Ексклюзиви
середа, 21 січня 2015 10:48

Всеукраїнська радіомережа повністю відмовилася від російської музики

  Вигук "єс!" у позивних радіо розшифровують як "європейська станція"
Вигук "єс!" у позивних радіо розшифровують як "європейська станція"

"Радіокомпанія Гала" з позивним "Ґала радіо" перейменувалася на "Радіо Єс" і повністю виключає зі свого ефіру музику російською мовою та музику російських виконавців.

Це зміни, що супроводжують зміну власників радіоканалу. Новий власник - європейська компанія, що володіє мережею радіостанцій у Європейському Союзі, - повідомляють "Українські новини.

Відмова від російської музики та мови - не єдині зміни, що торкнулися мовної політики станції. Нове керівництво заявляє, що українська музика звучатиме тільки українською мовою. Обіцяють збільшити її частку в ефірі до половини й кажуть, що буде це переважно поп-рок.

Радіомережа володіє ліцензією на мовлення в 12 великих містах по всій Україні. Мовлення з Сімферополя, Донецька та Луганська наразі призупинене, проте компанія готова брати участь у подальших конкурсах на право звучати в нових містах.

В ефірі Львова "Радіо Єс" стало вже шостою станцією в верхньому діапазоні ультракоротких хвиль (FM), на якій зовсім не транслюють музики російською мовою. Крім цього це, відповідно до частот: 89,7 "FM-Галичина"; 100,8 "Львівська хвиля"; 104,7 "Люкс-FM" (львівський ефір цієї станції відмінний від ефіру в решті України); 106,7 "Незалежність" і 107,2 "Вголос".

Більше пояснює стаття сайту "ТелеКритика", яку подаємо нижче.

 

Радіостанція "Гала-радіо" змінила позивний на "Радіо ЄС", а її генеральним директором замість Павла Шилька став Богдан Болховецький. Відповідні зміни до ліцензії ПрАТ "Радіокомпанія "Гала" внесла Національна рада з питань телебачення і радіомовлення 15 січня. А вже за кілька днів буде завершена угода з продажу радіостанції європейській компанії, яка управляє низкою радіостанцій та медіа в Нідерландах, Австрії, Болгарії та інших країнах, повідомив журналістам музичний продюсер і майбутній програмний директор станції Роман Давидов, колишній програмний директор Europa Plus, "Нашого радіо".

"Гала-радіо" - одна з перших українських комерційних FM-радіостанцій, працює з 1994 року. Музичний формат станції - Hot AC, українська та зарубіжна музика в ефірі співвідносяться 50/50. Бенефіціаром радіостанції дотепер був американський бізнесмен Джозеф Лемір, а очолював станцію Павло Шилько, відомий також як DJ Паша.

За даними відкритої інформації ПрАТ "Радіокомпанія "Гала"", 25 грудня в акціонерному товаристві відбулися позачергові збори, на яких було затверджено зміну генерального директора, яким став Богдан Болховецький. Відтепер це відображено і в ліцензії компанії.

Зі слів Романа Давидова, невдовзі в радіокомпанії зміниться і власник. Цей процес уже розпочався та має завершитися протягом п'яти днів. "Власники - це європейська компанія, яка має декілька радіостанцій, журналів, телеканал у Нідерландах. Юридичний процес ще не відбувся, але процес іде. Це чисті європейці, компанія працює в Нідерландах, є в них бізнес в Австрії, Болгарії", - повідомив у Нацраді пан Давидов.

У коментарі журналістам він уточнив, що власником ПрАТ "Радіокомпанія "Гала"" залишиться ПрАТ "Міраком Україна", а зміняться власники саме в "Міраком Україна", яке станом на третій квартал 2014 року на 99% належало компанії Gala Entertainment з Британських Віргінських островів. А з публічних повідомлень було відомо, що бенефіціаром "Гала-радіо" був американський бізнесмен Джозеф Лемір.

Роман Давидов не став розголошувати нового власника радіокомпанії до завершення угоди. Він лише повідомив журналістам, що це "люди, в управлінні яких знаходяться декілька радіомереж у Європі - в Нідерландах (наприклад, 100% NL і Radio 10), Болгарії". Як повідомляє офіційний сайт 100% NL, нідерландські радіомережі 100% NL і Radio 10 є частиною медіахолдингу RadioCorp Holding B.V., який також володіє журналом 100% NL Magazine, телеканалом 100% NL TV і сейлз-хаусом One Media Sales.

Про те, що колишнє "Гала-радіо" переходить в управління холдингу RadioCorp свідчить також інформація, офіційно оприлюднена ПрАТ "Радіокомпанія "Гала"" наприкінці грудня 2014 року, про одержання позики в розмірі 200 тис. євро від компанії RadioCorp Invectors B.V. (договір про позику було підписано ще 27 жовтня 2014 року). Крім того Богдан Болховецький і Роман Давидов титрують себе в соцмережах як працівників Radiocorp Ukraine.

"Нових інвесторів знайшли спільними зусиллями, але в першу чергу це заслуга директора (Богдана Болховецького. - ТК)", - додав у коментарі журналістам пан Давидов. Суму угоди та інвестицій він не назвав. Нагадаємо, що Богдан Болховецький керував українським підрозділом ірландського радіохолдингу Communicorp Group, якому належали радіомережа "Наше радіо" та радіостанція NRJ. У січні 2011 року CommuniCorp пішов з українського ринку, продавши свої активи "Українському медіахолдингу" Бориса Ложкіна в партнерстві з Петром Порошенком, а через два роки весь УМХ перейшов у власність Сергія Курченка.

Таким чином, Богдану Болховецькому вдалося повернути європейських інвесторів, хоча вже інших, на український радіоринок. Українська радіостанція, входячи до міжнародного холдингу, отримує нові перспективи, підкреслив пан Давидов: "У нас розширюється коло можливостей, ми отримуємо доступ до різних європейських людей, компаній, досвід, зокрема, в будівництві студії". Втім, поки що нову студію радіокомпанія не будує, оскільки вклала інвестиції нового власника в програмне забезпечення та обладнання.

Зі зміною позивного зміниться і контент, хоча програмна концепція (жанрове співвідношення програм) залишається сталою. "Музика буде європейська, контент європейський. Ми будемо розповідати про Європу та розріз подій у Європі", - описав Роман Давидов членам Нацради концепцію "Радіо ЄС".

Назва радіостанції - "Радіо ЄС" - лунатиме не як "Радіо є-ес", а як "Радіо єс", оскільки "Є-ес", зі слів пана Давидова, є торговою маркою Європейського Союзу. Назва розшифровується як "Європейська станція". Позивний також обігруватиметься як англійське слово yes ("так").

Формат радіостанцій буде інформаційно-музичним. В ефірі плануються часті випуски новин, особливо в ранковому ефірі: "Зранку кожні 10-15 хвилин - різна інформація, не гоп-гоп і розіграш подарунків, а корисна інформація, яка безпосередньо стосується різних соціально-політичних аспектів, - розповів пан Давидов. - Але це не ток-станція, не серйозна станція. Це буде позитивна станція з європейською музикою. Буде дуже багато музики такої, яку тут ніхто не грає. В ефірі будуть також програми, й не лише авторські. Багато інновацій, які нам наші нові партнери принесуть, і які ми самі запропонували".

Попри те, що формат "Європейської станції" передбачає європейську музику, радіокомпанія не планує обходити норми закону про квоти на музичні твори українських виконавців. Пан Давидов запевняє, що в ефірі 50% становитиме українська музика. За стилем це здебільшого буде поп-рок. "Більш того, українська музика буде лише українською мовою. Англомовну теж вітаємо, але якщо вона буде дійсно того ґатунку, який повинна мати англомовна пісня. На жаль, здебільшого англомовна українська пісня виглядає як посередня європейська. Російської музики не буде взагалі, російського виконавця жодного, навіть тих, хто поза політикою", - розповів продюсер про музичне наповнення.

За його словами, радіостанція робить усе за європейськими канонами. Навіть нові джингли записували в Нідерландах із живим гуртом, а не з допомогою семплів.

Нацраді Роман Давидов також повідомив, що радіостанція розробила нові радіопроекти європейської тематики, домовилася про співпрацю з культурними інституціями та представництвами країн Європейського Союзу, розвиває власну мережу кореспондентів у Брюсселі та інших європейських столицях.

Про мережу власкорів радіопродюсер детальніше розповів у коментарі журналістам: "Стосовно наших європейських планів - у нас дійсно є люди в Європарламенті, люди, які мають доступ до Баррозу. Це європейські журналісти (не українські, які там працюють), які спілкуються більш-менш нормально російською мовою. Це стосується не тільки Брюсселю, в інших країнах теж є розгалужена мережа кореспондентів. Навіть в Україні на окупованих територіях - у Донецьку, інших містах - є іноземні журналісти, які вже п'ять місяців там живуть і будуть висловлювати європейську точку зору на ці події. Вони говорять російською, хоча й з акцентом".

Роман Давидов уточнив, що колишній гендиректор "Гала-радіо" Павло Шилько (DJ Паша) продовжить працювати на радіостанції діджеєм: "Павло Шилько залишається працювати в нашій команді. Він буде в ефірі, керівних функцій він ніяких виконувати не буде".

Колектив радіокомпанії зазнав часткових змін. "Ті завдання, які ми ставимо, потребують більше людей, ніж працювали на "Гала-радіо". Хто з попередньої команди підійшов під наші критерії - ті залишаються. Плюс набираємо людей. Ми скрізь оголошували кастинг, зараз він на фінальній стадії. У нас дуже вибагливий підхід до голосів. Хочемо зробити саме таку станцію, яка є нині сучасною європейською станцією", - пояснив радіопродюсер.

Мережа "Радіо ЄС", як і мережа "Гала-радіо", за ліцензією охоплюватиме 12 міст, щоправда в трьох із них (Сімферополі, Донецьку та Луганську), які перебувають на окупованих територіях, мовлення нині відсутнє. "Сподіваємося найближчим часом на вирішення ситуації з мовленням у Донецьку, Луганську та Криму. Ці точки зараз під питанням. Усі інші міста в нас залишаються. Це міста-мільйонники Київ, Львів, Харків, Дніпропетровськ, Одеса, а також Вінниця, Ужгород, Кривий Ріг, Запоріжжя", - уточнив пан Давидов. У планах "Радіо ЄС" розширення мережі, тому, якщо Нацрада проводитиме конкурси, радіокомпанія братиме в них участь і претендуватиме на нові частоти.

Зараз ви читаєте новину «Всеукраїнська радіомережа повністю відмовилася від російської музики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути