У дитячих таборах заборонили рушники

Автор: auroracamp.com
  У таборі ”Аврора” в селищі Озерне поблизу Скадовська Херсонської області дітей годують шість разів на добу. Купаються щодня — в басейні або на власному пляжі Азовського моря за 40 метрів від житлових корпусів. У закладі працюють 25 гуртків і студій розвитку
У таборі ”Аврора” в селищі Озерне поблизу Скадовська Херсонської області дітей годують шість разів на добу. Купаються щодня — в басейні або на власному пляжі Азовського моря за 40 метрів від житлових корпусів. У закладі працюють 25 гуртків і студій розвитку

Щоліта в таборах відпочивають майже 700 тис. школярів — 14% українських дітей.

— Син повернувся з табору з фінгалом і знав усі матюки, — розповідає киянка 40-річна Олена Вдовиченко. 2018-го відправляла 13-річного Сергія в Одесу. — Годували добре, проводили майстер-класи, організовували дискотеки, вчили карате. Але син їхав на море, а його майже не бачив. Їх водили на пляж, запускали у воду по чотири людини на 15 хвилин. Вихователі перестраховувалися. Були діти з неблагополучних сімей. Курили, ночами вимазували інших зубною пастою.

Наступного року жінка відправила сина в приватний табір у Черкаській області.

— Розрахований на 15 осіб, його обладнали із двох дач, — продовжує Олена. — Років 20 заклад тримає подружжя. Мають у штаті медсестру, кухаря. У дворі є батути, велосипеди, ­гіроборди, байдарки. Син задоволений. Його навчили грати на гітарі.

На 2021 рік Міністерство охорони здоров'я оновило вимоги до дитячих таборів.

Продовжують діяти карантинні обмеження. Тому масові заходи скасовані, батьки не можуть навідувати дітей. Цьогоріч таборам заборонили використовувати багаторазові рушники, м'які іграшки. На одну людину в кімнаті має бути не менш як 5 "квадратів", відстань між ліжками — 1,5 м. У двоповерхових можна використовувати одне.

— Обмеження не вигідні власникам таборів, великі заклади можуть не відкритися, — говорить 41-річний Олександр Кашлаков, президент Асоціації за нове покоління "Лелека". Організація створена в Міжнародному дитячому центрі "Артек" 1999-го, об'єднує фахівців дитячого оздоровлення та відпочинку з 21 регіону України.

Радить, як обирати літній табір.

— Зверніть увагу на організацію безпеки, медичне обслуговування, підготовку вожатих, кухарів. Важливі відгуки тих батьків, чиї діти там відпочивали.

У путівці вказано, куди спрямовують гроші, хто відповідає за дитину. Будь-яка база відпочинку може назватися дитячим табором, хоч насправді ним не є. Закон цього не забороняє. Державні табори контролюють краще, ніж приватні.

Для рухливих дітей радить обрати відпочинок з акцентом на спортивній програмі — походах, змаганнях. Малоактивних відправляють у заклади до моря чи в горах.

— У всіх таборах є загроза цькування, — каже Кашлаков. — Як і в школах. Але ймовірність вища, бо перебувають разом цілодобово.

Не всі діти психологічно готові до таборів.

— Відрив від сім'ї — складний процес, — каже психолог 37-річна Ірина Губеладзе. — Дехто переживає це просто, а інші прив'язані до батьків. Для таких краще починати з денних таборів.

Такі організовують при школах для випускників молодших класів. Батьки приводять дітей вранці, ввечері забирають.

— Якщо відпочинок планується в іншому місті, відправляйте їх із друзями чи однокласниками, — продовжує Губеладзе. — Це полегшить процес адаптації.

Не радить влітку залишати дітей удома.

— Але й бути в таборі всі канікули не варто. Треба час для відпочинку й підготовки до школи. Денний табір можна відвідувати двічі за літо, з перервою.

Зараз ви читаєте новину «У дитячих таборах заборонили рушники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути