неділя, 19 грудня 2021 21:00

Новий чемпіон Формули -1 міг влаштувати бійку прямо після гонки

Неділя 12 грудня 2021 року увійшла в історію принаймні для фанатів автоспорту: нідерландець Макс Ферстаппен вирвав перемогу в гонці за звання чемпіона світу "Формули-1" у семиразового чемпіона, британця Льюїса Гемілтона. Подія настільки гучна, що відлуння цієї боротьби докотилося навіть до тих, хто ніколи не чув про автоспорт. Розповідаємо, що це було, і чому це важливо.

Ця історія розпочалася у 2015 році. 17-річний хлопчина Макс Ферстаппен став пілотом "Формули-1" - наймолодшим в історії королівського автоспорту. Після цього Міжнародна автомобільна федерація (FIA) видала правило, яким гонщиком "Формули-1" можна стати лише з 18 років — таким чином, у найближчі роки ніхто не зможе перебити рекорд Макса як наймолодшого дебютанта.

Хлопець непростий - за спиною гарна історія тата-гонщика. Не чемпіона, але відомого пілота "королівського автоспорту" Йоса Ферстаппена. У Максі щось побачив професор Марко (консультант команди Red Bull Racing). Він був настільки вражений талантом юного обдарування, що привів його до "Формули".

Макс уславився не лише своєю швидкістю, а й непростим характером. Агресивний, зухвалий, який часом не контролює свою мову. Якщо Макс брав подіум, його звинувачували у неадекватній поведінці, якщо Макс потрапляв в аварію, він міг звинуватити колег у гоночному цеху. Він міг штовхнути машину або відразу після Гран-прі Бразилії влаштувати бійку із суперником французом Естебаном Оконом, який здійснив небезпечний маневр та позбавив його можливої ​​перемоги.

17-річний хлопчина став пілотом "Формули-1" - наймолодшим в історії королівського автоспорту

Багато що змінилося після початку співпраці Red Bull Racing з Honda. Японські мотористи з 2019 року пішли до "биків" від McLaren, щоб створити історію. Сильний пілот Даніель Ріккардо залишив команду, воліючи не конкурувати з юним та талановитим Ферстаппеном.

Сезон 2021 року обіцяв історичну подію: багато вболівальників "Формули-1" чекали, що буде побитий світовий рекорд Міхаеля Шумахера — сім титулів чемпіона світу. Mercedes AMG Petronas взяли поспіль вже сім титулів конструкторів, а суперзірка Льюїс Гемілтон — з перервою на 2016 рік (коли він зазнав поразки від напарника по команді та майбутнього чемпіона Ніко Росберга) — у своєму запасі після 2020-го мав сім титулів.

Сезон 2021 починався для команди "Мерседес" багатообіцяюче - вони перемогли в першій же гонці сезону в Бахрейні, хоча Ферстаппен дав бій. В Імолі перемогу здобув уже Макс, а Портімао та Барселона залишилися за Льюїсом. Між пілотами точилася напружена боротьба. Стан справ переламав етап у Монако — поул (перший стартовий номер на гонку) у кваліфікації взяв пілот "Феррарі" Шарль Леклер, але у кваліфікації розбив свою машину так, що механіки не змогли її полагодити до самої гонки. Мрії Леклера перемогти вдома не судилося збутися, хоча бій лідерам зміг дати Карлос Сайнс, який якраз 2021-го перейшов із "Макларен" до "Скудерії". Саме він спробував нав'язати боротьбу Ферстаппену, але той був поза межами досяжності.

  Макс Ферстаппен дебютував у 17 років. Фото: Reuters
Макс Ферстаппен дебютував у 17 років. Фото: Reuters

Подальші події можна описати як "тріумф" Red Bull. Хоча в Баку Макс зійшов через прокол, його суперник по чемпіонату Льюїс Гемілтон заблокував колеса на рестарті гонки і теж залишився без очок. На французькому автодромі "Поль Рікар" у завзятій боротьбі перемогу здобув Макс і далі повторив успіх у двох Гран-прі Австрії поспіль.

Уболівальники "Формули-1" побачили справжнє диво: з'явилася надія на те, що цьогорічним чемпіоном може стати не семиразовий Гемілтон, а юний Макс. Той самий, якого всі засуджували за жорсткий стиль, той, хто намагався влізти у бійку з Оконом.

За одну секунду Макса полюбили всі

І тут настав час першої справжньої драми сезону-2021. Вона трапилася на домашній трасі Льюїса, британському Сільверстоуні. На першому ж колі чинний чемпіон відправив Макса до стіни. Подякуємо сучасним машинам "Формули-1", які зробили великий крок за останні роки щодо безпеки: Макс залишився живим, врізавшись у стіну на швидкості понад 240 км/год. Після завзятої боротьби із Шарлем Леклером із "Феррарі" Льюїс здобув перемогу, виправивши становище у чемпіонаті.

Далі новий скандал, Гран-прі Угорщини. Партнер Льюїса Гемілтона за командою "Мерседес" Валттері Боттас випадково вибив шість машин, включаючи прямих конкурентів із Red Bull. Макс дивом зміг продовжити рух та вирвав кілька залікових балів у тій гонці. Переміг Естебан Вікон із Alpine, якого ніхто не вважав фаворитом. Другим приїхав Льюїс Гемілтон, який після невдалого рішення не їхати на піт-стоп був змушений прориватися крізь пелотон. Багатьом запам'яталася його неймовірна дуель з іншою легендою Фернандо Алонсо.

Після літньої перерви гонщики приїхали до Бельгії – етап у Спа. Його виграв Макс Ферстаппен, хоча гонка виявилася скомпрометованою. Через сильний дощ пілоти подолали лише кілька кіл, заїзд було зупинено, гонщики за правилами отримали половину залікових балів.

Після літньої перерви Макс здобув величезну перемогу на батьківщині в Зандфорті, Нідерланди. Гонка на цій трасі не проводилася з 1985 року, жоден з гонщиків не змагався на цій трасі.

  Після перемоги на Ган-прі Австрії. Фото: Reuters
Після перемоги на Ган-прі Австрії. Фото: Reuters

Макс виконав мрію будь-якого гонщика "Формули-1" - переміг у себе вдома. "Помаранчева армія", як називають голландських фанатів Макса Ферстаппена, збожеволіла того дня! Після цих перегонів Макс тріумфально очолив чемпіонат. Однак далі все було не так просто.

За час літньої перерви "Мерседес" щось зробили з машиною, буквально змусивши свій болід "літати". Пристрасті розпалювалися: у Монці Ферстаппен, виїжджаючи з піт-лейн, ініціював аварію. Обидва зійшли і переміг Ден Ріккардо з "Макларен".

У Сочі раптовий дощ сплутав усі карти. Першим приїхав Льюїс Гемілтон, другим — Макс Ферстаппен, який стартував із хвоста пелотону через заміну двигуна.

У Мексиці перший ряд на старті зайняли Mercedes, проте Super Max, як його називають уболівальники, вирвав перемогу й там.

Наступна гонка у Бразилії знову стала темою для обговорень та суперечок. Після кількох штрафів, через заміну двигуна і штраф за невідповідність заднього крила боліда регламенту, Льюїс Гемілтон стартував останнім у спринт-кваліфікації, а в гонці лише з десятої позиції. Початок гонки виглядав багатообіцяюче для всіх фанатів Макса, в той же час на старті Ferrari ледь не зіткнулися (це нагадало фанатам 2019, коли Леклер і Феттель зійшли після взаємного контакту на тій же трасі).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чемпіон світу з шахів у п'ять років запам'ятав усі столиці світу

До фінішу Льюїс прорвався вперед настільки впевнено й агресивно, що його новий двигун уболівальники "Формули-1" охрестили "космовозом". Стартувавши з хвоста, він міг відігравати по півсекунди кола у Макса, що у F1 вважається вічністю.

Чим ближче розв'язка, тим більше протестів та взаємного бруду.

Гемілтон сказав по радіо, що "гонка втрачена" і додав багато нецензурних слів

Макс помацав заднє крило Льюїса на "Інтерлагосі"? Грошовий штраф! Макс намагався пропустити суперника, віддаючи позицію у "Джидді"? Десять секунд штрафу Максу, хоча це Льюїс протаранив його болід!

Фанати буквально рвали волосся від досади, що шанси Ферстаппена зменшуються. Звинувачували FIA в обмані та страждали від усвідомлення, що титульні перегони фактично завершилися.

Здавалося, і на фінальному Гран-прі Абу-Дабі немає шансів.

У кваліфікації Макс узяв поул і стартував на "швидких", м'якій гумі. Але є нюанс: вони недовговічні, тож доведеться раніше їхати на піт-стоп. До того ж, вже на старті Ферстаппен втратив лідерство, пропустивши вперед Льюїса Гемілтона.

  Макс після першого титулу. Фото: Reuters
Макс після першого титулу. Фото: Reuters

Максові пощастило з напарником! Серхіо Перес із Red Bull жорстко захищався від Льюїса, дозволивши Ферстаппену знову зблизитися з суперником з титульних перегонів. Пізніше Макс назве Серхіо справжньою легендою.

Але Льюїс все одно відривався. Усі змирилися з тим, що Хемілтон поб'є рекорд Міхаеля Шумахера — сім титулів… і тут трапилася аварія, яка сильно зіграла на руку Максу: Ніколас Латіфі з команди Вільямс розбив болід за п'ять кіл до фінішу.

Ферстаппен встиг заїхати на піт-лейн за свіжою гумою, Льюїс - ні. Гемілтон сказав по радіо, що "гонка втрачена", і додав багато нецензурних слів. Як досвідчений гонщик і багаторазовий чемпіон, він відразу зрозумів, що справа наближається до провалу - він мав на найповільнішій гумі Hard, до того ж зношеній, протистояти Максу на найсвіжішому комплекті Soft.

Питання титулу вирішилося на останньому секторі останнього кола останньої гонки сезону. Вперше з 1974 року гонщики приїхали на фінальну гонку з рівністю очок, і Super Max зміг вирвати найважливішу перемогу у своїй кар'єрі.

Фанати плакали, сміялися, не вірячи в те, що бачать те, що відбувається наяву. Льюїс Гемілтон знайшов у собі сили подати руку новому чемпіонові.

Керівництво Mercedes AMG Petronas відразу подало апеляцію на підсумки гонки, сподіваючись взяти титул хоча б з юристами. Але даремно, після довгих розглядів керівництво FIA відхилило всі протести. А Макс Ферстаппен офіційно став 34-м чемпіоном світу з автоперегонів у класі "Формула-1".

Коли Макс перетнув фінішну межу, він емоційно повідомив директора Red Bull Racing, що хоче залишитися в команді до кінця кар'єри та розпочати свою еру домінування.

Зараз ви читаєте новину «Новий чемпіон Формули -1 міг влаштувати бійку прямо після гонки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути