неділя, 05 липня 2020 20:11

Джанні Ріверу називали "Золотим хлопчиком" італійського футболу

За версією порталу Goal першу сходинку в рейтингу претендентів на "Золотий м'яч-2020" зберігає форвард "Баварії" Роберт Левандовський. На 2-ге місце піднявся нападник "Ювентуса" Кріштіану Роналду. На 3-му рядку перебуває хавбек "Манчестер Сіті" Кевін де Брейне.

Згадуємо лауреатів минулих років. У 1969 "Золотий м'яч" виграв Джанні Рівера – італійський форвард "Мілану".

Джанні Рівера з'явився на світ 18 серпня 1943 року в Алессандрії, в сім'ї працівника залізниці. З дитячих років його захопленням був футбол, його поллем був плац позаду давньої каплиці. Джанні вступив до футбольної академії клубу "Алессандрія", який переміг в Серії В. 2 червня 1959 року, коли йому було лише 15 років, Рівера вперше вийшов в основному складі команди на гру чемпіонату Італії проти "Інтера". За супер вдалу і не по літах зрілу гру на позиції зв'язуючого між обороною і атакою один журналіст назвав його Золотий Хлопчик. Це прізвисько було разом з ним всю його футбольну кар'єру. Після перших же виступів про Ріверу почали писати кращі спортивні і футбольні видання Італії.

Вже через деякий час після дебюту в "Алессандрію" почали приходити різні пропозиції про придбання молодого таланту від куди більше відомих і багатих клубів італійської серії A. Найбільше запропонував "Мілан".

Ліндхольм запевнив усіх, що Рівера – майбутній футбольний геній

Пізніше виявилося, що за придбання Рівери найбільше тягнув руку прославлений півзахисник і лідер "Мілана" швед Нільс Ліндхольм. Керівники клубу спочатку ставили під сумнів фізичні кондиції худорлявого й низькорослого хлопця з Алессандрії, але Ліндхольм, думка якого мала значення, запевнив усіх, що Рівера - майбутній футбольний геній. Як виявилося, Лідхольм таки мав рацію.

У перший сезон в "Мілані" в 1960/61 роках Рівера ще грав спільно з Ліндхольмом, який вже фактично закінчував ігрову кар'єру. А в 1964 році Нільс став головним тренером клубу.

Рівера досяг в "Мілані", в якому проходила вся його футбольна кар'єра, чудових результатів. Через пару років натхненну гру Рівери називали футбольної поезією - його техніка і вміння організувати гру команди, створювали всякий матч з його роллю в чудовий футбольний спектакль, приводячи трибуни в захват. При цьому сам він автором голів ставав дуже часто - для нього найрезультативнішим був сезон 1972/73 років, в якому він забив в серії А 17 голів. Але незважаючи на вищесказане велика кількість голів "Мілана" сталася з його допомогою.

Нескінченна футбольна кар'єра Джанні Рівера виявилася однією з найблискучіших за всю історію італійського футболу. Він вів всю гру "Мілана", і клуб йшов від однієї футбольної вершини до іншої. Уже в сезоні 1961-1962 року Рівера в 1-ий раз виграв звання чемпіона Італії. В кінці зими 1963 року "Мілан" вперше у своїй історії виграв Кубок європейських чемпіонів, перемігши у фіналі португальську "Бенфіку", в якій тоді виблискував незрівнянний Ейсебіо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Останніми словами Джорджа Беста були: "Не помирайте так, як я"

У сезоні 1967/68 років "Мілан" знову був чемпіоном в Італії, а крім того став переможцем Кубка володарів кубків - у фіналі переміг німецький "Гамбург". Однак піком досягнень Маленького Князя був 1969 рік.

Майже в кінці зими "Мілан" повторно виграв Кубок європейських чемпіонів, у фінальній грі розгромивши "Аякс" з Амстердама - 4:1. Джанні Рівера був визнаний кращим гравцем Європи і нагороджений Золотим м'ячем. Він став першим гравцем з Італії, який удостоївся цієї честі.

А в майбутньому у Рівери є ще цілих 10 сезонів феєричної гри. Йому судилося тричі виграти Кубок Італії, стати чемпіоном країни, а в кінці зими 1973 року знову здобути Кубок володарів кубків.

Єдиним його трофеєм у збірній став виграш чемпіонату Європи в 1968 році. Він проходив в Італії, і, на загальну думку, в фіналі судді очевидно виявляли прихильність до тріумфаторам.

Суперником італійської команди в фіналі була югославська збірна, яка довго вигравала - 1:0. Суддя навіть не зарахував черговий гол, який був забитий югославами чим допоміг італійцям вирівняти гру - 1:1. Того року ще не було правила післяматчевих пенальті, тому була призначена повторна гра. У другій зустрічі італійці виграли - 2:0, але перший гол вони забили з явного положення "поза грою".

На Кубку світу Золотий Хлопчик грав 4 рази. У складі збірної Рівера вперше зіграв в 1962 році. І в цьому ж році поїхав на чилійський чемпіонат світу, але Італії не судилося вийти з групи. Так само було на британському чемпіонаті 1966 р, де італійці зазнали однієї з найнеприємніших поразок у власній історії, програвши команді з Північної Кореї - 0:1.

Вирішальний, гол забив Джанні Рівера, і Італія вийшла у фінал

Найвдаліше вийшов чемпіонат 1970 року в Мексиці, тоді італійська збірна програла у фіналі Бразилії - 1:4. Італійці страшенно втомилися після виснажливого півфіналу зі збірною ФРН (4:3 в додатковий час). Сил боротися з Бразилією на чолі з Пеле просто не залишилося.

  Рівера отимує "Золотий м'яч-1969" Фото gettyimages
Рівера отимує "Золотий м'яч-1969" Фото gettyimages

У 2013 році Маццола в інтерв'ю до 70-ти річчя Джанні Рівера на питання: "Як би ви пояснили сучасної молоді, хто такий Джанні Рівера?" сказав:

"Я б сказав їм, що це був чемпіон, який з м'ячем вмів робити абсолютно все. І той, хто завжди вів вперед команду.

На Кубку світу була ситуація, коли, посварившись з тренерами, Рівера збирався повернуться до Італії, але в результаті знайшли вихід: Маццола виходив в основі в першому таймі, а Рівера підміняв його".

Рівера, який вийшов на заміну, став героєм відомого матчу півфіналу з командою ФРН. Італія практично весь час вела 1:0. Німці зрівняли рахунок лише під час третьої додаткової хвилини. У додатковий час було забито 5 м'ячів. Спочатку Мюллер вивів збірну ФРН вперед, після чого італійці зробили рахунок рівним і навіть вийшли вперед, але Мюллер забив ще один м'яч. Вирішальний, гол забив Джанні Рівера, і Італія вийшла у фінал.

  Разом із Франко Барезі після оголошення про закінчення кар'єри, 1979 рік. Фото FourFourTwo
Разом із Франко Барезі після оголошення про закінчення кар'єри, 1979 рік. Фото FourFourTwo

У 1974 році Маленький Князь знову виступив на світовій першості, який проходив у ФРН, однак італійська збірна знову не змогла вийти з групи. Рівера покинув команду. У "Мілані" він закінчив виступати після сезону 1978/79 років, встигнувши ще раз стати чемпіоном Італії. А тренером "Мілана" в тому році знову був прославлений швед Нільс Ліндхольм.

Після завершення кар'єри Рівера пішов в політику і його вибрали в парламент. Там він багато разів міняв свої політичні погляди. Покинувши Патті Сеньї, він став членом Італійського Відродження. В результаті злиття партій зусиллями Романо Проді він отримав мандат від Демократичної партії. З квітня 2005 року Рівера - член Європейського парламенту від партії Оливкове дерево. На початку 2008 року Рівера вже в партії центристського спрямування Біла Роза. Також Рівера займається інвестуванням грошей для допомоги молодим футболістам.

Зараз ви читаєте новину «Джанні Ріверу називали "Золотим хлопчиком" італійського футболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути