середа, 23 серпня 2017 11:09

Джузеппе Меацца зіграв першу гру за "Інтер"

Джузеппе Меацца зіграв першу гру за "Інтер"
Джузеппе Меацца - дворазовий чемпіон світу і триразовий чемпіон Італії

23 серпня 1929 року дебютував у cерії "А" великий італійський нападник Джузеппе Меацца - дворазовий чемпіон світу, триразовий чемпіон Італії, який тричі ставав найсильнішим снайпером cерії "А". Його вважають одним з найбільших гравців в історії кальчо, а його ім'ям названо міланський стадіон "Сан-Сіро".

Велика частина його кар'єри пройшла в міланському "Інтері", за який він зіграв 361 матч і забив 243 м'ячі. Історики футболу стверджують, що саме Джузеппе став першим італійським гравцем, який набув всесвітню популярність. Меацца славився чудовим дриблінгом, високою швидкістю, добре поставленим ударом і, незважаючи на скромний зріст, чудово боровся за повітряні м'ячі. Найкращі захисники того часу зазвичай зі страхом чекали дуелі з Джузеппе, що грав на позиції правого інсайда або центрфорварда.

Згідно з однією з численних легенд, 1933 року Меацца побився об заклад з найсильнішим на той момент італійським кіпером з "Ювентуса" Джамп'єро Комбі. Він заявив, що обов'язково заб'є в його ворота два голи: один - пройшовши перед цим з м'ячем половину поля, інший - в падінні через себе, як він зробив це на тренуванні. Джузеппе своє слово дотримав, а після того як обидва м'ячі влетіли у сітку воріт Комбі, форвард і голкіпер потисли один одному руки.

Меацца був першим італійським футболістом, який підписав рекламний контракт: він став обличчям фірми, що торгує парфумерією для чоловіків

Відомий італійський інтелектуал Луїджі Веронеллі стверджував, що "елегантності Меацца не досяг згодом навіть Пеле. Одного разу Пеппіно приборкав верхову передачу в падінні, як при ударі "ножицями", немов піднявшись над землею. Потім встав з м'ячем, немов приклеєним до ноги, обіграв здивованого захисника і послав м'яч у ціль своїм фірмовим знущально точним до міліметра ударом". Сучасники вважали, що він був єдиним, хто не поступався в яскравості гри найкращим майстрам неповторних аргентинців і бразильців. Меацца був обдарований від Бога, і рівень його таланту був настільки високий, що йому дозволяли курити, проводити ночі в борделях, спізнюватися на тренування і вести богемний спосіб життя. Меацца був першим італійським футболістом, який уклав рекламний контракт: він став обличчям фірми, що торгують парфумерією для чоловіків.

Джузеппе з'явився на світ у Мілані. Коли хлопчикові виповнилося 7 років, він втратив батька, який загинув на Першій світовій війні. Пеппі виріс під наглядом матері Ерсілії, яка торгувала на міському ринку фруктами й овочами. У 13 років любив футбол і уболівав за "Мілан". Джузеппе хотів записатися в дитячу команду россонері, але отримав відмову - через худорлявість. Тоді хлопчик вирушив до "Інтера". Спочатку його використовували в обороні, оскільки команда відчувала дефіцит захисників, але незабаром тренери розгледіли в новачка талант голеадора і перевели його в атаку, одночасно відгодовуючи стейками. Джузеппе Меацца належить італійський рекорд результативності для дебютантів Серії А: в сезоні- 1929/30 він забив 31 м'яч у 33 матчах.

У складі "Інтера" Меацца завоював три скудетто, тричі був срібним призером італійської першості і тричі ставав найкращим снайпером Серії А.

У 30 років він перейшов до "Мілана", через 2 роки на один сезон опинився в "Ювентусі", потім трохи пограв за "Аталанту", а завершив кар'єру в рідному "Інтері" як граючий тренер.

Доки Вальтер сміявся, Меацца, притримуючи однією рукою труси, від душі вколотив м'яч у сітку

Світову славу Меацца принесли виступи за збірну Італії, двічі в чому завдяки йому, в 1934 і 1938 роках, що ставала чемпіоном світу. У національній команді Джузеппе дебютував 9 лютого 1930 року, коли йому було 19. На двох мундіалях Меацца зіграв вісім матчів і забив три м'ячі, отримавши "Золотий м'яч" найкращому гравцеві.

Особливо пам'ятним для вболівальників були голи в півфіналах переможних чемпіонатів світу. 1934 року в першому з них Меацца допоміг обіграти найсильнішу в Європі австрійську "Вундертім" з двома суперфорвардами світового рівня Біцаном і Сінделаром.

Після його сольного проходу й дуелі з воротарем м'яч відскочив до Енріке Гуаїте, якому залишалося просто добити м'яч у порожні ворота, що той і зробив, записавши на свій рахунок єдиний гол у матчі. Другий гол Меацца провів 1938-го бразильському воротареві Вальтеру вже сам, з пенальті. Південноамериканець вважався майстром відбиття 11-метрових. Казали, що він умів гіпнотизувати суперника і перед ударом жестами дав зрозуміти Джузеппе, що візьме м'яч. Італієць розбігся, однак у цей час у нього злізли труси.

Виявляється, що трохи раніше захисник (за що і був призначений пенальті) розірвав на футбольній амуніції резинку. Доки Вальтер сміявся, Меацца, притримуючи однією рукою труси, від душі вколотив м'яч у сітку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Берлусконі хоче увічнити своїм ім'ям стадіон у Мілані

Закінчивши грати навесні 1947 року, Джузеппе тренував "Інтер" і турецький "Бешикташ", з 1957-го надовго зайняв пост наставника молодіжної команди нерадзуррі. Через його руки в пройшли дуже багато популярних футболістів 1960-1970-х, у тому числі Сандро Маццола і Джачінто Факкетті. Меацца помер 21 серпня 1979 року, не доживши двох днів до свого 69-річчя. Того року міланський стадіон "Сан-Сіро" назвали його ім'ям.

Зараз ви читаєте новину «Джузеппе Меацца зіграв першу гру за "Інтер"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути