"Обставили хату за 10 тисяч гривень"

Автор: Володимир МУКАН
 

Нагрівальні прилади спрацьовуються за два-три роки

— Купили квартиру, всі гроші пішли на ремонт, — розповідає киянка 36-річна Оксана Куницька. — Треба переїжджати, а в нас нема ні холодильника, ні плити, ні пральної машинки. На руках — двоє дітей.

На техніку мали 10 тис. грн. Вирішили купувати вживану. Шукали на сайтах оголошень.

— Насамперед брали те, без чого не обійтися, — говорить.

Двокамерний 7-річний холодильник "Самсунг" купи­ли за 1,8 тис. грн, 5-річну пральну машину "Канді" — 2,1 тис. грн, 5-річну газову плиту "Гореньє" — 2,7 тис. грн, 10-річну мікрохвильовку "Самсунг" — за 650 грн.

— Ще вистачило грошей на телевізор із рідкокристалічним екраном, — каже Оксана Куницька. — Так переїхали.

Розповідає, як працює техніка.

— Із холодильниками не везло. Перший вибрали "Снайге". Перерахували власникові гроші, чоловік почав виносити з квартири, а там — гнилий корпус. Двигун от-от відпаде. Несемо назад, а власник не хоче брати. Вмовили, але повернув на 200 гривень менше. Знайшли "Самсунг". Коли перевозили в машині, витік фреон. Заправили новий, запрацював. Але за два місяці згорів компресор із морозилки. Новий коштує 2 тисячі гривень. Тримали морожене м'ясо в сусідів, доки відремонтували. Решта техніки працює без проблем.

48-річний Олексій Присяжнюк із Києва останні 12 років купує вживану техніку.

— За економічної кризи 2008 року моє життя змінилося, — розповідає. — Втратив роботу в міжнародній компанії, померла мати, розлучився. Потрібно було нове житло. Купив однокімнатку в Ірпені.

Почав шукати вживану техніку.

— Був шокований, — каже. — Брендові пристрої, що прослужили кілька років, віддавали за 25–30 відсотків початкової вартості. Квартиру обставив за 8 тисяч гривень — тисячу доларів на той час. В цю суму увійшли навіть кондиціонер і кавоварка.

За п'ять років Олексій Присяжнюк забезпечив технікою квартиру доньки. Торік купував прилади для свого будинку в Бориспільському районі.

— В жодному разі не беріть вживану нагрівальну техніку — бойлер, кавоварку, чайник. Якщо тени і працюють, то недовго. Вони розраховані на два-три роки. Нові коштують, як весь виріб.

Моя кавоварка "Делонгі" протягнула два роки і тен згорів. Тільки поставив новий — потекли гумові прокладки. Замінив їх — відколовся метал корпуса. Вже не грався, викинув.

Радить кілька варіантів підбору техніки.

Перший — походити по гіпермаркетах електроніки, придивитися нові пристрої з незначними дефектами.

— Я так брав доньці кондиціонер, — розповідає. — Правий бік подряпаний, пульта не було. Віддавали на 3 тисячі гривень дешевше. Купив. Подряпини не видно, бо прилад притулений до стіни. А пульт знайшов на радіоринку за 300 гривень.

Другий варіант — вживана техніка з Європи. Зараз є багато фірм, що її возять. Доставляють пристрої дорогих брендів у чудовому стані. Наприклад, новий двокамерний холодильник "Індезіт" коштує 15 тисяч гривень, а такий самий 4-річний з Європи привезуть за 3,5 тисячі.

Третій варіант — купівля техніки з майстерень. З однієї в Голосіївському районі я викупив три пральні машинки. Люди віддають поламані, майстри роблять капітальний ремонт, змінюють спрацьовані запчастини й продають. Дають гарантію на шість місяців. Моя квартира без балкона. Шукав машинку із сушкою. Така коштує від 12 тисяч. І то — турецька чи китайська. Я купив вживану німецьку за 4 тисячі гривень.

За рік ремонтував пральну машинку п'ять разів

— Купив вживану пральну машинку "Вірпул" за 2 тисячі гривень, — каже 27-річний Олександр Шатайло. Винаймає квартиру в Черкасах.

— За рік користування на ремонт витратив стільки ж. Спочатку вийшов з ладу клапан. Пропускав воду. Замінив. Потім злетів пас із барабана. Майстер за 250 гривень поставив на місце. Так було тричі, доки не купив нового ременя. Далі замінив підшипники, тен. Хочу спекатися машинки. Але за тисячу шкода віддати, а чотири ніхто не дає.

Зараз ви читаєте новину «"Обставили хату за 10 тисяч гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути