неділя, 12 грудня 2021 21:00

Чемпіон світу з шахів у п'ять років запам'ятав усі столиці світу

Чемпіон світу з шахів у п'ять років запам'ятав усі столиці світу
Карлсен легко переміг росіянина. Фото: Reuters

Норвежець Магнус Карлсен захистив звання чемпіона світу з шахів у матчі з росіянином Яном Непомнящим. Шахісти провели в Дубаї (ОАЕ) 11-ту партію матчу за світову шахову корону. Після 11-ти партій рахунок став 7,5:3,5 на користь Карлсена. Норвезький гросмейстер достроково захистив титул.

Перші п'ять, а також сьома та десята партії завершилися внічию. У шостій, восьмій, дев'ятий та 11-й Карлсен переміг претендента.

Магнус Карлсен вчетверте захищає титул чемпіона світу. Він уже 11 років очолює світовий рейтинг.

У сучасних шахах йому просто нема рівних. І, можливо, не лише в сучасних.

У 18 років став наймолодшим шахістом із 2800 балами за рейтингом Ело (офіційно прийнята система підрахунку сили у світі шахів). 2012 року Карлсен досяг історично найвищого рейтингу – 2882. Він побив результат Гаррі Каспарова, який тримався з 1999 року. У Карлсена найдовша безпрограшна серія на елітному рівні у класичному форматі – 125 партій. Він перший в історії шахів абсолютний чемпіон світу у всіх трьох категоріях: бліці, рапіді та класиці.

Є п'ять шахістів, які були кращими за Карлсена: Ласкер, Каспаров, Карпов, Альохін, Ботвинник. Але більшість рейтингів, комп'ютерів та експертів вважають, що два найкращі шахісти в історії (крім Карлсена) – це Роберт Фішер та Гаррі Каспаров.

Фішер вважається найкращим на короткій дистанції. Тобто саме у піковій формі. У шахах ніколи більше не було моменту, коли один гравець настільки затьмарював би всіх інших.

Каспаров найкращий саме по дистанції. Він був найсильнішим 21 рік поспіль. На однорічному піку трохи поступався Фішеру (вони ніколи не грали один з одним). При цьому він єдиний, хто став чемпіоном світу молодшим, ніж Карлсен (22 роки).

Карлсен сам поки що не вважає себе найкращим: "Каспаров був найсильнішим у світі 20 років без перерви. Його треба вважати найкращим шахістом в історії. Але я відчуваю, що час грає на мою користь. Якщо рахувати, хто чого досяг до 30 років, то тут я попереду".

Побив результат Каспарова

Карлсен і Каспаров мають історію відносин. Вперше вони познайомилися на турнірі 2004-го. Каспаров ще був найкращим у світі, а Карлсену – 13 років. Це був турнір із швидких шахів, і Карлсен ледь не переміг Каспарова, але потрапив у цейтнот у виграшній позиції – довелося погодитись на нічию. У другій партії Каспаров уже виграв.

Ось що Каспаров писав про статус Карлсена:

"Мені не віриться в його довголіття, хоча Магнус має потрібні таланти: креативність і дисципліну. Конкуренція у шахах на найвищому рівні продовжує посилюватись. З'являється все більше гравців, більше турнірів та проектів, що відволікають від шахів.

Але якщо Магнус збереже ігровий апетит, якщо шахи продовжать його радувати, якщо новий претендент видасться йому цікавим суперником – він може ще довго лідирувати. Але шахи розвиваються так швидко, що це працює не на користь Магнуса, тому я залишаюся скептиком у довголітті його лідерства".

Нагадує музиканта-віртуоза з абсолютним слухом

Найпопулярніша характеристика його стилю – робить найточніші ходи і майже завжди вибирає найкращий із них. Система CAPS, яка визначає відсоток ходів, що відповідають відсотку ходів шахової машини, вважає Карлсена найточнішим шахістом. За її показниками середня точність його ходу – 85,26%.

Карлсен глибоко бачить гру та тактичні схеми, прораховуючи комбінації на 7-12 ходів уперед. Плюс інтуїція. І психологія – він холоднокровний та терплячий. Найчастіше уникає ризиків (на відміну від того ж Каспарова). Робить дуже надійні та вичікувальні ходи, не відкриваючи передчасно позицію та не створюючи вразливості. Якщо суперник робить неточний хід – Карлсен одразу вистачає ослаблену позицію та не відпускає до кінця партії.

Він сам підтверджує: "Усі знають, що найбільше я ціную запобігання контргрі суперника".

Ще один важливий скіл Магнуса – пам'ять. Вона також має більший вплив на шаховий рівень.

У Карлсена феноменальна пам'ять: знає напам'ять 10 тисяч партій, у п'ять років запам'ятав усі країни та столиці, вгадує навіть партію з Гаррі Поттера по ферзю.

Що про Карлсена говорять інші гросмейстери:

Гаррі Каспаров: "За здатністю відчувати гармонію на шахівниці він нагадує музиканта-віртуоза з абсолютним слухом. І він здатний правильно оцінити будь-яку позицію – до нього така навичка була тільки у Карпова".

Вішванатан Ананд: "У Магнуса неймовірне вроджене чуття. Більшість ідей спадає йому на думку цілком природно. Він також дуже гнучкий, знає всі структури і може грати практично на будь-якій позиції. Він може буквально все.

Володимир Крамник: Відмінна фізична форма Карлсена – великий фактор на його користь. Вона запобігає психологічним провалам, що дозволяє йому підтримувати високий рівень гри в тривалих матчах і в кінці турнірів, коли рівень енергії гравців падає".

Левон Аронян: "Головний секрет Магнуса – його холоднокровність та відсутність рефлексій після помилок під час гри".

Джон Спілман: "Він завжди грає спокійно та методично – і цим вибиває суперників із рівноваги. Дисбалансує їх своїм неймовірним балансом. Примушує робити помилки. Ще важливо, що він грає без страху, ніби не хвилюючись. Це робить його монстром.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шотландець лише раз вигравав "Золотий м'яч"

Свен Маґнус Єн Карлсен - норвезький шаховий гросмейстер, лідер світового рейтингу. З 2013 року - чинний чемпіон світу із шахів.

Карлсен став гросмейстером 26 квітня 2004-го, тоді йому було 13 років, 4 місяці й 27 днів. Третій наймолодший гросмейстер в історії.

У рейтинговому списку ФІДЕ за червень 2020 року він має рейтинг Ело - 2863. Безперервно очолює його з липня 2011-го.

Зараз ви читаєте новину «Чемпіон світу з шахів у п'ять років запам'ятав усі столиці світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути