неділя, 06 травня 2018 11:09

Лобановського призначили тренером збірної за місяць до Кубка світу

Лобановського призначили тренером збірної за місяць до Кубка світу
У 1986 році Лобановський очолював київське "Динамо", а Малофеєв – московське

6 травня 1986 року головного тренера збірної СРСР з футболу Едуарда Малофеєва викликали в Держкомспорт. Запропонували погодитися на призначення другим тренером збірної Валерія Лобановського. Малофеєв відмовився.


"Я згадав, як у 1982 році рішенням начальства головному тренеру збірної СРСР Костянтину Бєскову силоміць призначили помічників – Валерія Лобановського й Нодара Ахалкаці. Гра збірної розладналася", – казав Едуард Васильович.

Гравці скатали в Лужниках 0:0 з Фінляндією, і мене швиденько зробили "хворим"


Наступного дня збірна СРСР зіграла внічию 0:0 вдома товариську гру зі збірною Фінляндії. Малофєєва викликали до Держкомспорту. Оголосили про його відставку за станом здоров'я й призначення головним тренером Валерія Лобановського.


"Все було простіше простого: у збірній було багато киян, і мені запропонували взяти другим тренером Лобановського, – згадував Малофеєв. – Я відмовився. Після чого гравці скатали в Лужниках 0:0 з Фінляндією, і мене швиденько зробили "хворим". Відсторонили від збірної формулюванням "за станом здоров'я". Рішення приймалося на найвищому рівні".


"На команду було страшно дивитися, – згадував президент федерації футболу СРСР В'ячеслав Колосков. – Та вона і не була ніякою командою – люди грали компаніями. Треба було щось робити. І до мене прийшла група київських динамівців на чолі з Олегом Блохіним. У нас відбулася розмова, з якої я зрозумів: тодішньому керівництву збірної об'єднати угруповання не вдасться. Я доповів про те, що відбувається голові Держкомспорту СРСР Марату Грамову. На наступній колегії було прийнято відоме всім рішення".


Лобановський і Малофеєв давно не любили один одного. Почалося все в 1982 році, коли мінське "Динамо" несподівано стало чемпіоном СРСР. Білоруський клуб на одне очко випередив київське "Динамо". Підопічні Малофеєва навіть виграли в Києві 3:2. Але вони ніколи би не випередили киян, якби не допомога російських клубів. В передостанньому турі мінчани виграли на виїзді в московського "Динамо" 7:0, а в останньому перемогли "Спартак" у Москві 4:3. Обидві гри були договірними, бо в Москві не хотіли аби кияни втретє поспіль стали чемпіонами.


Згодом Малофеєв заявив, що хоче аби його команди грали в "щирий" футбол. Практичний Лобановський почав висміювати цей термін в пресі.
Весною 1986 року у Малофеєва мало що виходило зі збірною. Вона програла товариські матчі Іспанії – 0:2, Англії – 0:1, Румунії – 1:2. І нарешті нульова нічия із Фінляндією. У той час суперник по групі на Кубку світу збірна Угорщини розбила в Будапешті Бразилію – 3:0.


Після відставки збірна СРСР під керуванням Лобановського поїхала на Кубок світу до Мексики й легко виграла групу, здолавши Угорщину – 6:0, Канаду – 2:0 і зігравши внічию із чемпіоном Європи Францією 1:1. В 1/8 фіналу збірна СРСР несподівано поступилася збірній Бельгії – 3:4.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після перемоги нас повезли на банкет: київське "Динамо" вдруге виграло Кубок володарів кубків


На цьому протистояння тренерів не завершилося. Поки 13 киян були задіяні в збірній на Кубку світу, чемпіонат СРСР тривав. Лідерство несподівано захопило московське "Динамо" на чолі з Малофеєвим. Кияни взялися надолужувати згаяне. Їм це вдалося в останньому турі чемпіонату. 7 грудня підопічні Лобановського перемогли москвичів у Києві – 2:1 і стали чемпіонами СРСР. Малофеєв із своєю командою залишився зі срібними медалями.

Зараз ви читаєте новину «Лобановського призначили тренером збірної за місяць до Кубка світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути