неділя, 25 червня 2017 20:11

Контракт з "Барселоною" підписали на серветці: кілька фактів з життя ювіляра Мессі
14

Ліонель Мессі, з недавніх пір блондин
Фото: google.com.ua
Мессі - п'ятиразовий володар "Золотого м'яча", 4 з них - вже по "лінії" ФІФА

Напередодні 30-річний ювілей відзначив Ліонель Мессі - один з найкращих футболістів сучасності, капітан збірної Аргентини, форвард "Барселони". У складі іспанського клубу грає всю свою кар'єру, починаючи з 17 років. 8-разовий чемпіон Іспанії, 5-разовий володар Кубка країни, 7 разів вигравав іспанський Суперкубок. 4 рази ставав переможцем Ліги чемпіонів і тричі - Суперкубка УЄФА. Ще стільки ж раз виграв клубний чемпіонат Європи. П'ятиразовий володар "Золотого м'яча" найкращому футболісту світу.

Народився 24 червня 1987 року в аргентинському місті Росаріо. Батько - фабричний робітник, мати - прибиральниця. В футбол почав грати у дворі проти старших братів - Родріго та Матіаса. За рік вже тренувався в дитячій команді "Грандолі". У 1996 році потрапив у поле зору "Ньюелз Олд Бойз" - одного з найбільших клубів Росаріо.

У Мессі була серйозна проблема зі здоров'ям - дефіцит гормону зросту. Лікування коштувало близько $ 900 на місяць. Після того, як господарі "Ньюеллз Олд Бойз" відмовили в допомозі, сім'я переїхала до Іспанії, де жили родичі.

Сидячи у вересні 2000 року в очікуванні перегляду в "Барселону", юний Ліонель не діставав ногами до землі. Його зріст був 140 см. Роти всім, хто сміявся, майбутня зірка світового футболу закрив, як тільки ступив на газон. Батькам з ходу запропонували контракт. Його підписали на серветці, під рукою не виявилося паперу.

Протягом двох років Мессі щодня робили спеціальні уколи. Такою була процедура лікування, яке водночас взяла на себе "Барселона". Хлопець витягнувся до 169 см - майже свого нинішнього зросту, який становить 170 см.

В основному складі "Барселони" дебютував 16 жовтня 2004 року. Опинившись в роздягальні першої команди, від розгубленості попросив у тренера дозвіл переодягнутися в коридорі. 1 травня 2005 забив "Альбасете" після виходу на заміну. Йому було 17 років, 10 місяців і 7 днів. Став наймолодшим гравцем, який коли-небудь забивав за "Барсу" в чемпіонаті Іспанії.

7 грудня 2004 року Мессі дебютував у Лізі чемпіонів, в матчі проти донецького "Шахтаря". Зустріч завершилась перемогою української команди, 2:0. А перший гол у турнірі Ліонель забив 2 листопада 2005 року "Панатінаїкосу". "Барселона" тоді розгромно перемогла, 5:0.

Саме Мессі забив 5000-й гол "Барселони" в чемпіонаті Іспанії. Сталося це 1 лютого 2009 року в матчі проти "Расинга". Каталонці тоді здобули перемогу, 2:1.

У 2013 році побив світовий рекорд за кількістю голів - 371. Попередній тримався майже 100 років і належав іншому зірковому форварду "Барси", Пауліно Алькантарі (1896-1964) - 369 голів. В цьому ж році побив світовий рекорд забитих м'ячів в ворота "Реала" -21 м'яч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Він професійний колега, не ворог" - Роналду вразив заявою про Мессі

У дебютному матчі за збірну Аргентини в 2005-му Мессі зіграв 47 секунд. Футболіст вийшов на заміну в поєдинку з Угорщиною. Пробувши на полі менше хвилини, був вилучений за грубу гру.

Мессі відмовився від нагороди найкращого гравця Кубка Америки - 2015. Збірна Аргентини у фіналі турніру програла Чилі в серії пенальті, 1:4. "Я запитав у Лео Мессі, чому він відмовився від нагороди. Він відповів, що приїхав на Кубок Америки з метою виграти турнір для своєї країни, а індивідуальні нагороди його не цікавлять. Такі слова - гідні великої поваги", - прокоментував подію наставник аргентинців Хорхе Сампаолі.

Крім Марадони, у Мессі ще два кумири дитинства - Пабло Аймар та Вейн Руні. "За стільки років ми зустрічалися з багатьма британськими командами в єврокубках і протистояли багатьом сильним гравцям, але я завжди мав велику повагу до Вейна Руні. Він грав на найвищому рівні багато років і є одним з особливих гравців свого покоління", - сказав Ліонель.

2 листопада 2012 року Мессі став батьком. Його подруга Антонелла Рокуццо народила сина. Первістка назвали Тьяго. В 2015- році у пари народився другий син - Матео. В нинішньому році Ліонель та Антонелла намір узаконити свої стосунки. Весілля має відбутися зовсім скоро, 30 червня. Або взимку. Місцем церемонії заплановане рідне місто Мессі: там Лео з Антонеллою познайомилися ще зовсім юними. Подейкують, що до Мессі у Антонелли був наречений, який загинув, потрапивши під мотоцикл. Коли Лео приїхав втішити подругу дитинства, їх стосунки вийшли на новий етап.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як дружина Мессі виглядала у дитинстві

"Чиста" зарплата Мессі - 21 млн євро на рік. Ринкова вартість футболіста за оцінкою transfermarkt.de - 125 млн євро. А клуб, який бажає придбати гравця, повинен викласти $ 368 млн.

У Мессі 17 рекламних контрактів. Просуває фінансові послуги, одяг, їжу, напої, мобільний зв'язок, відеоігри. Сам дуже любить грати в футбол на комп'ютерних приставках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мессі на відпочинку пропив 24 тис. євро

Суд засудив Мессі до 21 місяців позбавлення волі умовно. Причиною стало звинувачення в несплаті податків на суму 4,1 млн євро. Трохи менше - 15 місяців також умовно - дали батькові футболіста. Пізніше вирок замінили штрафом у розмірі 252 тис. євро, батькові - 180 тис. євро.

Зараз ви читаєте новину «Контракт з "Барселоною" підписали на серветці: кілька фактів з життя ювіляра Мессі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути