dailymail.co.uk

Показово, що з шотландського "Хайберніан" Джорджа відрахували з тієї причини, що він не міг вийти на гру фізично - сильно напився напередодні. Ірландія, США, Гонконг і нижчі англійські дивізіони - матчі за участю Беста всюди збирали повні стадіони. Поза футболу Бест заробляв за допомогою виступів і розпродаючи ті цінні речі, які у нього залишалися. Зокрема, з молотка пішла футболка, подарована Джорджу самим Пеле.

Джордж Бест помер у віці 59 років. Восени 2005-го Бест знову потрапив до лікарні і звідти вже не вийшов, хоча його виключно міцний від природи організм довго і наполегливо боровся з численними хворобами, перевершуючи очікування лікарів. Останні слова Беста шанувальникам: "Не вмирайте так, як я".

Зараз ви читаєте новину «Останніми словами Джорджа Беста були: "Не помирайте так, як я"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути