неділя, 31 січня 2021 21:00

Мессі вважають інопланетянином, що змагається із землянами

Журнал "Франс Футбол" вирішив не присуджувати цього сезону "Золотий м'яч" – нагороду найкращому футболісту Європи. Ініціатори вважають, що через пандемію коронавірусу не всі гравці були в рівних умовах.

Згадуємо переможців попередніх років. У 2009 нагороду вперше виборов аргентинець Ліонель Мессі. Згодом він повторив успіх у 2010, 2011, 2012, 2015 і 2019 роках.

Ліонеля Мессі так часто називають інопланетянином - цей футболіст дійсно нагадує прибульця, чиї навички значно перевершують можливості простих землян. Гра аргентинця - це одкровення. А його конкуренція з Кріштіану Роналду - окрема, вкрай значуща і дуже довга глава в історії світового футболу. За останні 12 років ці двоє лише одного разу дозволили комусь третьому забрати "Золотий м'яч".

У 2009-му році вдруге поспіль боротьба за трофей розгорнулася між аргентинцем і його одвічним португальським конкурентом, але, на відміну від 2008-го, коли "ЗМ" дістався Роналду, у Лео виявилося більше аргументів для підсумкового успіху. "Барселона" тоді виграла все: Лігу чемпіонів, Ла Лігу і Кубок і Суперкубок Іспанії, Суперкубок УЄФА. У Кріштіану при таких виступах "блауграни" не було шансів, незважаючи на черговий чемпіонський титул "МЮ".

Ліонель Андрес Мессі народився 24 червня 1987 року в Росаріо в родині працівника сталеливарного комбінату і прибиральниці. Лео став третьою дитиною Хорхе і Селії Марії Мессі, у яких вже було двоє синів. Пізніше у Ліонеля народиться сестра Марія Соль.

У 11 років у Лео виявився дефіцит соматотропіну - гормону росту

Перші кроки у футболі Мессі почав робити у віці п'яти років. Його батько тренував аматорську команду "Грандола", за яку і став грати Лео. На перші тренування хлопчика відводила бабуся: з усіх членів сім'ї тільки вона вірила, що Ліонель доб'ється успіхів у футболі. У 1995-му 8-річний Мессі виявився в структурі "Ньюеллс Олд Бойз". З дитячою командою Лео в 1997-му завоював Кубок дружби Перу. Однак у справу втрутилася хвороба, яка поставила кар'єру талановитого хлопчика під загрозу. В 11 років у Лео виявився дефіцит соматотропіну - гормону росту. Мессі і без того був меншим від однолітків, що дозволяло йому навіть проскакувати у найвищих з них між ніг, а тепер з'явилася загроза, що зростання юного футболіста сповільниться і в підсумку зупиниться. Допомогти могло тільки дороге лікування, на яке у сім'ї Лео не було грошей. "Ньюеллс" також не мав можливості платити по 900 доларів на місяць заради зовсім юного гравця. "Рівер Плейт", який вже придивлявся до Мессі, також відмовився від нього саме через необхідність лікування. Але футбольний талант не довелося заривати в землю. 13-річним Мессі в 2000-му зацікавилася "Барселона", і восени того року Лео отримав свій щасливий квиток в Каталонію.

Захоплені скаути "блауграни" переконали батька Ліонеля привезти сина в Іспанію на перегляд. Навички Лео привели в захват спортивного директора "синьо-гранатових" Карлеса Решака, і той переконав раду директорів негайно взяти хлопчика в свою академію. Клуб сплатив сім'ї Мессі переїзд до Іспанії і взяв на себе всі витрати з лікування Лео. Так маленький Мессі, якого за невисокий зріст прозвали "блохою", а недоброзичливці кличуть гномом, знайшов нове, краще життя. У першому ж матчі за юнацьку команду "Барси" він оформив покер, а всього за сезон забив 37 м'ячів, довівши керівництву клубу, що їх фінансові витрати цілком і повністю виправдані. Мессі відповідально ставився до лікування, завжди маючи при собі необхідні ін'єкції, для яких він носив з собою маленький переносний холодильник. Лео однак був значно менше однолітків в габаритах, але це не заважало йому показувати чудову гру і вражаючу результативність. В принципі, відтоді мало що змінилося. Зріст Лео всього 170 сантиметрів, але вкрай рідко його можуть зупинити захисники і мало кому вдається забити за сезон більше, ніж аргентинець.

  Мессі  став безумовним лідером "Барселони" Фото інстаграм Мессіі
Мессі став безумовним лідером "Барселони" Фото інстаграм Мессіі

Вже до 16 років Мессі став підбиратися до основної команди "Барси". Дебют аргентинця відбувся 17 листопада 2003 року товариському матчі проти "Порту". Правда, в офіційній зустрічі Лео вийшов на поле лише через 11 місяців: 16 жовтня 2004 він зіграв в каталонському дербі проти "Еспаньола". А 1 травня 2005 Мессі став наймолодшим гравцем в історії "Барселони", який забив у чемпіонаті Іспанії. Аргентинець вразив ворота "Альбасете" у віці 17 років 10 місяців і 7 днів. У тому ж сезоні Лео завоював свій перший трофей, ставши з "блауграною" чемпіоном Іспанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Контракт, який знищив "Барсу". Оприлюднили справжні цифри зарплати Мессі

До цього моменту про Мессі вже говорили як про майбутню світову зірку. Йому навіть запропонували виступати за збірну Іспанії, але Лео відхилив пропозицію, виявивши бажання захищати кольори аргентинської національної команди. У 2004-му Мессі дебютував в молодіжці "альбіселеста", а в 2005-му виграв з нею першість світу. На турнірі, що проходив в Голландіїї, Лео забив 6 м'ячів, ставши його найкращим бомбардиром. Аргентинець був також визнаний найкращим гравцем змагань. Того ж літа Мессі вперше потрапив до складу збірної Аргентини і провів на полі три хвилини в товариському матчі проти Угорщини. Що цікаво: і Марадона й Мессі дебютували в збірній саме в матчі з цією європейською збірною.

У сезоні 2005/06 Лео став отримувати більше ігрового часу в "Барсі". Провівши 17 матчів в чемпіонаті, аргентинець забив 6 м'ячів. Крім того, Мессі забив один гол в Лізі чемпіонів, вразивши ворота "Панатінаікоса" (5:0). У грудні 2005-го італійська газета "Tuttosport" нагородила Лео званням "Золотого хлопчика" 2005 року як найкращого футболіста світу у віці до 21 року.

Каталонці в тому сезоні виграли ЛЧ, здолавши у фіналі "Арсенал" (2:1), але Мессі через травму пропустив вирішальний матч. Проте, молодому форварду вдалося відновитися до Кубка світу-2006, на якому він забив перший гол в офіційних матчах за збірну.

Лео при переповнених трибунах "Камп Ноу" оформив хет-трик у ворота мадридського "Реала" і вирвав для каталонців нічию в зубодробильному класико

У сезоні 2006/07 Мессі став лідером "Барселони". Все почалося в 26-му турі Прімери, коли Лео при переповнених трибунах "Камп Ноу" оформив хет-трик у ворота мадридського "Реала" і вирвав для каталонців нічию в зубодробильному класико.

"Синьо-гранатовим" в тому сезоні не вдалося досягти чемпіонства, але Мессі став справжньою зіркою. За підсумками року він був номінований на "Золотий м'яч", але приз виграв бразилець Кака, а Лео зайняв в голосуванні третє місце.

Сезон 2007/08 багато в чому вийшов для Мессі змазаним, але якщо це був крок назад, то зробив це аргентинець лише для того, щоб рвонути з подвоєною силою вперед. Так і вийшло. В кінці 2008-го, коли Лео посів друге місце в суперечці за "Золотий м'яч", поступившись Кріштіану Роналду, великий Дієго Марадона сказав йому: "це востаннє, коли я дозволяю тобі стати другим". До слова, якщо хтось запитає, чому Лео в 2008-му був номінований на "ЗМ" при повній відсутності клубних успіхів, то відповідь проста. Саме тоді Мессі виграв перший і досі єдиний турнір зі збірною Аргентини - Олімпіаду в Пекіні. Звичайно, в олімпійських турнірах склади команд далекі від оптимальних зважаючи вікових обмежень, проте в Китай аргентинці відправили своє по-справжньому золоте покоління. У тій команді, яка в фіналі обіграла Нігерію (1:0), крім Мессі, були такі гравці, як Ді Марія (він і забив єдиний гол нігерійцям), Агуеро, Сабалета, Лавессі, а також "лімітники" старші 23 років Маскерано і Рікельме. Словом, склад у аргентинців був найбільш бойовий, так що і успіх їх в Пекіні більше ніж закономірний. Тільки ось ніякі дослідження не можуть допомогти нам встановити, чому не менш бойові склади "альбіселеста" при наявності цілого ряду зірок не можуть виграти ще хоча б один турнір. Це таке собі прокляття і команди, і Мессі. Але у Лео ще є час все виправити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мадриді Роналду запам'ятався суперрезультативністю і проблемами із законом

Після не дуже вдалого сезону 2007/08 "Барселона" провела роботу над помилками. Голландець Франк Райкард покинув пост головного тренера, Роналдіньо який здав позиції лідера команди, пішов у "Мілан". Це дозволило Мессі взяти 10-й номер, який ось уже 13-й рік продовжує красуватися на його спині. Зміни пішли каталонському клубу на користь. "Барса" виграла буквально все, а Мессі видав божевільний сезон. "Синьо-гранатові" оформили трабл, вигравши чемпіонат і Кубок країни і через чотири роки знову здобувши перемогу в Лізі чемпіонів. Крім того, той сезон запам'ятався розгромом "Реала" в класико на Сантьяго Бернабеу з рахунком 6:2. У чемпіонаті Іспанії Лео забив 23 голи, а в ЛЧ - 9 (включаючи м'яч у фіналі проти "Манчестер Юнайтед"), що дозволило йому стати найкращим снайпером турніру. При визначенні найкращого футболіста року сумнівів бути не могло: аргентинець заслужив це звання і в грудні отримав свій перший "Золотий м'яч".

У 2010-му році "Золотий м'яч" був об'єднаний з премією "Грою року ФІФА". Трофей став називатися "Золотий м'яч ФІФА" і вручався включно до 2015 року. Мессі виграв його тричі поспіль: у 2010, 2011 і в 2012-му. У 2013-му і 2014-му аргентинець поступався пальмою першості Кріштіану Роналду, але в 2015-му знову завоював нагороду. У ці роки Лео показував божевільну результативність. В офіційних матчах сезону 2011/12 аргентинець забив 73 голи, 50 з яких довелося на ігри Ла Ліги.Так Мессі побив рекорд Ференца Пушкаша, який майже за півстоліття до цього забив за сезон в Примері 49 м'ячів. Тоді ж Лео встановив рекорд Примери за хет-триками, оформивши 8 за сезон. Тільки через чотири роки Роналду повторить це досягнення.

  "Камп Ноу" можуть перейментувати на честь Мессі. Фото твіттер "Барселона"
"Камп Ноу" можуть перейментувати на честь Мессі. Фото твіттер "Барселона"

У ці чотири роки, що Мессі отримував "Золотий м'яч", "Барселона" тричі вигравала чемпіонат, двічі завойовувала Кубок Іспанії і стільки ж разів перемагала в Лізі чемпіонів. Всю цю епоху Лео був (і залишається донині) головним голеадором команди. До 2015 року критики не втомлювалися стверджувати, що успіхи Мессі в першу чергу заслуга не самого аргентинця, а його партнерів - Андреса Іньєсти і Хаві. Дійсно, саме ця зв'язка чудових півзахисників забезпечувала нападнику велику частину гольових нагод. Але в 2015-му блискуче тріо розпалося, а Мессі так само продовжив забивати. Все-таки він виявився індивідуально сильним гравцем, в чому раніше деякі люди сумнівалися. Крім того, потрібно визнати, що Мессі навіть при наявності в складі більш вікових і досвідчених гравців мав великий вплив на всю "Барселону", починаючи з команди і закінчуючи клубним керівництвом. Чого тільки вартий випадок, описаний Златаном Ібрагімовичем в автобіографії. Якщо вірити шведу, то Гвардіола перевів його з центру нападу на фланг лише тому, що про це попросив Мессі, який побажав грати на вістрі атаки. А тепер подумайте, наскільки серйозний вплив потрібно мати, щоб посунути в сторону таку брилу, як Ібрагімович? Мініатюрниий аргентинець опинився куди більш вагомою фігурою, ніж ставний і харизматичний Златан, який у підсумку був змушений покинути "Барсу". Так що недооцінювати індивідуальні якості Мессі (мова як про футбольну майстерність, так і про характер) не варто.

Період з 2010-го по 2015-й був ерою гегемонії Лео

Період з 2010-го по 2015-й був ерою гегемонії Лео, незважаючи на те, що в 2013-му і 2014-му "ЗМ" діставався Кріштіану Роналду. Все-таки аргентинець чотири рази за цей час ставав найкращим футболістом планети, а також був близький до того, щоб виграти Кубок світу. Але в фіналі мундіалю 2014 "альбіселеста" програли чудовим німцям (0:1), які на шляху до фіналу втоптали в газон господарів турніру бразильців (7:1). Мессі був визнаний найкращим гравцем КС, але найвірніший шанс виграти великі змагання зі збірною Лео згаяв.

  Мессі зі збірною виграв Олімпіаду-2008 і срібло Кубка світу-2014. Фото AFP
Мессі зі збірною виграв Олімпіаду-2008 і срібло Кубка світу-2014. Фото AFP

В кінці кожного року, коли вручається "Золотий м'яч", в футбольних колах спалахують суперечки про те, яка з цих складових все-таки важливіше при виборі володаря трофея - спортивна або медійна. Чимало прихильників думки про те, що ера Мессі і Роналду пов'язана суто з популярністю обох. У 2019-му, коли аргентинський форвард "Барселони" отримав нагороду вшосте в кар'єрі, про це заговорили особливо голосно. Буквально всі чекали перемоги в голосуванні голландця Вірджіла ван Дейка, який провів блискучий сезон з "Ліверпулем" і виграв Лігу чемпіонів. Але експерти вирішили інакше, присудивши трофей Мессі, а ван Дейка помістивши на другу позицію. Якщо говорити про трофейну складову, то заслуги голландського захисника, який став одним із творців перемоги "скаузери" в ЛЧ, мабуть, нітрохи не менші, ніж вклад Мессі в перемогу "Барси" в Примері і Кубку Іспанії. Але, як вже говорилося, в футболі дуже люблять голи і не надто шанують тих, хто заважає їх забивати. А Мессі - це практично синонім слова "гол". У сезоні 2018/19 він забив 50 м'ячів в 51 офіційному матчі за "Барселону", а також відзначився одним голом у складі збірної Аргентини на Кубку Америки, де "альбіселеста" взяли "бронзу".

Що ж стосується вічної конкуренції Мессі і Роналду, то вона довгий час здавалася абсолютно заочною. Складалося відчуття, що рекорди цих футбольних геніїв цікавлять тільки уболівальників та любителів статистики. Але в минулому році Кріштіану, прибувши на церемонію вручення "ЗМ", показав пальцем на Мессі і заявив: "Ось уже 15 років ми мотивуємо один одного. Мені дуже не вистачає наших іспанських протистоянь". Отже, очна конкуренція теж присутня. А вона все-таки двигун прогресу.

Завоювавши шостий "ЗМ", Мессі став абсолютним рекордсменом. У нього більше цих трофеїв, ніж у Роналду. Крім того, аргентинець чотири рази поспіль завойовував "Ballon d'Or", тоді як великому Платіні це вдавалося тричі. Зараз Лео 33 роки, і напевно він ще кілька років буде боротися за "ЗМ" і бити рекорди результативності.

Зараз ви читаєте новину «Мессі вважають інопланетянином, що змагається із землянами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути