понеділок, 16 березня 2020 20:12

Один з найвидатніших біатлоністів в історії у дитинстві мріяв стати хокеїстом

Один з найвидатніших біатлоністів в історії у дитинстві мріяв стати хокеїстом
Мартан попрощався з біатлоном у Контіолахті.. Фото РІА Новості Саме в цьому місті він виграв першу золоту медаль.

Видатний біатлоніст Мартан Фуркад вирішив завершити кар'єру. Згадуємо найважливіші її етапи.

Мартан в дитинстві хотів присвятити себе зимовим видам спорту. Щоправда, довго ніяк не міг вирішити, яким саме. Він пробував себе в сноуборді, та хокеї. Але зрештою зупинив свій вибір на біатлоні. А все завдяки старшому брату Сімону – у дитинстві Мартан був найвідданішим його уболівальником. Аж до тієї пори, коли сам не прийшов у біатлон.

У 14 років його вже почали залучати до тренувань збірної. Однак початок не був легким. На першому в житті етапі Кубка світу Фуркад фінішував 61-им. Однак у відчай не впав.

Головний прорив кар'єри Мартана припав на Олімпіаду у Ванкувері. Проваливши перші особисті гонки, Фуркад сильно нервував. У мас-старті теж все складалося не дуже вдало.

Фуркад уславився як майстер неймовірно потужних ривків по дистанції. Він так виснажував суперників, що ті просто не мали сил боротися

Але в кінцівці молодий француз зібрався і видав просто геніальне фінішне коло, яке принесло йому срібну медаль Олімпіади. Незабаром пішли перші перемоги в загальному заліку Кубка світу, і на Олімпіаду в Сочі Мартан приїхав чи не головним фаворитом турніру.

Фуркад обіцяв виграти медалі в кожній гонці в Сочі. Але вже в спринті трапилася невдача - він став шостим. Зате потім француз блискуче виграв гонку переслідування, "індівідуалку" і видав шоу-фініш разом зі Свендсеном в мас-старті. Тоді правда фотофініш віддав перемогу Емілю. У Пхенчхані Фуркад додав до двох золотих медалей Сочі ще три, ставши другим біатлоністом в історії після Уле-Ейнара Бьорндалена за кількістю олімпійських титулів.

Фуркад уславився як майстер неймовірно потужних ривків по дистанції. Він так виснажував суперників, що ті просто не мали сил боротися.

У минулому сезоні у Мартана не виходило практично нічого. Але він зібрався, переглянув підготовку, врахував особливості організму і видав черговий крутий біатлонний рік. Але, мабуть, Фуркад розумів, що далі буде тільки складніше і поставити на потік такі сезони вже не вийде. Прийшов час завершувати кар'єру.

"Я бився з Бьорндаленом, Шипуліним, Свендсеном і іншими великими суперниками. Здійснив свої мрії і випробував найпрекрасніші емоції. Боровся і перемагав. Але доводилося і страждати. Падав і вставав. І ріс. Я люблю біатлон, присвятив йому більшу частину свого життя, і він дав мені все. Дякую вам всім - людям з Франції, Німеччини, Норвегії, Чехії, Італії. Спасибі за те, що підбадьорювали мене, підтримували, любили".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фуркад виграв останню гонку в житті

За свою кар'єру Мартан Фуркад 283 рази виходив на старт біатлонних гонок. У них 150 разів опинився на подіумі. Здобув 83 перемоги. З них – 5 золотих медалей Олімпіад та 11 медалей чемпіонату світу.

Зараз ви читаєте новину «Один з найвидатніших біатлоністів в історії у дитинстві мріяв стати хокеїстом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути