неділя, 09 лютого 2020 20:11

Андрій Шевченко був нічним жахом "Інтера"

Сьогодні в Мілані буде зіграно - старт о 21:45 за Києвом - дербі між "Інтером" та "Міланом". Це буде 193 гра між цими командами за всю історію.

"Мілан" заснували раніше. Англійці Альфред Едвардс і Герберт Кілпін створили футбольний клуб у 1899 році. Однак через 9 років федерація футболу Італії не допустила до участі в чемпіонаті клуби, в складах яких були іноземці. Клуб розколовся. З нього утворився "Міжнароднй футбольний клуб Мілан", більше відомий під назвою "Інтернаціонале".

Спочатку перевагу в очних зустрічах мав "Мілан", але ситуація почала виправлятися в 30-роки. А вже в 60-их "Інтер" зрівняв рахунок в особистих зустрічах. В "Мілані" виблискував Джанні Рівера, а в "Інтера" – Сандро Маццола, син Валентино Маццоли, який загинув в автокатастрофі з "Торіно" в 1949 році. Тоді ж обидві команди по два рази виграли Кубок європейських чемпіонів.

У 1994-ому "Мілан" виграв Лігу чемпіонів, а "Інтер" – Кубок УЄФА

Наступна серія великого протистояння сталася в кінці 80-их – початку 90-их років. Власник "Мілана" Сільвіо Берлусконі придбав голландське тріо – Гулліт, Ван Бастен і Райкаард. "Інтер" – трьох німців – Бреме, Клінсманна й Матеуса. Однак "Мілан", безумовно, домінував у цей період. "Мілан" тричі вигравав Лігу чемпіонів й частіше перемагав у чемпіонаті. На рахунку "Інтера" було лише одне "скудетто" в 1989 році.

У 1994-ому "Мілан" виграв Лігу чемпіонів, а "Інтер" – Кубок УЄФА.

У 1999 році в дербі дебютував Андрій Шевченко й відразу відзначився голом. Правда, трудовим його було назвати важко, оскільки українцю допоміг банальний рикошет.

Тоді ще ніхто не знав, що хлопцеві з України судилося стати найкращим бомбардиром протистояння – на його рахунку 14 голів у ворота "Інтера".

Знаковими стали протистояння в півфіналі Ліги чемпіонів у сезоні 2002-03. Господарем першого матчу був "Мілан". Матч закінчився нульовою нічиєю. У повторній грі рахунок відкрив Андрій Шевченко. Колишній динамівець отримав пас від Кларенса Зеєдорфа, прибрав захисника і невідпорно пробив над голкіпером – 1:0.

  Шевченко й Кака були найкращими друззями в "Мілані"
Шевченко й Кака були найкращими друззями в "Мілані"

У другому таймі "Інтер" кинувся відіграватися й Обафемі Мартінс зрівняв рахунок на 84 хвилині. "Інтер" пішов на штурм, який нічим не закінчився – 1:1. "Мілан" вийшов до фіналу, де в серії пенальті обіграв "Ювентус" і вшосте виграв Лігу чемпіонів.

Жереб знову звів міланські клуби в чвертьфіналі Ліги чемпіонів вже через два роки. Першу гру виграв "Мілан" – 2:0. У повторній знову вели червоно-чорні після голу Шевченка. Але Естебан Камб'ясо рахунок зрівняв. Німецький арбітр Мерк гол чомусь не зарахував. На поле полетіли пляшки й петарди. Одна влучила в плече голкіпера "Мілана" Діди. Матч перервали. Відновили за півгодини, але знову вимушені були зупинити через поведінку фанатів "чорно-синіх". У підсумку "Інтеру" зарахували технічну поразку – 0:3.

Того року "Мілан" знову вийшов у фінал, де в драматичній боротьбі, виграючи після першого тайму – 3:0, зрештою поступився "Ліверпулю" в серії пенальті.

Зараз "Інтер" посідає друге місце в турнірній таблиці чемпіонату Італії й у разі перемоги може наздогнати лідера – "Ювентус". "Мілан" бовтається в середині таблиці – лише 10 місце. До того ж три останні зустрічі команд неодмінно вигравав "Інтер".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мілану" виповнилося 120 років

Загалом команди зіграли 192 матчі. 72 рази перемагав "Інтернаціонале", 61 – "Мілан". 59 матчів закінчилися нічиєю. Обидва клуби мають 18 перемог у чемпіонаті Італії. "Інтер" веде в Кубку Італії – 7 перемог проти п'яти, "Мілан" у Суперкубку з таким же рахунком. Команда Андрія Шевченка сім разів вигравала Лігу чемпіонів, а "Інтер" – лише тричі. Натомість чорно-сині тричі перемагали в Лізі Європи. На рахунку "Мілана" найбільший розгром суперника – 6:0 в 2001 році.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Шевченко був нічним жахом "Інтера"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути