Ексклюзиви
вівторок, 07 травня 2019 14:53

Зеленський доводить необхідність мовного закону - письменник

Зеленський доводить необхідність мовного закону - письменник
Проблеми Володимира Зеленського з українською доводять необхідність мовного закону. Фото: УНІАН

Письменник Андрій Любка вважає, що новообраний президент Володимир Зеленський своєю діяльністю доводить потребу в мовному законі.

"Важко однозначно охарактеризувати позицію Володимира Зеленського щодо ухваленого закону. По-перше, не зовсім зрозуміло, чи це саме його точка зору – хоч і оголошена на офіційній сторінці, вона може належати членам його команди. По-друге, новообраний президент не дає чіткої оцінки закону, а лише обіцяє зробити його "ретельний аналіз", пише він на "Радіо Свобода".

Зеленський може виступити проти закону чи окремих його норм. Він може вважати його другорядним

"Не витримує критики й неправдива теза "Закон був ухвалений без попереднього достатньо широкого обговорення із громадськістю. До проекту закону було внесено понад 2 тисячі поправок, що свідчить про відсутність згоди щодо окремих його положень навіть у Верховній Раді". Довшого публічного обговорення, мабуть, не мав жоден законопроект в історії України, його тому й називали "громадським", бо саме громадськість не лише обговорювала, а й брала участь у його розробці! Щодо правок, то вони були внесені просто для затягування чи навіть блокування процесу розгляду цього законопроекту парламентом", - пише Любка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як діятиме закон про мову

Зеленський говорить, що держава має сприяти розвитку української мови шляхом створення стимулів і позитивних прикладів, але не говорить, як саме президент планує стимулювати розвиток української мови і хто буде цим позитивним прикладом.

"Сам Володимир Зеленський і є ідеальним прикладом того, що українська мова в Україні потребує державного захисту. Адже новообраний президент неодноразово заявляв, що йому важко говорити українською через відсутність досвіду, а його дружина розповіла, що Зеленському шукають вчителя української мови. Українці і під час нечисленних інтерв'ю, і під час дебатів на стадіоні були свідками того, що новообраному президенту складно говорити українською, він часто збивається і переходить на російську", - вважає письменник.

Зеленський все життя прожив в Україні, працював тут ведучим і при цьому потребує вчителя. На думку Андрія Любки, це свідчить про проблеми з позицією української мови.

Зранку 25 квітня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та загалом законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної.

"За" проголосували 279 народних депутатів. 38 парламентарів виступили проти, серед них — уся фракція "Опозиційного блоку".

Зараз ви читаєте новину «Зеленський доводить необхідність мовного закону - письменник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути