Ексклюзиви
середа, 11 лютого 2009 12:51

Андрій Котельник випередив Кличків

Андрій Котельник випередив Кличків

Український чемпіон світу з боксу в першій напівсередній вазі за версією WBA львів"янин Андрій Котельник минулої суботи в німецькому Ростоку переміг аргентинця Маркоса Рене Майдану і вдруге захистив свій титул. Про це, а також про особливості української національної промоутерської діяльності він розповів в інтерв"ю, пише proboxing.com.ua.

- Дуже радий, що успішно провів і другий захист титулу. Я чемпіон світу і вважаю дуже правильним, що раунди, в яких перевага була мінімальною, зараховували на мою користь, - відзначив Котельник для Sportbox.ru. - Тому вважаю суддівське рішення правильним. Хоча відзначу, що Майдані належить майбутнє. Він молодий і дуже талановитий і коли-небудь стане чемпіоном світу. Він дуже добре підготувався до бою зі мною. Наступний свій поєдинок збираюся провести в США. Це буде відмінний бій.

- Так, Андрію, як правило, ваші бої проходять на Заході, але свій передостанній обов"язковий захист титулу проти японця Норіо Кімури ви провели у рідному Львові. Важко було його там організувати?

- Ясно, що у нас немає залів для проведення поєдинків подібного рівня. Але ми доклали максимум зусилля, щоб обладнати такий зал і телебачення змогло б показати його в прямому ефірі. Якби ви спочатку побачили це приміщення! Потрібно було п"ять днів роботи, щоб обшити його чорною матерією, щоб телебачення отримало адекватну картинку. На розігріванні у нас не було дуже серйозних поєдинків - купа грошей пішла на організацію самого бою. І те, що нам вдалося його влаштувати, вважаю за величезний успіх.

- Чув, що під цей бій ви створили власну промоутерську компанію.

- Так, я подумав, навіщо давати комусь організовувати свій поєдинок. Я ж не збираюся боксувати все життя. Ось і подумав: "А чи не створити власну промоутерську компанію і, після закінчення спортивної кар"єри проводити боксерські поєдинки?" З товаришем створили фірму, під патронатом якої і провели вечір боксу. Таким чином, в історії України я став першим, хто на її території провів бій за звання чемпіона світу.

- Хоча обіцяли це зробити брати Клички?

- Так, Клички обіцяли першими організувати в Україні бій за звання чемпіонові світу, а організували ми. Вони не люблять сильно витрачатися і хочуть, щоб за їх ім"я їм платили гроші. В Кличків контракт з одним крупним українським телеканалом. Я зустрівся з Віталієм для обговорення подробиць можливої трансляції, і його зацікавив мій поєдинок. Проте він запропонував неприйнятні умови - захотів стати один з організаторів шоу. Але те, що він запропонував, нас не влаштувало. У результаті ми продали право на трансляцію іншому крупному каналу.

- Конкуренції з боку Кличків не боїтеся?

- Конкуренція це здорово. Коли вона є, є на кого рівнятись. Але для заснування промоутерської компанії, не обов"язково мати таку машину як Universum чи К2. Ти можеш просто організовувати поєдинки за участю хороших боксерів. А час покаже. Головне такі бої організовувати, щоб люди приходили на них і говорили: "Такий бокс нам потрібен!" А для організації таких поєдинків зовсім не потрібно мати власну "стайню" або власних боксерів. За хороші гроші дорогий боксер приїде виступити хоч куди.

- Що потрібно для успішної роботи промоутерської компанії?

- По-перше, команда професіоналів. Один повинен уміти рахувати гроші, другий домовлятися, третій бути організатором. Я, наприклад, не можу займатися бухгалтерією. Та зате дуже добре умію знаходити гроші. Багато друзів вважають мене за хорошого організатора. Гроші для бою в Львові знайшли в Україні. У нас дещо інша система організації, ніж на Заході. Все залежить від спонсорів, а не від телебачення. Скільки зібрали, на стільки і організували.

- Чомусь навчилися у свого німецького промоутера Клауса-Петера Коля?

- Важко сказати. Я ж з ним не спілкуюся щодня. Але Німеччина мене багато чому навчила: вивчив німецьку мову, побачив як живуть люди, пізнав систему професійного боксу.

- Кілька слів про те, як потрапили в німецький клуб?

- Стосунки з ним у мене почалися у 1999 році після перемоги на турнірі в Болгарії. Німці вже тоді запропонували професійний контракт, але я відповів, що хочу виступити на Олімпіаді, до якої готувався багато років. Вони запитали: "Що для цього потрібно?" - "Фінансування". За контрактом я повинен був завоювати путівку на Олімпіаду і медаль. І, вийшовши на Олімпіаді у фінал, вже на сто відсотків знав, що поїду до Гамбурга.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Котельник випередив Кличків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути