четвер, 22 лютого 2018 13:49

В Україні зросла кількість прихильників єдиної державної мови

В Україні зросла кількість прихильників єдиної державної мови
61% українців хочуть мати єдину державну мову. Фото: cont.ws

В Україні постійно зростає кількість прихильників української мови як єдиної державної. Зараз – це 61% опитаних. Три роки тому було 47%.

20% мешканців України стверджують, що російській можна надати статус офіційної в окремих регіонах. Надати російській мові статус державної хочуть 15% опитаних, повідомляє "Рейтинг".

Спостерігається постійне зменшення кількості прихильників надання російській мові державного статусу. Найбільше таких в областях Півдня та Сходу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ада Роговцева просить Петра Порошенка проголосити Рік утвердження державної мови

Серед опитаних по всіх регіонах 47% заявили, що вдома спілкуються українською мовою, 29% – обома, 24% – російською, 1% – іншими. Більшість тих, хто використовує вдома виключно українську мову проживають на Заході, Півночі та в Центрі, крім Кіровоградської, Сумської областей та Києва. Російською більше спілкуються на Одещині, Харківщині та Донбасі. В інших областях використовують обидві мови, як українську, так і російську.

93% українців віком від 14 і до 29 років із Західної України та 53% із Центральної спілкуються вдома українською мовою. Про це свідчить інфографіка, яку підготувало "Радіо "Свобода".

У південних та східних областях більшість спілкується російською. Це 63% та 84% відповідно. У Києві 30% спілкуються українською, 50% російською та 19% обома мовами.

Зараз ви читаєте новину «В Україні зросла кількість прихильників єдиної державної мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути