пʼятниця, 03 травня 2013 19:41

"Металіст" що, дочірня команда Ахметова?"- Суркіс

"Металіст" що, дочірня команда Ахметова?"- Суркіс
Ігор Суркіс: "Не варто бажати комусь друге місце". Фото: dynamo.kiev.ua

Президент "Динамо" Ігор Суркіс в інтерв'ю tribuna.com розповів про стосунки з Ахметовим, договірні матчі, новачків і старожилів команди і можливий відхід з клубу. Зокрема, Ігор Михайлович говорив про...

Політику телеканалу "Футбол"

Олег Блохін не дав інтерв'ю телеканалу "Футбол", пославшись на керівництво клубу. А ми з ним цю тему навіть не обговорювали. Але якщо ви мене запитаєте, чи підтримую я його, я скажу: так, підтримую. Тому що Блохін був ображений цим каналом. Він висвітлює футбол тільки в одну сторону, це однозначно. Протягом всього часу він працює з однією-єдиною метою - очорнити київське "Динамо". У будь-яких, навіть позитивних моментах про "Динамо" завжди знаходиться щось негативне. Нам з цим каналом явно не по дорозі. Ми ніколи не будемо рівними на каналі, який фінансується з кишені нашого головного конкурента. Ми це розуміємо і йдемо своєю дорогою... Якщо і є канали, які сьогодні підтримують київське "Динамо", вони у всякому разі не очорнюють донецький "Шахтар". До речі, на "2+2" київське "Динамо" критикують не менше, аніж на інших каналах. І ми нормально до цього ставимося. Чи дивлюся "Футбол"? Ну, взагалі там показують трансляції матчів. Та й серед експертів там є професійні футболісти. Не всі ж там кілери. Чи кажу я про Денисова? Однозначно! Він ображається на мене, що я якось не так йому відповів. Але він не повинен ображатися, він повинен сам в собі спочатку розібратися, він же професійний журналіст. У нас з ним були і хороші відносини, і погані, але він показує себе людиною, яка є істиною в останній інстанції. Якщо він сказав, значить так воно і має бути. Я вважаю, що це неправильно.

Відносини з ФФУ

Протягом 10 років, що мій брат був президентом федерації футболу, всі негативні стріли летіли в мене як президента київського "Динамо". Команда виграла - знаходилися якісь пояснення: суддівство, брат і так далі. Сьогодні суддівство не стало кращим. У мою сторону, повірте, помиляються не більш, ніж у бік "Шахтаря" чи "Металіста". Просто все йде по накатаній: коли помиляються начебто у бік "Динамо", на цьому загострюють увагу. Ось Хачеріді і Папа Гуйє здійснюють схожі порушення. У результаті наш футболіст отримує три матчі дискваліфікації, питання про дискваліфікацію гравця "Металіста" навіть не розглядають. Звідки виходять команди - я знаю. Я вже говорив: це, напевно, співробітники, які в минулому працювали в донецькому "Шахтарі". Чи маю на увазі Попова? Абсолютно вірно. Після відходу брата з ФФУ стало легше. Тепер не треба виправдовуватися.

Договірні матчі

Чи існують в Україні? Я думаю, що існують. Такі дивився. Не буду називати ці матчі, але вони були в цьому чемпіонаті. Підкреслюю, вони не були за участю "Динамо", "Дніпра", "Шахтаря". Але вони були. На мене минулого тижня образилися за те, що я сказав: "Подивимося, як будуть грати "Шахтар" проти "Металіста". Я не знаю, чому на мене образилися. За що? Я закликав до того, що на футбольному полі була чесна боротьба. Ні в якому разі я не говорив, що "Шахтар" буде вести якусь закулісну боротьбу. Просто в такому положенні бувають по-різному. Можна, наприклад, поставити гравців нижче класом і під приводом того, що ми завдання вирішили, ми їх перевіряємо. Як це було минулого року з "Металістом". "Зоря" вмирає проти "Динамо", в той час як тренер "Металіста" Маркевич перед матчем з "Шахтарем" говорить: я не хочу брати участь у їх розборках за чемпіонство, я своє завдання виконав, у мене люди поїхали відпочивати. Це хіба чесно по відношенню до вболівальників і українського чемпіонату? Чесність в тому і полягає, що колеги повинні говорити за свою команду, а не бажати "Металісту" чи, скажімо, "Дніпру" посісти друге місце. Мій колега що, меседж комусь посилає? Я вважаю, це нетактовно. Ми з Рінатом Леонідовичем скільки років у футболі, я завжди до "Шахтаря" ставився з повагою. Але бажати зайняти друге місце "Металісту" ... Це що, його дочірня команда? Я от дружу з Коломойським, але я не кажу: бажаю, щоб "Дніпро" посів друге місце, а "Металіст" - третє. Не можна думати, що "Металіст" - дочірня команда "Шахтаря". Думаю, що Ахметов сам зацікавлений в тому, щоб в Україні було більше сильних команд. Я не пов'язую "Металіст" і "Шахтар". Я просто кажу про повагу. Про те, що не варто бажати комусь із конкурентів зайняти друге місце.

Емоції Хачеріді та Гармаша

Це наша велика проблема. Хачеріді після того, що він влаштував в матчі з "Маккабі" в кінці 2011 року, був оштрафований. Більше того, у нього в роздягальні відбулася жорстка розмова з деякими із наших лідерів - по-моєму, з Шовковським і Михаликом. Його ніхто не бив. Була жорстка чоловіча розмова. Мені здалося, що Хачеріді щось зрозумів. Але після витівки в матчі з "Чорноморцем" ... Хоча по-чоловічому я його розумію. Бурдужан його образив, причому так, що не кожен би стримався. Хачеріді його тихесенько копнув, отримав три гри - все заслужено, ніяких питань. Якби він не був гравцем національної збірної, думаю, йому б дали більше - так поводитися не можна. Гармаш - молодий і дуже талановитий гравець. У своєму футбольному інтелекті має все, щоб вирости в хорошого футболіста. Але якщо б цей інтелект поповнювався ще й життєвими знаннями - читанням книг, переглядом правильних фільмів, - думаю, він міг би стати і дуже великим футболістом. Кожному гравцеві потрібно подивитися фільм "Список Шиндлера". Кіно про людину, яка допомагала людям і через це жила на межі життя і смерті. Ну і читати класику, звичайно, треба. Будь-яка класична книга - це як екскурсія: там ти бачиш все, що потім може зустрітися тобі в житті.

Мілевського

Бачив минулої п'ятниці в грі дубля. Як виглядав? Як годиться виглядати гравцеві, який грає в дублі. І не так, щоб його завтра можна було забирати в основну команду. Чи намагався йому допомогти? Не один раз. Я з ним дуже багато розмовляв, пояснював, що шлях футболіста дуже короткий, що треба користуватися своїм талантом як можна довше, заробити якомога більше грошей і тоді в житті після футболу буде легше. Він мене не чув ні в 19 років, ні в 22, ні в 24. Часом він приходив у себе, у нього були сплески, підйоми. Але створюється враження, що для нього це, інше життя на першому місці, футбол - на другому. Він багато років у "Динамо", може, йому треба поміняти обстановку. Влітку у нього буде така можливість. Закінчується контракт, і буде можливість довести, що ми в ньому помилялися. Якщо вийде - я буду за нього щиро радий.

Лукаса

Хто такий Лукас Перес? Я з ним взагалі не спілкувався. Тренер захотів його взяти. Те, що написано в контракті, він повинен виконувати. Він прийшов до нас непідготовленим. Для нього була складена програма, він абсолютно нормально тренувався. Ігрову практику йому було запропоновано отримати в дублі. Коли команда грала в Києві, він від цього не відмовлявся. Коли ж команда виїжджала на виїзд, він говорив, що вже готовий грати в основі. Але готовність свою тренерам треба показати на полі. А сказати: "Готовий!" - можемо і ви, і я. Але до складу нас після цього не поставлять. Якщо футболіст буде ставити себе вище за тренера або команду, він ніколи не заграє. Ярмоленко та Аруна у грі з "Шахтарем" отримують жовті картки і наступний матч повинні пропустити. Здавалося б, можна відпочити: важка гра, віддали всі сили, емоції. Але! Вони підходять до головного тренера і запитують: "Можна ми поїдемо і зіграємо хоча б тайм за дубль? Щоб підтримувати себе в оптимальних кондиціях". Сідають в автобус і разом з усіма гравцями дубля їдуть до Львова. У наступному матчі основної команди Ярмоленко забиває, Аруна - віддає гольову. Ще через тиждень Аруна забиває два м'ячі у найважливішому матчі "Динамо". Ось це - те, що потрібно сьогодні київському "Динамо". Щоб люди рахувалися з колективом.

Різницю між Блохіним і Лобановським

Чому чотири роки "Динамо" не чемпіон? Дуже сильні конкуренти. Сьогодні у нашого головного противника фінансові можливості більші, стабільність на тренерському містку, стабільність складу - те, чого в останні роки не було у нас. Хоча це і не означає, що ми не вкладаємо у футбол душу і не прагнемо до першого місця. На посту президента у мене було багато помилок. Я свято вірив тому, що говорив Лобановський: треба продовжувати той самий курс. Але Валерій Васильович не сказав, хто повинен продовжувати цей курс. Я вірив у тих, хто колись був його гравцями і помічниками: у когось з них вийшло краще, у когось - гірше. Але час іде вперед, і ми не знаємо, що б зараз робив сам Лобановський. Така харизматична особистість, як Блохін, може вивести команду на новий рівень. Я буду робити все, щоб у нього це вийшло. Він не Лобановський, це фігура абсолютно іншого плану. Він по своєму бачить настрій на ігри. Як тренер він самостійна фігура, свою кар'єру він будував сам.

Шевченка

Вважаю, що його повернення було правильним кроком. Чим він здивував? Тим, що пішов у політику. На той момент я не отримав від Андрія чіткого сигналу, що він закінчує кар'єру, і різкий стрибок з футболу в політику для мене був дуже дивним. Чи образився я? Ні. Я його не зрозумів, я б так сказав. Чи голосував за його партію на виборах? Ні.

Ярмоленко

Щодо Ярмоленка ніяких пропозицій ми не отримували. І я дуже хотів би, щоб не отримали. По-перше, він хлопець порядний. Пов'язує себе з київським "Динамо", така філософія нам дуже подобається, тому які б гроші не пропонували, не продамо. Зараз він віце-капітан "Динамо", дуже хочеться, щоб з часом він став капітаном і вів цей корабель вперед як справжній лідер. Усі якості для цього у нього є. До того ж він росте не по днях, а по годинах - причому я маю на увазі не тільки футбольний, але й культурний розвиток. Якщо прийде клуб з топ-чемпіонату, а самому Ярмоленку це буде цікаво, ми сядемо за стіл. Продав би Ярмоленка в "Шахтар"? Немає таких грошей, за які я продав би Ярмоленка в "Шахтар".

Відхід з "Динамо"

Цей клуб в моєму серці. Якщо хтось хоче прийти в "Динамо", він повинен переконати, що після мене буде краще. Кажу відверто: іноді відвідують різні думки. Може, вистачить? Може, варто для себе пожити? Але я так в "Динамо" вріс, а воно - в мене, що я на ці питання відповідаю цілком однозначно: ні.

Зараз ви читаєте новину «"Металіст" що, дочірня команда Ахметова?"- Суркіс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути