неділя, 30 липня 2017 11:09

Арбітр фінального матчу Кубку світу перед грою "загримів" у поліцію

Арбітр фінального матчу Кубку світу перед грою "загримів" у поліцію
Бельгієць Джон Лангенус судив фінал першого Кубка світу

30 липня 1930 року - Уругвай обіграв Аргентину в фіналі першого Кубка світу з футболу в Монтевідео на 100-тисячному, без сидячих місць, стадіоні "Сентанаріо" - 4:2.

ФІФА вибрала Уругвай першою країною-господаркою КС, оскільки держава готувалося до святкування 100-річного ювілею незалежності від Бразилії, а його спортсмени ставали чемпіонами двох останніх олімпійських футбольних турнірів 1924 і 1928 років. Їх успіх і переконав президента ФІФА Жюля Ріме організувати окреме змагання для популярної гри. Вибір Уругваю організатором турніру призвів до того, що через непомірні транспортні витрати від Європи в ньому зголосилися взяти участь тільки Югославія, Франція, Румунія і Бельгія.

Кадрів кінохроніки фінального матчу практично не залишилося, а європейські ЗМІ толком не висвітлювали турнір. Тим часом для Південної Америки фінал став спортивною подією номер один: в ньому зійшлися найсильніші команди континенту - Уругвай і Аргентина, що вже зустрічалися у фіналі останньої Олімпіади-1928. Атмосфера була напружена, а вболівальники прагнули всіма правдами і неправдами потрапити на матч. Початок довелося перенести на одну годину. Начудили поліцейські, які біля входу на стадіон "Сентенаріо" разом з десятками інших безбілетників затримали арбітра матчу бельгійця Джона Лангенуса. Рефері показав своє суддівське посвідчення та почув у відповідь від роздратованого правоохоронця щось на кшталт:

- Знаєш, скільки тут таких, як ти, розумних з різними папірцями приходить? Де твій квиток?

Коли ж бельгієць вступив в полеміку, його відвели у відділок, звідки потім він був визволений представниками організаційного штабу мундіалю.

У фіналі Лангенуса крім арешту чекало ще одне випробування на психологічну стійкість. Футболісти збірної Аргентини і Уругваю навідріз відмовилися грати чужим м'ячем. Адже суворих стандартів на ігрові снаряди в ту пору ще не існувало, виробляли їх різні фірми, тому м'ячі відрізнялися за розміром і вагою. В результаті Лангенус прийняв соломонове рішення: перший тайм команди грали аргентинським м'ячем, другий - уругвайським. Показово, що кожна збірна тайм, який проводився саме її м'ячем, виграла Аргентина з рахунком 2:1, Уругвай з рахунком - 3:0. Відповідно з загальним результатом 4:2 перемогу в фінальному матчі здобули господарі турніру. Наступний день, 31 липня, в Уругваї і з цієї нагоди проголосили національним святом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жабченко злякався судити матч за Суперкубок

Уругвай ще одного разу виграє Кубок світу -1950. Аргентина переможе у 1978 та 1986 роках.

Зараз ви читаєте новину «Арбітр фінального матчу Кубку світу перед грою "загримів" у поліцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути