вівторок, 28 грудня 2021 21:00

Анти-Зінченко. Що потрібно знати про переїзд українського футбольного таланта в Росію

Анти-Зінченко. Що потрібно знати про переїзд українського футбольного таланта в Росію
Марк Мампасі виступав за юнацькі збірні України. Фото: Instagram.com/mark_mampassi17/

Захисник "Шахтаря" та юнацьких збірних України 18-річний Марк Мампасі став гравцем московського "Локомотива". Мампасі підписав контракт на чотири роки та обійшовся новому клубу €4 млн.

Журналісти відразу почали проводити паралелі між Мампасі та Олександром Зінченко, який у 2014 році теж переїхав в статусі таланта "Шахтаря" до Росії. Це абсолютно різні ситуації.

Зінченко пішов на конфронтацію із "Шахтарем" через небажання грати за "Маріуполь" в оренді. Він в односторонньому порядку розірвав контракт із "гірниками" та отримав позов до арбітражних судів УЄФА. Російські клуби боялися підписувати контракт із Зінченком, бо могли мати проблеми з УЄФА. Мампасі два останні сезони гра за "Маріуполь" на правах оренди та погодив із донецьким клубом всі деталі переходу в "Локомотив". Ніякого конфлікту між гравцем та клубом не було. Це ситуація, яка влаштовувала всі сторони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому "Металісту" не потрібно повертати Тайсона

Зінченка пропонували російським грандам, але він підписав контракт зі скромною "Уфою". Клуб міг гарантувати йому ігрову практику та можливість зростати, щоб потім заробити на трансфері. Мампасі став гравцем "Локомотива", який має великий бюджет та витрачає гроші на коштовних легіонерів. На цій позиції у "Локомотива" виступає три легіонери - хорват Єдвай, та бразильці Пабло і Муріло. Пробитися в першу команду Мампасі буде не просто.

Зінченко їхав до Росії, бо шукав можливість для професійного зросту. Російські клуби були єдиним варіантом переходу до 18 років, бо у Москві жила його матір. Що дозволяло оформити переїзд для УЄФА за не футбольними причинами. Мампасі їде в Росію за заробітком. Зарплата українця в "Локомотиві" буде складати €500 тис. на рік.

"Шахтар" легко відпустив Мампасі

Мампасі діє на позиції центрального захисника. Його остання команда "Маріуполь" йде на останньому місці в УПЛ та має найбільшу кількість пропущених м'ячів - 44. Організації гри оборонців "Маріуполя" бажала бути кращою. На цьому фоні Мампасі нічим не відрізнявся. У наставника азовців Остапа Маркевича не було ніякої конкуренції в центрі оборони. Мампасі грав, як би не зіграв у попередньому матчі.

"Шахтар" не чинив нічого опору під час переходу в "Локомотив". При цьому в команді Роберто Де Дзербі є проблеми із центральними захисниками та лімітом. Літній новачок Марлон не дуже виправдовує сподівання. Сергію Кривцову вже 30 років. Микола Матвієнко, Валерій Бондар чи Вітао - не можуть похвалитися надійністю. Якби дійсно таланти Мампасі були такими великими, то він би отримав свій шанс у "Шахтарі", хоч у ролі гравця ротації.

Після переходу в "Локомотив" Мампасі не зможе грати за молодіжну збірну України

Для молодіжної збірної України позиція центрального захисника дуже вразлива. Руслан Ротань тут не має фактично жодного вибору. Та практикує довіру до півзахисника "Дніпра-1" Арсенія Батагова, який не мав ніякої ігрової практики у клубі та за своєю рідною позицію опорний півзахисник. Не дарма, у "молодіжку" із національної команди на два останні матчі проти Північної Македонії та Сербії викликали Олександра Сироту. Але Мампасі так і не грав за "молодіжку".

Після переходу в "Локомотив" Мампасі втрачає можливість грати за збірну України. Навіть якщо він отримає російський паспорт як уродженець Донецька, то футбольне громадянство він зможе отримати не раніше, ніж за п'ять років. Питання виступів за будь-яку збірну для нього буде закрите.

Тому не потрібно переоцінювати "втрату" для українського футболу. Гравця відверто "роздули" агенти, щоб на ньому заробити. Для російських клубів перехід гравців з України є багато в чому політичним.

Марк Мампасі є уродженцем Донецька. Виховувався у системі "Шахтаря". 2021 рік провів в оренді виступаючи за "Маріуполь". Виступав за збірні України Ю-17 та Ю19.

"Локомотив" займає шосте місце у чемпіонаті Росії та вилетів із єврокубків.

У чемпіонаті Росії виступають колишні гравці збірної України - Іван Ордець за "Динамо" та Ярослав Ракицький за "Зеніт".

Зараз ви читаєте новину «Анти-Зінченко. Що потрібно знати про переїзд українського футбольного таланта в Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути