понеділок, 21 січня 2008 13:32

Як Блаттер і Платіні стали африканцями (ФОТОРЕПОРТАЖ)
23

 Вчора, 20 січня, в Гані стартував головний турнір дворіччя серед африканських національних збірних - 26-й розиграш Кубок африканських націй або просто Кубок Африки. Ці змагання останнім часом мають велику популярність, розвиток африканського футболу призвів до появи великої кількості класних гравців, які займають провідні ролі в європейських топ-клубах. Але через специфіку кліматичних умов Африки континентальна першість кожні два роки стає головним болем для менеджменту багатьох команд Старого Світу.


Строки проведення Кубка Африки (кінець січня - початок лютого) припадають на середину більшості національних чемпіонатів Європи. Більше інших, прийнято вважати, страждають французькі клуби, де легіонерів з Африки традиційно більше. Але останніми роками команди інших країн стали відряджати своїх, часто кращих, гравців на африканський чемпіонат. Спроби добитися від континентальної конфедерації перенесення турніру на літній час поки не увінчалися успіхом.


Перед початком стартового поєдинку Кубка Африки відбулося барвисте, урочисте відкриття, на якому були присутні президент ФІФА Зепп Блаттер і керівник європейського футболу Мішель Платіні, яких організатори турніру нарядили в місцевий одяг і вийшло дуже навіть забавно.



У матчі відкриття, як і належить великим змаганням, зіграли господарі турніру. Збірна Гани вважається одним з фаворитів на поточному чемпіонаті, проте вже дебютний поєдинок показав, що "чорним зіркам" доведеться викластися навіть більш ніж на 100 %, щоб добитися чергового успіху. І войовничі заяви перед турніром з вуст гравців Гани, головного тренера Клода Ле Руа, офіційних осіб федерації футболу Гани і простих уболівальників про те, що перемога - це єдина мета команди на Кубку Африки, поки не справили особливого враження на суперників. Що і продемонструвала в звітному поєдинку команда Гвінеї, якій тільки диво перешкодило стартувати з нічиєї проти господарів.

Останніми роками гвінейці серйозно додали. На двох попередніх турнірах команда пробивалася в плей-офф, і цього року їй готують лаври одного з порушників спокою. Ці прогнози трохи виправдалися. У першому поєдинку проти Гани збірна Гвінеї зіграла дуже гідно, і лише невелика втрата концентрації на останній хвилині зустрічі призвела до поразки команди, що повною мірою мала статус гостей. З перших хвилин гвінейські футболісти не тушувалися на полі, непогано оборонялися, небезпечно контратакували і забили в потрібний момент гол, але трохи не дотягли до фінального свистка зі сприятливим результатом.


Матч Гана - Гвінея почався з активних дій господарів, які постаралися відразу продемонструвати свій чемпіонський настрій. Дуже активні були Квінсі, Кінгстон і Ессьєн, через яких і розвивалися більшість атак господарів в першому таймі. Проте першим втратив реальний шанс відзначитися Джуніор Агого, після удару якого м"яч потрапив в штангу воріт збірної Гвінеї і прокотився по лінії, але не перетнув її. Ще через десять хвилин подачу Кінгстона з кутового завершував Ессьєн, але також попав в стійку воріт. На протилежній стороні поля нерви обороні команди Гани терзав Сулейман Юла, який безстрашно йшов в обведення і при першій нагоді бив по воротах.

Кінцівку першого тайму трохи краще провели господарі, які і забили гол (правда, суддя зафіксував офсайд у Асамоа Гьяна), і ще раз потривожили каркас воріт гвінейців (небезпечно пробив Мунтарі), але на перерву суперники пішли без голів. А ось на початку другої половини рахунок забитим м"ячам на Кубку Африки цього року нарешті був відкритий: на вході в штрафну гвінейців Умар Калабане збив Агого, і арбітр зустрічі Еді Мейллет вказав на 11-метрову позначку. Гьян сильно пробив під перекладину, і хоча голкіпер Кемоко Камара вгадав, куди буде направлений м"яч, відбити снаряд не зумів.


Після забитого гола ганці відійшли до своїх воріт і сталі всіма силами намагатися зберегти мінімальну перевагу. На це гвінейці провели декілька непоганих атак і у результаті відігралися: на 65-ій хвилині після подачі кутового реабілітувався Калабан, сильно пробивши з лінії воротарського майданчика. М"яч потрапив в перекладину і відлетів за лінію воріт, але суддя чітко зафіксував гол - 1:1.

Не дивлячись на необхідність забивати другий м"яч, останні 20 хвилин збірна Гани виглядала дуже невиразно. Момент для взяття воріт був тільки одного разу: на 78-ій хвилині Деде Айо після прострілу Гьяна легко міг забити другий гол, але з семи метрів примудрився потрапити у вже обіграного воротаря суперників.

Матч повинен був закінчитися внічию, але за 30 секунд до закінчення основного часу Мунтарі отримав м"яч в 30-ти метрах від воріт і сильно пробив у верхній кут - 2:1 на користь Гани. Гвінейці вже не змогли організувати фінальний штурм воріт суперника - неточними передачами гості лише зіпсували декілька непоганих контратак.

Сьогодні в групі "А" відбудеться другий матч, в нім зіграють Намібія і Марокко. Після чого в справу вступлять команди групи "В" - зіграють двоє інших претенденти на чемпіонський титул Нігерія і Кот-Д"Івуар. А завершать ігровий день ще дві збірні цієї групи - Малі і Бенін, які спробують виявити в очній зустрічі, хто боротиметься з фаворитами за одну з путівок в плей-офф.

Джерело і фото: "Чемпионат.ру"
Зараз ви читаєте новину «Як Блаттер і Платіні стали африканцями (ФОТОРЕПОРТАЖ)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути