четвер, 23 червня 2011 00:38

Збірна Швейцарії вийшла у фінал молодіжного Євро-2011

Збірна Швейцарії вийшла у фінал молодіжного Євро-2011

Швейцарія продовжила свою переможну ходу на чемпіонаті Європи серед молоді.  Як і в трьох попередніх матчах, вона зберегла свої ворота в недоторканості, завдяки чому єдиний гол, котрий вже в додатковий час записав на свій рахунок Адмір Мехмеді, приніс команді путівку до фіналу.

Напередодні матчу в Хернінгу наставник швейцарців П'єрлуїджі Тамі попереджав своїх підопічних, аби ті забули про успіхи групового раунду.  "Уся увага - наступному поєдинку. Збірну Чехії я ще до початку турніру називав одними з його фаворитів, але, гадаю, двобій вийде рівним. Все-таки ми прогресували від туру до туру", - ділився своїми думками тренер.

Перші хвилини, довели правильність прогнозів Тамі. Суперники йшли вперед обережно, перш за все турбуючись про надійність власних тилів. Істотної переваги однієї з команд не спостерігалося. На полі точилася позиційна боротьба, і складалося враження, що кожен із супротивників чекає на помилку іншого.

На 5-й хвилині про себе нагадав хавбек швейцарської збірної Джердан Шачирі, проте його підступному пострілу бракувало влучності. Так само на 26-й хвилині пробив повз ворота і чеський капітан Боржок Дочкал, непогано приклавшись до м'яча метрів з 23-х.

Ці моменти стали чи не найнебезпечнішими у першій половині гри. Більше того, до перерви жодна з команд так і не завдала бодай одного удару в площину воріт.  Півфіналісти явно ризикувати не збиралися, їхні захисники діяли просто і без зайвих проблем зводили нанівець зусилля атакуючих ланок.  Показовим виглядало і відсоткове співвідношення володіння м'ячем: швейцарські 51%  проти чеських 49%.

Початок другого тайму вийшов цікавим. Варто було команді Якуба Доваліла проявити винахідливість в атаці, як відразу стала гаряче біля воріт Янна Соммера. Це той таки Дочкал, чий дубль приніс чехам перемогу в стартовому турі над українцями, хитрою передачею за спини оборонців вивів на оперативний простір Лібора Козака. Утім, належного завершення комбінація не отримала: форвард заметушився й спрямував м'яч на трибуни.

У складі швейцарців активністю відрізнявся всюдисущий Шачирі. Він постійно відкривався, відходив назад, виконував стандарти, але - марно. Істотних дивідендів маневри 10-го номера не приносили. Так, підопічним Тамі вдалося перемістити лінію фронту ближче до воріт суперника, проте на завершальній стадії усі їхні атаки захлиналися у насичених захисних редутах збірної Чехії.

Першим шанс врятувати своїх партнерів отримав Соммер. Після простріла Мілана Черни і скидки Томаша Пекгарта на ударній позиції опинився Лукаш Ваха, але застати голкіпера зненацька своїм несильним пострілом не зміг. Швейцарія відповіла спробою Адміра Мехмеді, втім, і він програв двобій воротарю.

Подарувати Швейцарії путівку до фіналу та квиток до олімпійського Лондону ще до закінчення основного часу міг невгамовний Шачирі. Його удар із-за меж карного майданчика на 88-й хвилині здавався бездоганним, але стійка, в яку влучив м'яч, була іншої думки...

Додаткові 30 хвилин, м'яко кажучи, не містили великої кількості небезпечних моментів, але серії пенальті, до якої начебто котився матч, глядачі так і не побачили. На 114-й хвилині Фортуна посміхнулася Мехмеді, який з 25 метрів примудрився влучити у самісенький кут воріт Вацліка.

Чехи, звісно, кинулися відіграватися, але вдруге поспіль стати авторами справжнього футбольного дива їм не вдалося. Швейцарія втримала переможний рахунок і тепер у суботу у фіналі зустрінеться з Іспанією. В той самий день Чехія посперечається за третю сходинку, а з нею і за путівку на Олімпійські ігри з Білоруссю, пише офіційний сайт УЄФА.

1 / 2 фіналу

Швейцарія U-21 - Чехія U-21 - 1:0 (0:0, 0:0, 0:0)

Гол: 1:0 - Мехмеді (114).

ШВЕЙЦАРІЯ U-21: Зоммер, Клозе, Россіні, Кох, Берарді, Фрай (Гаврановіч, 78), Люстенбергер, Шачирі, Хохштрассер (Абрашем, 71), Мехмеді, Емегара (Костанцо, 111).

ЧЕХІЯ U-21: Вацлік, Челюстка, Сухі, Мазух, Ваха, Геков, Дочкал, Черни (Кадлец, 112), Моравек (Храмоста, 83), Маречек, Козак (Пекхарт, 63).

Попередження: Мазух (23), Фрай (45), Черни (65), Мехмед (115), Ваха (117).

Іспанія U-21 - Білорусь U-21 - 3:1 (0:1, 1:0, 1:0)

Зараз ви читаєте новину «Збірна Швейцарії вийшла у фінал молодіжного Євро-2011». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути