Ексклюзиви
неділя, 29 листопада 2020 21:00

Батько Рівалдо не побачив кар'єри сина

Журнал "Франс Футбол" вирішив не присуджувати цього року "Золотий м'яч" – нагороду найкращому футболісту Європи. Ініціатори вважають, що через пандемію коронавірусу не всі гравці були в рівних умовах.

Згадуємо переможців попередніх років. У 1999-ому приз виграв бразилець Рівалдо.

Рівалдо Вітор Борба Феррейра народився 19 квітня 1972 го року в Ресіфі - столиці штату Пернамбуку. Його дитинство пройшло в фавелах, і неблагополучне життя позначилася на фізичному розвитку хлопчика, який, до того ж, народилася недоношеним. Рівалдо був худорлявим і слабким, через недоїдання мав проблеми із зубами. Проте, в 16 років йому вдалося домогтися першого професійного контракту: Рівалдо став гравцем молодіжної команди місцевого клубу "Пауліста". У тому ж році під колесами автобуса помер його батько, який прищеплював всім трьом синам любов до футболу. Бажання Ромільда ​​в результаті виповнилося: один з його нащадків домігся великих успіхів і вивів сім'ю зі злиднів. Тільки ось сам батько так і не побачив сходження сина, яке йшло швидше всупереч усьому, ніж завдяки.

У "Паулісті" в Рівалдо ніхто відверто не вірив. Хлопець часто хворів, мав проблеми з витривалістю. Та ще й через смерть батька пропустив перегляд в футбольну академію, що, здавалося, остаточно поставить хрест на його кар'єрі. Однак завдяки випадковому знайомству Рівалдо зміг перейти в "Санта-Круз" - футболку цього клубу незадовго до своєї кончини подарував йому батько. Але в цій команді кар'єра гравця розвивалася також не найліпшим чином. Слабкий фізичний розвиток продовжував позначатися, а вболівальники і зовсім глузували з новачка, називаючи його "кривоногою качкою". Тому через рік керівництво "Санта-Круза" розлучилося з Рівалдо без найменшого жалю, включивши його в трансфер одного з футболістів, який переходив в клуб "Можі-Мирин". Тільки там з худорлявим нападником почали по-справжньому працювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найвідоміший футбольний фінт Зідан відточував на вулицях Марселя

"Можі-Мирин" Рівалдо відразу навантажили фізичними вправами, і незабаром футболіст набрав м'язову масу. Це помітно вплинуло на ігрові якості форварда. Захисники тепер не могли легко відтіснити його від м'яча, а за рахунок філігранної техніки Рівалдо легко обходив їх. У підсумку за 31 матч в "Можі-Мирин" нападник забив 13 м'ячів і був помічений скаутами "Корінтіанса", які, не зумівши домовитися про суму трансферу, вирішили взяти гравця в оренду. Там і почалося його сходження. Провівши блискучий сезон-1993, Рівалдо привернув інтерес тренерів збірної Бразилії. 16 грудня молодий гравець дебютував у складі "селесао" в матчі проти Мексики і відкрив в цій зустрічі рахунок. Перший млинець не видався глевким.

Під колесами автобуса помер його батько

У 94-му Рівалдо перебрався в "Палмейрас", з якого "Можі-Мирин" зажадав і отримав 4 мільйони доларів. З новим клубом Рівалдо відразу ж виграв чемпіонати штату Сан-Паулу і країни. У 96-му клуб дійшов до фіналу Кубка Бразилії і знову виграв Паулісту, а Рівалдо зацікавилися в Європі.
У "Корінтіанс" футболіста, здатного зіграти на будь-якій позиції в центрі поля і нападі, зробили атакуючим півзахисником. В цьому амплуа Рівалдо міг проявляти свої найкращі якості. Він прекрасно бачив поле, мав майстерність плеймейкера і хороше гольове чуття. Частину, кар'єри що залишилася Рівалдо проведе саме в цьому амплуа.

У Середні віки і Новий час іспанці і португальці завойовували територію Латинської Америки. У 20-му столітті завдяки футболу стало відбуватися зворотне. Талановитих південноамериканських футболістів, як і зараз, охоче підписували в тих же Іспанії та Португалії. Рівалдо, вибравшись з Бразилії, також прибув на Піренейський півострів. Його першим клубом став "Депортіво" з Ла-Коруньї.

  Найкращі матчі були зіграні в футболці "Барселони". Фото Рейтер
Найкращі матчі були зіграні в футболці "Барселони". Фото Рейтер

Причиною міграції Рівалдо з Бразилії став невдалий виступ "селесао" на Олімпійських іграх в Атланті. Команда, в якій 24-річний Рівалдо був одним з найдосвідченіших гравців, вилетіла на стадії чвертьфіналу, поступившись майбутнім чемпіонам, нігерійцям. У підсумку півзахисник відразу після Ігор покинув батьківщину. У першому ж сезоні в складі "Депортіво" він забив 21 м'яч і став найкращим бомбардиром команди, яка фінішувала в чемпіонаті третьою. Після цього бразильцем всерйоз зацікавилася "Барселона", яка влітку виклала за Рівалдо близько 26 мільйонів доларів. Так почався головний, найкращий етап в кар'єрі зоряного півзахисника.

Саме з "блауграною" Рівалдо домігся найбільших успіхів. Перші два сезони після приходу бразильця каталонці ставали чемпіонами Іспанії, а також виграли Кубок країни і Суперкубок УЄФА. За п'ять років півзахисник провів за "Барсу" 235 матчів і забив 130 м'ячів. Крім того, саме в період виступу за "Барселону" Рівалдо завоював найважливіші трофеї зі збірною. Взимку 1997 го "селесао" виграли Кубок конфедерацій, в 99-му - Кубок Америки, а в 2002-му - Кубок світу.

Рівалдо провів би в "Барсі" більше часу, якби не конфлікти з Луї ван Галем

Можливо, Рівалдо провів би в "Барсі" більше часу, якби не конфлікти з Луї ван Галем. Голландець ставив бразильця на фланг, а не на позицію плеймейкера. У 2000 ван Галь був відправлений у відставку, і Рівалдо два роки почував себе більш ніж комфортно. Однак в 2002-му голландець повернувся, і півзахисника звільнили від контракту. Бразилець на правах вільного агента перейшов до "Мілана".

В Італії справи у Рівалдо йшли непогано. Він відразу став одним з лідерів команди і в дебютний сезон виграв з нею Серію А, Кубок Італії, Лігу чемпіонів і Суперкубок УЄФА. Однак в наступному сезоні бразилець провів всього два матчі, після чого почав поневіряння по різних чемпіонатів.

  Рівалдо виграв титул чемпіона світу в 2002 році. Фото Рейтер
Рівалдо виграв титул чемпіона світу в 2002 році. Фото Рейтер

Спочатку Рівалдо повернувся на батьківщину, де поповнив ряди "Крузейро". Провівши в клубі менше року, бразилець відправився в Грецію, де виступав спочатку за "Олімпіакос", потім за АЕК. З "Олімпіакосом" Рівалдо тричі виграв чемпіонат і двічі завоював Кубок країни. А з 2008-го у бразильця почалися справжні блукання.

Складно було уявити щось більш дивне, ніж поява чемпіона світу-2002 в чемпіонаті Узбекистану. 36-річний Рівалдо став гравцем "Бунедкора", який фінансувався авторитетними людьми з нафтогазового бізнесу, що могли запропонувати зарубіжній зірці щедрий контракт. З ташкентським клубом бразилець двічі виграв чемпіонат і один раз взяв Кубок країни, був одним з найкращих бомбардирів команди (42 голи в 76 матчах), але в 2010-му достроково розірвав контракт. Як Рівалдо розповів пізніше, "Бунедкор" залишився винен йому 16 мільйонів євро.

Після "Бунедкора" бразилець знову повернувся на батьківщину, де пограв за "Можі-Мирин" і "Сан-Паулу", потім Рівалдо на 11 місяців занесло в ангольський "Кабушкорп". Згодом він знову опинився в Бразилії, де і завершив кар'єру. Причому двічі. У 2014-му Рівалдо повісив бутси на цвях, перейшовши на посаду президента клубу "Можі-Мирин". Але через рік вирішив повернутися, щоби пограти з сином.

У липні в одному з матчів "Можі-Мирина" відзначилися батько і син - Рівалдо і Рівалдіньо. І лише після цього старший з них завершив кар'єру.

Зараз ви читаєте новину «Батько Рівалдо не побачив кар'єри сина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути