понеділок, 16 грудня 2019 11:09

"Мілану" виповнилося 120 років

Сьогодні італійському футбольному клубу "Мілан" виповнюється 120 років.

"Мілан" - дуже популярний футбольний клуб з великою історією. Червоно-чорні володіють величезною кількістю трофеїв, вони безліч разів перемагали в чемпіонаті країни, завойовували кубок Італії і були першими в розіграші Ліги Чемпіонів.

Клуб створено в 1899 році. Засновником став любитель футболу і виходець з Великобританії Альфред Едвардсон, чоловік назвав команду досить просто - "Мілан". (Назва була англійською, оскільки однойменне місто по-італійськи звучить як "Мілано").

Першим наставником колективу в історії був англієць Герберт Кіплін, він розробив дизайн легендарної чорно-червоній форми. Клубні кольори були досить незвичними, в честь цього вболівальники стали називати своїх нових кумирів "Дияволами". У дебютному товариському матчі футболісти зустрілися з "Медіоланум", фінальний свисток зафіксував перемогу ФК "Мілан" з рахунком 3:0.

Незабаром команда вступила до новоствореної Федерації Футболу, а в 1901 році спортсмени вперше стали чемпіонами країни.

Першим офіційним значком клубу був щит, на якому зображений пурпурний хрест на білому тлі (офіційний герб міста Мілан). Протягом наступних десятиліть дизайн емблеми змінювався кілька разів. Наприклад, на логотип додавали зображення диявола або велику букву "М". Незмінними залишалися тільки червоно-чорні тони символіки.

Кращим бомбардиром в історії колективу є швед Гуннар Нордаль, знаменитий нападник уразив ворота суперника 221 раз!

Відразу кілька "Дияволів" були власниками "Золотого м'яча". Джанні Рівера, Рууд Гулліт, Джордж Веа, Андрій Шевченко і Кака ставали кращими футболістами в Європі за підсумками сезону.

Марко Ван Бастен - це єдиний міланець, який завоював цю індивідуальну нагороду цілих три рази! Також в команді в різний час грали Златан Ібрагімович, Рональдіньо, Андреа Пірло, Філіппо Індзагі, Девід Бекхем і багато інших відомих спортсменів.

ФК "Мілан" - це дуже знаменитий клуб, на рахунку у якого кілька десятків трофеїв. Команда з однойменного міста 18 разів ставала чемпіоном Італії, ну а останнім титулом для червоно-чорних став Суперкубок Країни, його футболісти завоювали в 2016 році. Також в активі у італійського колективу 7 перемог в головному клубному турнірі Європи.

Найбільш результативну перемогу "Дияволи" здобули в далекому 1914 році, коли футболісти забили 14 сухих голів у ворота "Модени". Саме "Мілан" вперше зміг перемогти в національному чемпіонаті Італії, де не зазнав жодної поразки протягом сезону.

В майбутньому тільки сини Пауло Мальдіні зможуть взяти №3

"Мілан" - це один з небагатьох колективів, в якому футболіст не може взяти в користування номер "3" і "6". Таким чином, керівництво команди спробувало вшанувати двох легендарних капітанів за віддану гру в складі червоно-чорних на протязі більше 20 років. Франко Барезі був найкращим ліберо італійського чемпіонату в вісімдесятих і дев'яностих роках минулого століття.

 

Пауло Мальдіні в свою чергу дебютував за "Дияволів" в шістнадцятирічному віці. Його батько також був захисником і майже всю кар'єру виходив на поле в червоно-чорній футболці. На рахунку у колишньої "трійки" більше однієї тисячі офіційних поєдинків, а також 5 перемог в "Лізі Чемпіонів". В майбутньому тільки сини Пауло зможуть взяти даний номер.

Міланське дербі - це одне з найстаріших протистоянь в історії світового футболу. Все почалося в першому десятилітті двадцятого століття, коли в італійському чемпіонаті ввели закон, в результаті якого за ФК "Мілан" стали грати тільки місцеві атлети. Всі іноземні спортсмени були змушені перейти в новий клуб "Інтернаціонале" Таким чином, саме в цей період часу зародилося знамените дербі. Ще одна назва протистояння "Della Madonnina" походить від статуї Діви Марії, її можна помітити на знаменитому "Соборі Різдва".

Дербі має ще одну історичну підоснову. За "Інтер" найчастіше співпереживали представники місцевої буржуазії, а за "Мілан" - звичайні робітники. Найкращим бомбардиром протистояння є представник "Мілана" Андрій Шевченко.

 

Стадіон "Сан Сіро" є найбільшою спортивною ареною в Італії, оскільки під час футбольного матчу тут на трибунах можуть одночасно перебувати більше 80 тисяч уболівальників. Даний спорткомплекс дійсно унікальний, домашні ігри на ньому проводить не тільки "Мілан", а й "Інтер". Другу назву стадіон отримав на честь знаменитого італійського футболіста Джузеппе Меацца, що ставав дворазовим чемпіоном світу і зумів пограти в обох міланських командах. На "Сан Сіро" щорічно проходять концерти кращих музичних виконавців світу, також уболівальникам доступний великий футбольний музей.

Сільвіо Берлусконі - це знаменитий італійський політик, бізнесмен і мультимільярдер. Підприємець був власником "Мілана" впродовж 30 років, саме ця епоха була найбільш успішною в історії "Дияволів". Клуб не тільки зумів вибратися з Серії В, а й став самим впізнаваним в футбольному світі. В середині двохтисячних років багато молодих футболістів мріяли надіти червоно-чорну футболку.

В останні кілька років результати колективу стали розчаровувати навіть найвідданіших фанатів Берлусконі, колишній політичний діяч був змушений продати за 740 мільйонів євро контрольний пакет акцій групі китайських інвесторів.

Андрій Шевченко є найкращим нападником, який грав за "Мілан" в двадцять першому столітті. Українець перейшов в італійський чемпіонат з київського "Динамо" за рекордні 25 мільйонів євро. Часу на адаптацію йому багато не знадобилося, він швидко вивчив мову і відразу ж став кращим бомбардиром Чемпіонату Італії.

Завдяки Шеві "червоно-чорні" змогли перемогти в Лізі Чемпіонів 2002/03. Вирішальний пенальті форвард забив у ворота "Ювентуса", які захищав Буффон. Італійська публіка обожнювала кращого гравця своєї команди, так як він завжди забивав голи в найпринциповіших матчах. Нинішній тренер збірної України займає друге місце в списку кращих бомбардирів колективу, всього він забив 175 голів у футболці "Мілана".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 15 років тому Шевченко отримав "Золотий м'яч"


За останні пару років результати футболістів зі столиці моди Італії сильно деградували. Червоно-чорні перетворилися з кращого клубу світу в звичайного середняка Серії А.

Зараз ви читаєте новину «"Мілану" виповнилося 120 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути