вівторок, 09 січня 2018 11:09

Домінік Гашек зіграв першу суху гру в НХЛ

Домінік Гашек зіграв першу суху гру в НХЛ
Під час гри за "Баффало" Гашек протягом декількох років залишався найкращим воротарем НХЛ

9 січня 1992-го 27-річний знаменитий чеський голкіпер "Чикаго Блекхокс" Домінік Гашек уперше в НХЛ зіграв на нуль. У грі проти "Торонто" він не пропустив жодного гола - 2:0. Загалом в НХЛ "Домінатор" здобув 389 перемог, з яких 81 – сухі.

Домінік починав кар'єру в чеському клубі "Пардубіце", в 1983 році був обраний в 10-му раунді драфта під загальним 199-м номером, пізніше грав за такі команди Національної хокейної ліги як "Чикаго Блекхокс", "Баффало Сейбрз", "Детройт Ред Вінгс" і "Оттава Сенаторз".

Під час гри за "Баффало" Гашек протягом кількох років залишався найкращим воротарем ліги, удостоївся безлічі нагород і титулів, а від уболівальників отримав прізвисько "Домінатор". Є триразовим чемпіоном Чехословаччини, шестиразовим володарем трофею Везіни, шість разів викликався на матчі всіх зірок НХЛ.

Домінік Гашек був легко пізнаваний по своєму незвичайному "падучому" стилю гри - на відміну від більшості воротарів, він вважав за краще грати лежачи, а не стоячи

Хокеїст став першим голкіпером європейського походження, який виграв Кубок Стенлі, встановив кілька рекордів, як командних, так індивідуальних. На міжнародній арені виступав не менш успішно, разом зі збірною своєї країни виграв золоту і бронзову медалі Олімпійських ігор, тричі піднімався на подіум молодіжного чемпіонату світу і чотири рази - дорослого. 23 червня 2014 року Гашек був обраний в Зал хокейної слави. На батьківщині вважається національним героєм, обраний кращим хокеїстом XX століття. 13 січня 2015 року "Баффало Сейбрз" вивів з обігу ігровий номер Гашека.

Домінік Гашек був легко пізнаваний по своєму незвичайному "падучому" стилю гри - на відміну від більшості воротарів, він вважав за краще грати лежачи, а не стоячи. При цьому, володів хорошою гнучкістю, приймав будь-які пози і нейтралізував кидки, непідвладні іншим голкіперам. Дуже рідко користувався ключкою, при першій нагоді відкидав її і зупиняв шайбу або пасткою, або вільною рукавичкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хокейний воротар закинув шайбу

Займається благодійністю, пожертвував мільйон доларів на розвиток дитячого хокею в Баффало. Має вищу освіту, в молодості працював шкільним вчителем. Одружений, двоє дітей.

Зараз ви читаєте новину «Домінік Гашек зіграв першу суху гру в НХЛ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути