"Донька освоїла смартфон раніше, ніж заговорила"

Автор: Володимир Мукан
 

Ґаджети послаблюють нервову систему

— Сину не даю смартфона в руки. Лише раз на тиждень вмикаю мультик, — розповідає киянка 35-річна Тетяна Коргуник. Виховує 8-річну Олену й Івана, 5 років.

Її син жодного разу не грав на телефоні в ігри, не шукав відео в мережі.

— Про вплив ґаджета на дитячу психіку знаю з досвіду, — продовжує Коргуник. — Донька освоїла смартфон раніше, ніж заговорила. Я давала їй телефон, щоб заспокоїти в чергах у поліклініці. Чи зайняти чимось, доки я працювала вдома. У півтора року донька сама шукала мультики в ютюбі, клацала на картинки. Це працювало. Оленка заспокоювалася, щойно на екрані починали бігати картинки чи герої мультфільмів.

Згодом жінка помітила, що донька стає нервовішою і капризнішою.

— Після мультиків починала істерики, кричала, вередувала. Якщо дивилася понад годину, то вдень не могла заснути. Вночі під час сну говорила, викрикувала. Не хотіла займатися чимось іншим. Ні малювати, ні писати, ні гратися іграшками. Читати могла 5 хвилин. Далі починала нудитися, вередувала, не могла зосередитися.

Тетяна Коргуник вирішила відучити доньку від смартфона.

— Це було важко, бо стала залежною, — говорить жінка. — Ми з чоловіком лягаємо спати, а вона краде мобілку і грається. Їдемо кудись машиною, а вона на задньому сидінні в телефоні сидить. Забираю — починає плакати, вередувати.

Жінка дозволяла доньці гратися смартфоном 4 год. на добу, потім — 3, пізніше — 2.

— Щоб чимось зайняти, купувала конструктори, ляльки, героїв мультфільму "Щенячий патруль", — розповідає. — Донька вередувала. Кожної вільної секунди витягувала телефон і заглядала. Але я не здавалася. За місяці кропіткої праці досягла результату. Донька почала відвикати. Переключилася на ноутбук. Дивиться за чоловіком, як він працює, читає зі мною стрічку новин.

За пів року Тетяна Коргуник повністю допомогла доньці позбутися залежності від смартфона.

— Як Оленка пішла в школу, купили їй смартгодинник, — каже Тетяна. — Може з нами говорити, відповідати на повідомлення. Але ігор і мультиків там немає.

Негативний вплив телефона можна зменшити, вважає черкасець 34-річний Олександр Колодій, батько доньок 12 і 7 років.

— Спочатку смартфон допомагав нам у вихованні, — розповідає чоловік. — Вмикали аудіоказки, мультики. У 2 роки менша донька сама користувалася ютюбом. Моїм батькам не подобалося, що внучки постійно в телефоні. Але я не хотів, щоб вони були дикунами серед однолітків.

Коли старша дочка пішла до четвертого класу, батько почав хвилюватися.

— Побачив, що спілкується з дітьми в різних чатах, — продовжує Олександр. — Не вилазить з тіктоку. А там ­багато еротичних відео. Заборонити смартфон не міг, бо вона залежна. Встановив додаток, який обмежує час користування до 2 годин. Якщо дитина вирішує в телефоні логічні завдання чи читає — час користування збільшується.

За кілька місяців Олександр виявив іншу проблему.

— Однокласники доньки створюють у телеграмі чати, там переписуються, сваряться. Тих, з ким не хочуть спілкуватися, видаляють з чату. Доньку видалили з одного. Це стало траге­дією. Довелося щовечора розповідати їй про особливості людських стосунків.

Зараз ви читаєте новину «"Донька освоїла смартфон раніше, ніж заговорила"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути