четвер, 11 червня 2020 21:00

Чому один з найкращих українських боксерів завершив кар'єру

 

Один із найкращих в історії українських боксерів Олександр Гвоздик - бронзовий призер Олімпійських ігор 2012, чемпіон світу серед професіоналів у 2018-2019 роках - оголосив про завершення спортивної кар'єри. Зробив це у віці 33 роки – найкращому для професійного боксера його вагової категорії, напівтяжкої.

Чому він це зробив?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіянин нокаутував Гвоздика на очах у Ломаченка та Усика

Сам боксер поки не коментує причини відставки. Дещо прояснив його менеджер Егіс Клімас.

- Алекс зрозумів, що займатися одночасно і спортом, і бізнесом не вийде. Він із тих, хто віддається справі на 100 відсотків. Тому Гвоздик якийсь час думав на тим, чим йому займатися далі. Це його вибір, - зазначив Клімас.

Версію про намір зосередитись на бізнесі підтвердив відомий український промоутер Олександр Красюк. Але вона головно вказує на те, чим Олександр збирається займатися. І не переконує, що саме через бажання зосередитись на бізнесі він прийняв рішення зав'язати з боксом. Причини, очевидно, комплексні і вона точно не одна.

Рішення Гвоздика здивувало, але насправді не шокувало. Є немало його логічних пояснень.

З коронавірусної паузи бокс вийде цілком інший. У декілька разів зменшаться гонорари бійців, ставка промоутерів робитиметься на вужчу когорту боксерів – найпопулярніших, з найбільшою фанатською базою, найперспективніших. Скромний і стриманий Гвоздик до таких не належить. В компанії Top Rank він і до пандемії не був у топі. Тепер тим паче на нього ніхто б ставку не робив.

За свій останній поєдинок проти росіянина Артура Бетербієва (торік у жовтні – Gazeta.ua) харків'янин заробив рекордний у кар'єрі гонорар – близько $1,5 млн. Виходити на декілька наступних поєдинків за винагороду в десяток разів меншу – треба бути сильно одержимим ідеєю знову зійти на чемпіонський трон чи взяти реванш у росіянина. Думається, такої спортивної мотивації Гвоздику бракує.

Олександр міг порахувати, що зосередження на бізнесі справді буде більш прибутковим, ніж продовження спортивної кар'єри. Зрештою, після здобуття чемпіонського титулу – мрії, до якої йшов 5 років у професійному боксі - в нього могла зменшитись самовіддача, наполегливість у тренуваннях і врешті любов до боксу, як виду бізнесової діяльності. В нього просто міг перестати палати десь в середині вогонь. Тоді далі продовжувати боксувати не мало б великого сенсу. І успіху теж.

Зрозумів, що займатися одночасно і спортом, і бізнесом не вийде

А ще - невідомо, як болюча, вкрай важка, зокрема ментально, поразка від Бетербієва, позначилася на здоров'ї і стані Гвоздика. Вона цілком могла підламати боксера психологічно. А ще могла підірвати бойовий дух перемога над Адонісом Стівенсоном, яка ледь не завершилась трагедією. Після бою, нагадаю, в канадця діагностували крововилив у мозок і він упродовж трьох тижнів перебував у стані штучної коми. Такі ситуації часто підкошують боксерів і вони не можуть більше вийти на попередній рівень. А особливо, коли в тебе прекрасна сім'я, троє дітей. Дружина теж могла знайти правильні аргументи для Олександра.

Дехто вірить, що за сприятливої кон'юнктури Гвоздик ще повернеться. Не будемо і ми такого виключати. Але якщо цього не станеться, то він займе місце в ряду боксерів, які не змогли повністю розкрити свій талант і про яких можна сказати: мав потенціал досягнути більшого. Подібне, напевно, можна сказати і про деяких попередніх наших чемпіонів світу – головно про Андрія Котельника і Сергія Дзінзірука. Вони занадто пізно відкрили для себе американський ринок, де могли б мати успіх, здобути світову славу і заробити значно більше грошей, ніж зробили це в Європі.

Зараз ви читаєте новину «Чому один з найкращих українських боксерів завершив кар'єру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути