четвер, 28 вересня 2017 11:10

Канада виграла Суперсерію-1972

Канада виграла Суперсерію-1972
Вигравши канадський відрізок, команда СРСР не впоралася з грізним суперником вдома. Фото: tv-80.ru

Після чемпіонату світу в Чехословаччині з'явилася ідея зіграти матчі між збірною СРСР і професіональною збірною Канади, складеною з гравців НХЛ. Загалом керівники домовилися зіграти 8 матчів: по чотири в Канаді й СРСР. Ігри назвали Суперсерією-1972.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець вибив із турніру хокейну збірну СРСР

Перший матч зіграли у Монреалі. На грі був канадський прем'єр П'єр Трюдо – батько нинішнього прем'єра Джастіна Трюдо. У канадців не грав через травму найкращий гравець Боббі Орр, а найкращий бомбардир Боббі Халл перейшов у клуб ВХА і втратив нагоду зіграти. У збірній СРСР не грав Анатолій Фірсов.

За словами радянських хокеїстів, вони злякалися: величезного залу, канадської публіки й знаменитих професіоналів НХЛ

За словами радянських хокеїстів, вони злякалися: величезного залу, канадської публіки й знаменитих професіоналів НХЛ. До 7 хвилини Канада вже вела - 2:0. Однак надалі радянські спортсмени прийшли до тями. Ще в першому періоді вони зрівняли рахунок, а далі легко виграли гру - 7:3.

Наступний матч зіграли в Торонто. Канадці випустили 8 нових гравців і перемогли - 4:1. Та це був їхній останній успіх на рідній землі. У Вінніпезі суперники зіграли внічию - 4:4. Четверту гру у Ванкувері виграли хокеїсти СРСР - 5:3.

Відтак канадський відрізок завершився перевагою збірної СРСР - 2 перемоги, нічия і поразка.

Збірні переїхали до Москви, де зіграли решту матчів. Квитки на стадіон годі було дістати: їх роздавали співробітникам КДБ та партійним діячам.

Квитки на стадіон годі було дістати: їх роздавали співробітникам КДБ та партійним діячам

Збірна СРСР почала п'яту гру дуже погано. Радянські спортсмени програвали - 0:3 та 1:4. Згодом гравці зізнавалися, що перестали боятися канадців, за що й поплатилися. Однак саме п'ята гра закінчилася для СРСР якнайкраще. Після 1:4 Анісін, Шадрін, Гусєв і Вікулов закинули чотири шайби й виграли - 5:4.

Ситуація для Канади стала драматичною. У трьох матчах, що залишилися, треба було здобути три перемоги.

У шостій грі Канаді допоміг Боббі Кларк. Він рубанув ключкою по нозі найкращого гравця СРСР Валерія Харламова. Той уже не міг грати у повну сил. Канада виграла шосту гру - 3:2. Вирішальну шайбу закинув Пол Хендерсон із "Торонто".

Боббі Кларк рубанув ключкою по нозі найкращого гравця СРСР Валерія Харламова. Той уже не міг грати у повну силу

Сьома гра проходила за одним і тим же сценарієм: СРСР виходив уперед, а Канада зрівнювала. За рахунку 3:3 "кленові листки" вийшли вперед: Пол Хендерсон закинув шайбу на 58 хвилині гри - 4:3. Рахунок у серії зрівнявся.

У вирішальному матчі 28 вересня Канада продемонструвала неймовірний бойовий дух. Гостей влаштовувала лише перемога, бо збірна СРСР мала кращу різницю закинутих і пропущених шайб. Восьма гра нагадувала попередню: СРСР виходив уперед, Канада доганяла. Однак за рахунку 3:3 щось пішло не так: Якушев і Васильєв закинули дві шайби поспіль - 5:3. Інша би команда знітилася, але не Канада. У третьому періоді Еспозіто скоротив відставання, Курнуайє зрівняв рахунок - 5:5. Коли пішла остання хвилина гри, Канада кинулася в атаку. Філ Еспозіто потужно кинув по воротах Третяка. Владислав парирував. На добиванні першим був Пол Хендерсон. Однак і цей кидок Третяк відбив. Однак Пол спромігся на ще одне добивання - 6:5 за 24 секунди до кінця гри.

Радянський коментатор Микола Озеров спересердя вигукнув знамениту фразу: "Такий хокей нам не потрібний!".

Удома Пола Хендерсона – автора трьох вирішальних шайб у трьох останніх матчах зустрічали як справжнього героя. Від нього чекали дива у кожній грі. А він не міг їх продукувати, бо був посереднім хокеїстом. Хендерсон упав у депресію, запив і за два роки з'їхав із героя Канади до гравця напівлюбительської ліги. Врятувався вірою – пішов до церкви, кинув пити й став завзятим християнином.

– Я уяви не маю, коли потраплю на небо, але там відразу спитаю Бога: чи не його втручання допомогло мені закинути ту шайбу?

Нині 74-річний Пол Хендерсон бореться з лейкемією. Найбільше не любить згадувати свій вирішальний гол у ворота Третяка. Мовляв, репортери за 45 років уже замучили його своїми запитаннями.

Зараз ви читаєте новину «Канада виграла Суперсерію-1972». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути