Корейські свині рідко хворіють

Автор: ФОТО НАДАВ МИХАЙЛО БОБОВИЙ
  Порода свиней Українська степова біла добре відгодовується. Тварини важать по 250–400 кілограмів. Плодючість 11–12 поросят в опоросі
Порода свиней Українська степова біла добре відгодовується. Тварини важать по 250–400 кілограмів. Плодючість 11–12 поросят в опоросі

Усіх поросят треба колоти від глистів

— Завела свиней породи Угорська пухова мангалиця, подібні до овець. Чула, що менше хворіють, — говорить Ольга Прокопенко, 49 років, із села Підріжжя Ковельського району Волинської області.

— Два роки тому мала інших поросят. Падали на ноги з невідомої причини. Якби вакцинувала, не знала б забот. Але то треба вміти колоти.

Свиней тримає в загороді навіть узимку. Їм не потрібні теплі сараї. Головне, щоб мали можливість вільно випасатися. В них міцний імунітет, тому не хворіють. М'ясо й сало ніжне, майже дієтичне. Молодняк набирає вагу швидко, вже за пів року мають до 70 кг. Дорослий кабан важить 350 кг, а свиня — до 250 кг.

— Підмітила особливість, що в приплоді народжуються поросята одної статі. Минулого разу були кабанці, а цього — лише свинки. Коли малі, смугасті — наче дикі. Як дорослішають, хутро стає однотонне.

Також тримає корейських свиней, бо мають міцне здоров'я. Пасуться на травнику, як корови. У них відростає велике черево, по землі волочиться.

— Такі витриваліші до недуг. Якщо українські породи повально хворіють, то для корейців це рідкість. Для розплоду бажано брати старшого кнурика й меншу свинку. У них швидко настає статева зрілість. Тому вже наступного року в пари будуть поросята.

Ці свині мають коротші тіло та рило, ніж звичайні. Вкриті густою чорною шерстю.

— Для мене екзотика чужда. Вирощую отєчественних, і все добре. Тримаю хлів у чистоті, а свиней ситими, — говорить Михайло Бобовий, 55 років, із села Вільне під Кропивницьким. — Поросята швидко виростають, витривалі й пристосовані до різних кліматичних умов.

Вирощує свиней Української степової білої породи. Її вивели в Інституті тваринництва "Асканія-­Нова" Херсонської області. Тварини важать до 400 кг.

— То все вигадки, що можна взяти певну породу і зовсім її не щеплювати. Вакцинація потрібна всім. Наприклад, від глистів, — каже Олексій Чигир, 50 років, ветеринар із селища Добрянка Чернігівського району Чернігівської області. — Поросята народжуються менш розвинені порівняно з телятами чи козенятами. До двотижневого віку в них недорозвинені печінка, селезінка й нирки.

У три дні поросятам слід колоти у вухо препарати ферранімал, ферофарм чи ферум+, які збагачують організм залізом для захисту від анемії. Для цього відтягнути трикутник шкірної складки й акуратно встромити голку шприца. За тиждень треба ввести дектомакс або івермек — від глистів. Місячним тваринам потрібна вакцинація проти сальмонельозу й пастерельозу, дворазово з проміжком 10 днів. До двомісячного віку треба щепити від хвороби тешена.

— Для уколів підходить внутрішня стегнова частина. Основне правило — треба голку розташувати перпендикулярно до тіла.

Для зміцнення молоднякові в корм додають риб'ячий жир, крейду або вапняк, черепашки, а також вітаміни тетравіт.

Зараз ви читаєте новину «Корейські свині рідко хворіють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути