неділя, 28 листопада 2021 21:00

Шотландець лише раз вигравав "Золотий м'яч"

Збірна Шотландії стала першим суперником збірної України у стикових матчах за право поїхати на Кубок світу в Катар. Матч відбудеться в Глазго, 24 березня наступного року.

Розповідаємо про єдиного шотландського футболіста, який виграв "Золотий м'яч". У 1964 році лауретом став гравець "Манчестер Юнайтед" Деніс Лоу.

У Деніса Лоу було прізвисько - вундеркінд. Він і справді завжди, навіть в зеніті своєї слави, здавався юніором. Важив менше 70 кілограмів, та й зростом не виділявся. Однак володів неперевершеною технікою, швидкістю, відмінним ударом з лівої ноги, майстерно грав головою. Багато зі своїх голів він забив абсолютно неймовірним чином, дотягуючись до м'яча в найкрасивіших акробатичних кидках. На поле він себе не щадив і був справжнім бійцем, які билися до кінця. Тому часто отримував травми, через які часом пропускав найважливіші для своєї команди матчі. Однак траплялося йому не грати і з іншої причини - через дискваліфікацію, тому що він був гарячим гравцем і нерідко вилучався з поля.

Лоу - шотландець, який народився в Абердіні. Тому, на превеликий жаль англійських уболівальників, він грав не за збірну Англії, а за збірну Шотландії, в якій у нього часто не було партнерів, гідних його таланту. І починав він футбольну кар'єру в Шотландії - в дитячих командах Абердіна. В одній з них його якось помітив брат тренера англійського "Гаддерсфілда". Здатного хлопчика запросили в клуб на перегляд, і він так і залишився в клубі. Денісу Лоу тоді виповнилося п'ятнадцять років.

  На честь Лоу батьки назвали Денніса Бергкампа. Фото: "Манчестер Юнайтед"
На честь Лоу батьки назвали Денніса Бергкампа. Фото: "Манчестер Юнайтед"

У грудні 1956 він вперше вийшов на поле в основному складі, ставши наймолодшим дебютантом "Гаддерсфілда" за всю історію клубу. У лютому 1957 йому виповнилося сімнадцять, і він підписав свій перший професійний контракт. На честь цієї події "вундеркінд" забив п'ять голів "Вест Гему" в матчі на Кубок Англії.

У "Хаддерсфілді" Лоу грав до 1960 року, коли його придбав "Манчестер Сіті". Але в новому клубі він затримався недовго, перебравшись в 1961 році в італійський "Торіно". Лоу став першим з британських футболістів, за якого іноземний клуб виплатив астрономічну на ті часи суму - 100 тисяч фунтів стерлінгів.

Багато зі своїх голів він забив абсолютно неймовірним чином, дотягуючись до м'яча в найкрасивіших акробатичних кидках

Однак і в "Торіно" "вундеркінд" пробув лише до 1962 року. Лоу конфліктував з керівництвом, оскільки воно не відпускало його на матчі збірної Шотландії. Судячи з усього, у Лоу були сильно розвинені національні патріотичні почуття. У збірній же Шотландії він дебютував ще в 1958 році, відразу ж забив гол в матчі зі збірною Уельсу.

Конфлікт з "Торіно" розв'язався тим, що Лоу, тепер уже за 110 тисяч фунтів стерлінгів, придбав "Манчестер Юнайтед", який тоді тренував знаменитий Метт Басбі. "Манчестер" відроджувався після трагедії 1958 року, коли в мюнхенській авіакатастрофі загинули 8 провідних футболістів. Деніс Лоу відразу став своїм у "Юнайтед", і тут пройшли найкращі одинадцять років його яскравої футбольної кар'єри.

Вперше в футболці "Манчестера" він вийшов на поле 18 серпня 1962 року в матчі з клубом "Вест Бромвіч Альбіон" і відразу ж забив свій перший гол, хоча гра закінчилася внічию - 2:2.

У наступному році "Манчестер" виграв Кубок Англії. Деніса Лоу запросили до збірної світу на матч зі збірною Англії на честь 100-річчя англійського футболу. У 1964 році він отримав "Золотий м'яч" - приз тижневика "Франс футбол" найкращому футболісту Європи.

У 1965 і 1967 роках "Манчестер" ставав чемпіоном країни. У 1968 році вийшов у фінал Кубка європейських чемпіонів, де зустрічався з лісабонською "Бенфікою".

Але як раз цей історичний матч Лоу довелося пропустити через чергову травму. Гру він дивився по телевізору, переживаючи за товаришів, які закінчили основний час внічию - 1:1, але в додатковий зуміли забити португальцям три м'ячі. Два голи в тому матчі були на рахунку Боббі Чарльтона, один - Джорджа Беста.

Вперше в футболці "Манчестера" він вийшов на поле 18 серпня 1962 року в матчі з клубом "Вест Бромвіч Альбіон" і відразу ж забив свій перший гол

У сезоні 1968/69 "Юнайтед" досяг півфіналу Кубка європейських чемпіонів, в якому зустрівся з "Міланом". Перший матч на "Сан Сіро" завершився з рахунком 2:0 на користь "Мілана", в матчі-відповіді на "Олд Траффорд" перемогу здобув "Юнайтед" з рахунком 1:0 завдяки єдиному голу Боббі Чарльтона. Лоу стверджує, що він забив ще один гол у цьому матчі, коли м'яч після його удару перетнув лінію воріт, але його вибив захисник "Мілана". Однак суддя моменту не бачив і гол не зарахував, тому "Юнайтед" не потрапив до фіналу. Після закінчення сезону Метт Басбі, що був посвячений в лицарі, пішов у відставку з поста головного тренера команди. Після цього почався занепад "Манчестер Юнайтед".

  Лоу з фанатом після перемоги над Англією. Фото: Reuters
Лоу з фанатом після перемоги над Англією. Фото: Reuters

У "Юнайтед" Лоу грав до 1973 року. Новий тренер Томмі Догерті вирішив кардинально оновити склад і звільнитися від вікових гравців, а "вундеркіндові" було вже 33 роки. На той час він провів за "Манчестер Юнайтед" більше 400 ігор і забив 261 гол.

Лоу повернувся в свій колишній клуб "Манчестер Сіті" і вже в наступному, 1974 року допоміг йому вийти у фінал Кубка ліги, де, щоправда, перемогу святкував "Вулвергемптон" - 2:1.

Що ж стосується "Манчестер Юнайтед", то клубу після кардинального оновлення довелося навіть відправитися до другого дивізіону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, чого боятися збірній України

Останньою помітною подією в кар'єрі Дениса Лоу стала участь збірної Шотландії, в якій він постійно грав, в Кубку світу 1974 року. У той рік у гордих горян була одна з найсильніших національних команд за всю історію шотландського футболу, і вона змогла, нарешті, пройти відбірковий турнір, чого не вдавалося з чемпіонату 1958 року.

У груповому турнірі шотландці виграли у збірної Заїру - 2:0, і зіграли внічию з югославами - 1:1, і зі збірною Бразилії - 0:0. Ситуація склалася так, що відразу три команди набрали однакову кількість очок. Але шотландці залишилися третіми через гіршу різницю м'ячів, а бразильці і югослави пройшли в наступний етап чемпіонату.

14 червня 1974 року під час зустрічі зі збірною Заїру Лоу провів свій останній матч за збірну Шотландії. У тому ж році він залишив і клуб "Манчестер Сіті".

Від яскравої кар'єри великого футболіста залишилося разом з тим враження якоїсь незавершеності. Всього, що він заслуговував своїм талантом, він не добився. Не грав у фіналі Кубка європейських чемпіонів через травму. Не був чемпіоном світу, а міг би стати їм в 1966 році, якби грав за збірну Англії.

Після завершення футбольної кар'єри Лоу працював на радіо і телебаченні, коментуючи і аналізуючи футбольні матчі. В даний час він проживає в Манчестері зі своєю дружиною Діаною. У Лоу п'ятеро дітей, а його дочка, яку, як і матір, звуть Діаною, працює в прес-центрі "Манчестер Юнайтед".

Зараз ви читаєте новину «Шотландець лише раз вигравав "Золотий м'яч"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути