Сучасні телевізори розраховані на вісім років роботи

Автор: Володимир Мукан
 

Зламані екрани не ремонтують

— Торік купив китайського телевізора "Ківі" з діагоналлю на 43 дюйми, — каже черкасець 33-річний Владислав Кравчук. — Коштував 8 тисяч гривень — найменше з конкурентів.

Продавці запевняли, що в телевізора найгірший процесор, матриця, екран. Переконували, що швидко перегріватиметься, якість зображення буде незадовільна. Однак японські телевізори такого ж розміру коштували удвічі дорожче.

— Телевізор має функцію "Смарт ТВ", підключається до інтернету, — розповідає Кравчук. — Я приєднався через вай-фай, дивився в мережі відео й телеканали. Від кабельного відмовився — на телеканалах все одно крутять тільки тупі російські серіали, політичні ток-шоу й рекламу. Краще купити пакет в інтернеті на 200 каналів. Можу дивитися футбол чи фільми.

Якістю зображення задоволений.

— Трохи дратувало, що часто зв'язок переривався, — продовжує. — І трохи гальмувало зображення, коли дивився фільми високої якості. Підвів до телевізора інтернет-кабель. Щоб було з'єднання по дроту, а не через вай-фай. Усі проблеми зникли.

Вартість сучасного телевізора залежить від розміру екрана, фірми-виробника й начиння. Найдешевші — китайські, найдорожчі — японські.

Найпопулярніші розміри телевізорів — з ­діагоналлю екрана 32, 43 і 55 дюймів. ­Перші беруть у кухні й маленькі кімнати, ­другі — універсальні, треті ставлять у великі вітальні.

— Перед купівлею телевізора визначте, де стоятиме і як далеко від глядача, — говорить 32-річна Катерина Веремєєва з мережі магазинів електроніки "Мойо". — На стандартних квартирних кухнях вистачає 32-дюймових. 40-дюймові беруть у приміщення площею понад 20 "квадратів". У спальню оптимальний розмір — від 40 до 50 дюймів, у велику вітальню — мінімум 55.

Комфортна відстань від глядача до телевізора завбільшки 32 дюйми становить 1,5–2 м, до 40–42-дюймового — 2,5 м, 50-дюймового — 3–3,5 м.

Наступним чинником, який впливає на ціну та якість зображення, є тип матриці. Найдешевші виготовлені за технологією "Ел-Сі-Ді", дорожчі — "Лед", "О-лед" або "К'ю-лед".

— "Ел-Сі-Ді" — це звичайний рідкокристалічний дисплей. Такі з'явилися першими, їх називали "плазмами", — каже Веремєєва. — У матрицях "Лед", "О-лед" використовують світлодіоди. Такі екрани яскравіші, не ­вимагають додаткового підсвічування, видають контрастніше, приємніше та природніше зображення. Менше споживають електрики, не так гріються. Екрани з матрицею "К'ю-лед" мають квантово-точкові світлодіоди, зображення ще яскравіше й чіткіше.

43-дюймовий телевізор з матрицею "О-лед" коштує від 8 тис. грн, із "К'ю-лед" — від 28 тис.

Більшість сучасних телевізорів мають вбудований блок "Смарт-ТВ". Це — власна операційна система пристрою, дозволяє підключатися до інтернету.

— Майже всі мають операційну систему Андроїд. Це така сама, як у смартфонах, проста і зрозуміла, — каже Катерина Веремєєва. — Виробники "Елджі", "Самсунг", "Соні" мають власні операційні системи. Вони відрізняються, але також зрозумілі.

При виборі телевізора звертають увагу на ­розширення екрана — кількість пікселів на 1 кв. см. Що воно більше, то чіткіша буде картинка. Сучасні моделі ­мають стандарт "Аш-Ді" й "Фул Аш-Ді". Перша має роздільну здатність 1280 на 720 точок, друга — 1920 на 1080 пікселів.

— Різницю помітите тільки на телевізорах з екранами понад 32 дюйми, — додає Веремєєва. — Наступний показник — частота оновлення картинки, її вимірюють у герцах. Стандарт — 60 герц, для перегляду тривимірних фільмів має бути удвічі вища.

Майже всі виробники телевізорів закуповують екрани у двох фірм.

Телевізори вартістю від 30 тис. грн можна вмикати й вимикати голосовими командами, перемикати канали жестами рук.

Сучасні телевізори розраховані на 8–10 років роботи. Можуть працювати й далі, однак не справляються з вимогами часу. Не встановлюють сучасних програм, не можуть опрацювати необхідну кількість інформації.

— Перші телевізори були лампові, — говорить майстер із ремонту техніки 58-річний Сергій Фролов. — Ті лампи перегорали, бо мали термін служби, були вразливі. Наступні були з транзисторами і мікросхемами. У них пересихав конденсатор, давали збої транзистори, згорали кінескопи. Сучасна техніка простіша. Телевізор складається з блока живлення, п'яти блоків із мікросхемами й екрана. Ці деталі не ремонтують, тільки міняють на нові. Мікросхеми та блок живлення ще можна поміняти, а заміна екрана коштує так само, як і новий телевізор.

Аби продовжити термін служби екрана, радить не ставити телевізор навпроти сонця і не виставляти налаштування на максимально яскраві показники.

— У деяких виробників вразливими є блоки живлення, — говорить Фролов. — Вони горять за сім років. Через те, що люди ніколи не вимикають телевізори з розетки. Техніка роками перебуває під напругою.

На екран дивляться під кутом

При виборі телевізора перевіряють налаштування кольорів і дивляться на зображення під кутом.

— Часто на недорогих лед-екранах зображення погане, якщо дивитися під кутом, — розповідає продавець магазину "Фокстрот" Олександр Ковтун, 27 років. — Дорогі телевізори мають кут огляду 170–175 градусів. Дешевші — 160–170. Звертайте увагу на кріплення ніжки телевізора. У багатьох моделях "Елджі" її не можна регулювати. Тому доведеться купувати кронштейн, коштує від тисячі гривень.

Зараз ви читаєте новину «Сучасні телевізори розраховані на вісім років роботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути