Ексклюзиви
субота, 06 лютого 2016 12:00

"Я бачив, як багато футболістів самі себе гублять. Дуже боляче за цим спостерігати" - Раньєрі

"Я бачив, як багато футболістів самі себе гублять. Дуже боляче за цим спостерігати" - Раньєрі
Раньєрі: "Я цінував своїх гравців, як цінують твори мистецтва". Фото: campeones.ua

У нинішньому сезоні "Лестер Сіті" змусив говорити про себе не лише Туманний Альбіон, але й усю футбольну Європу. "Лисиці" очолюють турнірну таблицю, подумати про таке ще влітку не могли навіть найзатятіші оптимісти.

Перед 25-м туром з 50-ма очками "Лестер" лідирує, випереджаючи на три пункти "Манчестер Сіті" - суперника київського "Динамо" в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Саме з "городянами" "лисицям" доведеться зустрітися в стартовому матчі суботи, 6 лютого. Гра почнеться о 14.45 за київським часом, наш сайт проведе її текстову трансляцію.

"Ми насолоджуємося моментом, але будуємо плани на майбутнє. Можливо, років через три, коли молодь підросте, ми зможемо змагатися з грандами АПЛ. А поки що ми чекаємо, дихаємо на повні груди і не втрачаємо концентрації", - так скромно оцінює результати своєї команди її легендарний наставник Клаудіо Раньєрі.

64-річний тренер спробував проаналізувати свій життєвий і професійний досвід. Зокрема, розповів про...

Про роботу в збірній Греції

Греції не вистачало не лише гарного тренера - проблеми були в самій системі. Тренер сам по собі - ніщо. Щоб добитися добрих результатів, потрібна робота багатьох людей, а в Греції я відчував, що все роблю сам: стара гвардія накшталт Карагуніса й Кацураніса пішла, нових лідерів не з'явилося. За три місяці я пробув з гравцями лише 15 днів. У деяких обставинах просто неможливо впоратися з поставленими завданнями. Чи не звинувачую я себе? Звичайно, звинувачую. Я дуже швидко зробив вибір. Давно хотів потренувати збірну. Потрібно було краще подумати, почекати, зважити всі за і проти. Загалом, я помилився, коли прийняв Грецію.

Про початок кар'єри

У 1986-му в "Ламеції" повним ходом йшла перебудова. Президент позбувся декількох людей, яким перестав довіряти, а мені дали карт-бланш. Я тільки закінчив грати, добре знав Південь і Калабрію, відразу відчув себе в своїй тарілці. Це були три чудових місяці, ми йшли першими в турнірній таблиці, а потім я пішов. Чому? Умови змінилися. До клубу повернулися ті, хто пішов до мого приходу. Я пішов до президента: "Ми так не домовлялися. Мабуть, я вам більше не потрібен".

Коли я вранці дивлюся в дзеркало, то в мене не повинно виникати бажання плюнути собі в обличчя. Це моя вимога до себе. Своєрідна риса, яку я ні разу не переступив. Я ніколи не підлаштовуюся під когось. Якщо проект здається мені безперспективним або керівництво не тримає свого слова, я відразу йду. Я всюди прошу одного - можливості розвивати свої ідеї. Якщо це неможливо, то залишається лише попрощатися. Я можу комусь не подобатися, але я всього добився своїми силами. Без будь-чиєї допомоги.

Взагалі ж, у мене такий характер - я завжди незадоволений, мені здається, що можна краще. Я обертаюся назад і кажу: "Ти зробив багато, але ніколи не приходив у клуб в потрібний момент". Я ніколи не опинявся в потрібному місці в потрібний час.

Про період у "Наполі"

Привид Марадони нависав над командою. Ми всіма силами намагалися допомогти уболівальниками, зменшити їхню біль, яка відчувалася буквально фізично. Джанфранко Дзола в цій ситуації феноменально себе проявив. У мене ніколи не було проблем з гравцями, які фантазували на поле. Я тренував Дзолу, Тотті, Руя Кошту, Дель П'єро, Франческолі. Думаю, вони теж можуть сказати, що ми добре ладнали. Я завжди намагався створити організовану команду, але не хотів позбавляти її думки, геніальності однієї людини. Було важливо зберегти баланс, зробити так, щоб він міг вписатися в колектив, у загальну роботу. Футбол - це таланти, футбол - це непередбачуваність, і великі гравці повинні бути вільними, мати можливість показати те, що вміють найкраще. Винаходити, змінювати хід гри, знаходити рішення, якого більше ніхто не бачить.

Про контроль над гравцями

Я - не мораліст, я - не поліцейський. Я нікого не чекаю біля будинку, не контролюю, у скільки мої гравці лягають спати, проводять вони ночі на дискотеках чи ні. З 18-ти кожен відповідає за себе сам. Я бачив і продовжую бачити, як багато футболістів самі себе гублять. Дуже боляче за цим спостерігати. Я приходжу в лють, коли розумію, що деякі люди просто не в змозі впоратися з даром, яким їх нагородила природа.

Про ставлення до людей

Мій принцип - ясність в спілкуванні. З усіма: з президентами, з гравцями, з журналістами. Мені завжди подобалися неприборкані гравці. Дзігоні, Кордова, Вієрі, Кіналья. Чудові майстри з неймовірною харизмою. Я ж був скромним і міг лише захоплюватися ними. Ніколи не намагався їх наслідувати, можливо, тому вони мені й подобалися. Я спостерігав за ними, я цінував їх, як цінують твір мистецтва.

Зараз ви читаєте новину «"Я бачив, як багато футболістів самі себе гублять. Дуже боляче за цим спостерігати" - Раньєрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути