субота, 28 жовтня 2017 11:09

Народився Гаррінча

Народився Гаррінча
Одна нога в Гаррінчі була коротша за іншу на 6 сантиметрів. Фото: sport-xl.org

28 жовтня 1933 з'явився на світ Мануел Франсіску душ Сантуш, якого весь світ знав під ім'ям Гаррінча.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народився Пеле

Мало хто міг подумати, що хворобливий хлопчик Мануел Франсіску коли-небудь стане зіркою світового футболу - у молодого спортсмена одна нога була коротша за іншу на шість сантиметрів. Крім того, у нього були проблеми з хребтом, і гравець переніс кілька хірургічних операцій.

Але Мане відрізнявся дивною завзятістю, поступово доводячи, що саме футбол мав стати його професією. А для початку він грав за команду текстильного заводу, де працював.

Одна нога була коротша за іншу на шість сантиметрів. Крім того, у нього були проблеми з хребтом, і гравець переніс кілька хірургічних операцій

Хлопець намагався потрапити в клуби "Флуміненсе", "Васко" і "Сан-Крістовао", але кожен раз, помітивши його фізичні недоліки, команди відмовлялися від його послуг. Самим прозорливим виявився тренерський склад "Ботафого". Переказ свідчить, що під час перегляду в цей клуб, в першому ж розіграші м'яча Гаррінча вдалося обіграти знаменитого Нілтона Сантоса (якого називали "енциклопедією футболу"). Останній одразу ж порекомендував керівництву не втрачати можливість зарахувати такого гравця до лав "Ботафого". Дебют у складі клубу відбувся 19 липня 1953 року року, і в цьому матчі Гаррінча вдалося забити три м'ячі. Коментатори вже після перших ігор зрозуміли, що перед ними справжня зірка. А тренери суперників ламали голову, як зупинити цього футбольного генія.

За "Ботафого" нападник зіграв 581 матч і забив 232 голи.

Саме в цьому клубі за гравцем остаточно закріпилося його знамените прізвисько - Гаррінча. Так ще в дитинстві його охрестив брат за дивовижну здатність ловити маленьких птахів (які і називаються Гаррінча), що з'являлися в період міграції в рідних для футболіста місцях.

Успіхи Маноеля були помічені тренерами національної збірної. У складі команди Бразилії він взяв участь в трьох мундіалях.

Фахівці досі вважають, що напад південноамериканської збірної зразка Кубку світу 1958-го року - в нього входили Пеле, Діді, Загало, Вава і сам Гаррінча - чи не найкращий за всю історію футболу. Справжній фурор Гаррінча провів на наступному мундіалі. У 1962-му році в Чилі його майстерність проявилася у всьому його блиску. Кадри, зняті під час матчу з командою Мексики, дозволили в повній мірі оцінити талант футболіста. Він обійшов вісьмох захисників, які намагалися зупинити його просування до воріт. Бразильський футболіст став найкращим бомбардиром чемпіонату, поряд з ще чотирма гравцями, які забили однакову кількість голів.

Однак з 1963-го року в кар'єрі спортсмена почався спад. Далі були перехід у "Корінтіанс" в складі якого він виходив на поле кілька разів. Зовсім недовгим виявилося перебування зірки в Колумбії, куди його запросило керівництво "Атлетіко Хуніорс" - він зіграв всього за клуб всього один матч. Незабаром Гаррінча підписав контракт з "Фламенго", в якому провів три місяці. У 1971-му році футболіст переїжджає до Європи на запрошення клубу "Ред Стар" (Париж). Але і в цій команді гравець не затримався, і в 1972-му році гравець завершує клубну кар'єру в "Олару" (Ріо-де-Жанейро).

130 тисяч осіб прийшло на останній матч нападника в складі національної збірної

19 грудня 1973 році відбулося урочисте прощання Гаррінчі з командою Бразилії. 130 тисяч осіб прийшло на останній матч нападника в складі національної збірної, присвятивши йому овацію, гідну великого футболіста. Всього за легендарну команду "Радість народу" зіграв 60 матчів (з яких 57 завершились перемогою бразильців) і 17 разів вразив ворота суперників.

Бурхливе особисте життя футболіста (у нього було три шлюби і 13 дітей), численні захворювання, а також алкогольна залежність привели до сумних наслідків - 20 січня 1983 року легендарний нападник помер. Його товариш по збірній Пеле навіть не прийшов на похорон Гаррінчі. На могилі Мане у Пау-Гранді викарбувано: "Тут похований той, кого називали радістю народу".

Гаррінча увійшов до символічної збірної ФІФА всіх часів, яку було складено в 1998-му році за результатами опитування спортивних журналістів.

Зараз ви читаєте новину «Народився Гаррінча». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути