Діти не вчаться концентрувати увагу

Автор: TSN.UA
  У столичній школі №210 на вулиці Йорданській учні використовують смартфони і планшети ­замість зошитів і підручників. Домашні завдання отримують від вчителів у соцмережах.
У столичній школі №210 на вулиці Йорданській учні використовують смартфони і планшети ­замість зошитів і підручників. Домашні завдання отримують від вчителів у соцмережах.

До 8 років дитина має якомога менше користуватися смартфоном, вважають дитячі психологи.

— Батьки часто вмикають дітям мультики на телефонах, — говорить спеціаліст з виховання дітей 59-річна Тетяна Сільченко з Києва. — Під час їжі, перед сном, під час чекання. Найчастіше — щоб просто заспокоїти дітей. Це такий спосіб "вимкнути" доньку чи сина з активного життєвого процесу.

Перегляд мультиків шкодить дітям до 6 років.

— Їхній психіці, вмінні зосереджуватися, — каже Сільченко. — Картинки на екрані змінюються настільки швидко, що малеча не виробляє звичку концентрувати увагу.

Діти середнього віку частіше грають у відеоігри.

— Вони також впливають негативно, — додає Тетяна Сільченко. — Ігри знищують креативну складову у розвитку дитини. Коли вона грається дерев'яними кубиками чи конструктором, то уявляє, що побудувала. Щось домислює, фантазує, розвиває уяву. У грі й мультфільмі цього не треба, достатньо споживати все готове. Дитина не розвиває творчого потенціалу.

— Батьки вважають, що дав смартфон — і малеча розвивається сама, — продовжує. — Це не так. Аби не нашкодити дитині, потрібно виконати величезну роботу, щоб обмежити доступ на небажані ресурси.

Найбільша шкода від користування телефоном — розвиток кліпового мислення.

— Часте користування соцмережами, пере­гляд коротких відео не розвиває глибини мислення. Підлітки, які багато спілкуються в мережі, вже не вміють це робити вживу. Активно висловлюють думку під несправжніми іменами, але бояться сказати це в очі. Підлітки не можуть зробити перший крок до знайомств.

Зараз ви читаєте новину «Діти не вчаться концентрувати увагу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути